Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL TDI] Skrzynia automatyczna 4 biegowa zmiana biegów FILM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich .

W tym wątku chciałbym zapytać was koledzy i prosić o opinie oraz radę . W poniższych linkach chce pokazać jak przełącza moja skrzynia w różnych sytuacjach . Sprawa wygląda tak : Jak ruszam z miejsca wciskam gaz np do 2 tyś obrotów i tak trzymam gaz obroty stoją niemal bez ruchu a prędkościomierz powoli podnosi się do wyższych prędkości .Mam wrażenie że to jest na 1 i 2 biegu .Jak np jedzie na 2 biegu trzymam gaz na 2 tyś nieruchomo powoli przyspiesza ale jak wcisnę więcej to niby szybciej przyśpiesza ale np wskakują obroty do 3,5tyś i tak stoją .Najbardziej widać jest to pod górkę , tak wyje np przy 3,5tyś powoli prędkościomierz się podnosi ale jakbym mocniej wcisną pedał gazu to obroty by wzrosły do wyższych wartości . Na biegu 3 i 4 raczej tego nie odczuwam . Jak zmieni mi bieg na 3 spadają obroty do powiedzmy 1,5tyś i wciskam gaz ale tak żeby mi nie zredukował to obroty nie wzrastają ale czuć znaczne przyspieszanie i słychać że silnik ma ciężej a nie tak jak na 1 i 2 że jak dodam gazu to niby szybciej przyspiesza ale obrotomierz wzrasta do większych wartości np 3,5tyś i tak zostaje aż do zmiany biegu na 3 wtedy spadają obroty i czuć to w/w obciążenie silnika i wzrastanie razem z obrotami prędkośc jazdy .

Poniżej linki do filmów , proszę zobaczyć i wyrazić swoje opinie w postach .Czy wszystko jest ok czy też mam zacząć się martwić . Oleju nie zmieniałem może należy to uczynić ?

Opublikowano

Na moje oko wyglada to dobrze,ja tez mam automata czterobiegowego i podonie przyspiesza,a przy jakiej predkosci ci przelancza na 4bieg?

Opublikowano
  • Autor

hehe pewno też Cie to nurtuje jak i mnie . Otóż na 4 bieg przełącza mi różnie ( zależne od temperatury skrzyni, bynajmniej tak mi się wydaje ) jak jest zimny to trzeba kręcić niestety powyżej 85km/h żeby przełączył a jak jest już zagrzany i zrobię z 10km to wtedy już przy bardzo delikatnej jeździe przełacza przed 70km/h a przy takiej normalnej jeździe przy max 75km/h .Mam jechać do kolesia co ma się wpiąć w skrzynie i zobaczyć czy jest jakieś możliwość ingeracji w zmianę biegów .A dokładniej chcemy szukać czegoś takiego jak czujnik temperatury oleju który decyduje czy olej jest już na tyle ciepły że przełacza wcześniej .Ale w sumie mi się wydaje że to zależy od gęstości oleju rozumieć na ciepłym jest rzadszy .

Opublikowano

Czesc,

Ja tez mam automata 4 biegowego. Praca twojej skrzyni to norma, moja reaguje podobnie. Takze nie masz sie co przejmowac.

Mialem wymieniany olej w automacie i praca skrzyni nie zmienila sie.

Bylo juz kilka watkow o pracy i przelaczaniu biegow tego automatu. Jak silnik i skrzynia sa zimne to auto zmienia biegi przy wyzszych obrotach silnika.

Podobno po przejechaniu 10-15kilometrow olej w ASB jest cieply i skrzynia zmienia biegi przy nizszych predkosciach/obrotach.

Sokram

Opublikowano

Jak dla mnie jest ok, od 3 biegu i pewnej prędkości masz załączane sprzęgło sztywne z pominięciem hydrokinetycznego, tzw. lock-up dlatego masz wrażenie, że auto lepiej przyspiesza i obroty wzrastają wraz z prędkością jazdy jak w manualnej skrzyni :wink4:

Opublikowano
  • Autor

To świetnie dziękuje chłopaki . Jak pojadę na ten komputer i da się jakoś zmienić ustawienia skrzyni ( żeby też na zimnym oleju przełączał biegi na niższych obrotach ) napisze w tym pości .

Pozdrawiam

Opublikowano

Sam jestem bardzo ciekaw,czy cos sie da pokombinowac z ta skrzynia,czekam na wiesci....

Opublikowano

Panowie jako, że masie ASB mam pytanie... jakie macie odczucie podczas zmiany biegów. Jest to płynne niezauważalny, czy czuć szarpnięcie czy coś podobnego ? U mnie jak zmienia z 2 na 3 to czuć większe szarpnięcie co mnie bardzo irytuje... 1 na 2 i 3 na 4 jest prawie nieodczuwalne. Tym bardziej jestem w kurzony bo w skrzynie wsadziłem w tym roku z 3 000 u Palki w Mysłowicach i generalnie zostałem zrobiony w ch*ja...

Opublikowano

nie strasz :embarrassed: bo właśnie jestem po robocie skrzyni u Palki i jak na razie wsio ok, jest duuuuuużo lepiej niż było

Opublikowano

nie strasz :embarrassed: bo właśnie jestem po robocie skrzyni u Palki i jak na razie wsio ok, jest duuuuuużo lepiej niż było

nie chce nikogo straszyć, ale cuda zaczęły się dziać w 5 miesiącu gwarancji 6cio miesięcznej...,przy bardzo małym przebiegu... ponad miesiąc auto u niego miałem. ja go nie polecę nikomu...

ale do rzeczy - odczuwasz zmiany biegów ?

PS

Uślizgi oczywiście naprawił, ale pozostało wiele do życzenia... reklamacja co kilka dni...

Opublikowano

zmiany biegów odczuwam bardzo delikatnie(prawie ze w ogóle)

Opublikowano

Panowie jako, że masie ASB mam pytanie... jakie macie odczucie podczas zmiany biegów. Jest to płynne niezauważalny, czy czuć szarpnięcie czy coś podobnego ? U mnie jak zmienia z 2 na 3 to czuć większe szarpnięcie co mnie bardzo irytuje... 1 na 2 i 3 na 4 jest prawie nieodczuwalne. Tym bardziej jestem w kurzony bo w skrzynie wsadziłem w tym roku z 3 000 u Palki w Mysłowicach i generalnie zostałem zrobiony w ch*ja...

JA odczuwam tylko zmiane z 2 na 3. leciutko sobie szarpnie ale naprawde lekko. Z tym ze moja skrzynia ma ponad 300tys i nic nie bylo grzebane od nowosci tylko oliwa zmieniana..

Do do tematu. Tak jak jest pokazane na filmikach to prawidłowa praca skrzyni AG4. Do ok. 40kh/h skrzynia pracuje na sprzegle hydro, potem widac spadek obrotów o ok.200rpm, wtedy załącza sie tzw. lock-up czyli bieg zapina sie na stałe i jak sie depnie to czuć ze idzie ;) niema takiego jakby poślizgu ze auto sie wkreca na obroty i przyspiesza tak jakby mizernie..

Taki typ tej skrzyni i taka jej praca ;) Trzeba się przyzwyczaic ;)

Ja ze swoją najezdzilem sie po różnych warsztatach i do wielu dzwoniłem tłumaczac jak pracuje skrzynia..

Ci "mniej znani" oczywiscie powiedzieli ze skrzynia sie kończy :P

Ale jak dla mnie najlepszym serwisem skrzyn to jest AutoJózefów. Mają swoją strone, gdzie przy okazji można poczytać o AG4 ;)

Tak naprawde to forum, własne przemyślenia i godziny w necie + na koniec AutoJózefów uśiwadomiło mnie jak działa moja skrzynia 4 biegowa typu AG4 01N i wiem ze jest sprawna :D

Także dla potomnych.. taka praca jak na wideo jest jak najbardziej :good: :good:

Opublikowano

ja też si ę dołączam do słów yamahayzfr13 to jest normalna praca tej skrzyni.

mi też tak przełączała. z tym że moja od niepamiętnych czasów nie miała nowego oleju a zmiany nie ryzykowałem.

dodatkowo jak jechałem z górki na 2 biegu to jak przeżucała bieg to było porządne uderzenie.

więc nie masz się czym martwić :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolega pisał że u niego naprawiono w takim razie ustarka czego powoduje uślizg przy zmianie z biegu 2 na 3 ?

Opublikowano

Kolega pisał że u niego naprawiono w takim razie ustarka czego powoduje uślizg przy zmianie z biegu 2 na 3 ?

Na moje elektrozawór, tłoczek albo kosz tego biegu, pewnie nie wszystko co trzeba zostało wymienione.

Opublikowano

No czyli znowu albo albo albo i znów tak na prawdę nikt nie wie. Bo albo to albo tamto a może to np wina nastawnika bo jak ja zmniejszyłem dawkę kapkę nastawnikiem to problemy ustały i przestało uślizgiwać. Wszyscy mają ten sam problem z tymi posranymi skrzyniami a nikt nic nie wie... i tak od lat....

Opublikowano

No czyli znowu albo albo albo i znów tak na prawdę nikt nie wie. Bo albo to albo tamto a może to np wina nastawnika bo jak ja zmniejszyłem dawkę kapkę nastawnikiem to problemy ustały i przestało uślizgiwać. Wszyscy mają ten sam problem z tymi posranymi skrzyniami a nikt nic nie wie... i tak od lat....

To bądź pierwszym, który się dowie na 100% i napisze o tym na forum. Te skrzynie to jest stare, zużyte g i jeżeli są problemy to należy toto rozebrać, zweryfikować usterkę i naprawić, ale musi to robić rzetelny gość z odpowiednią wiedzą. Nigdy nie ma jednej uniwersalnej przyczyny i ktoś, kto wie w czym rzecz tak ot się tym nie podzieli bo to jest jego chleb.

Opublikowano

podobno pomiędzy 2 a 3 biegiem skrzynia przechodzi na inne sprzęgło co może być odczuwalne. U mnie jak jadę wolno to odczuwam bardziej niż jak jadę bardzie dynamicznie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

a ktos wie jaka jest różnica między skrzynią AG4 a DMX? bo ja mam taką własnie skrzynie, również 4-o biegową i w sumie pracuje tak samo jak ta wyżej opisana...

Opublikowano

Pełna nazwa tej skrzyni to AG4 01N DMX (jezeli mówimy o 1,9 TDi AFN) bo w innych silnikach były inne też AG4