Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Płyty podłogowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak wiadomo A4 B5 ma plyte z Passata B5. A jak jest z B6/B7 i B8? Czy to juz samodzielne konstrukcje? Slyszalem ze B6/B7 maja zmodernizowana stara płyte z B5. Prosze o fachowe dopowiedzi

Opublikowano

wszystkie konstrukcje są bardzo powiązane ze sobą, nie powiem ci dokładnie co pochodzi od czego ale każdy z tych samochodów to po prostu zmodernizowana jedna konstrukcja (przynajmniej jeśli chodzi o A4 B5, passata B5, A6 C5 czy superb)

np. skoda Superb I albo audi A6 C5 to wydłużona nieco płyta A4 B5/Passat B5

Opublikowano
  • Autor

no prosze o C5 to nie wiedzialem. jednak jakos pomiescili tam V8 i Q :) jak dla mnie to Audi traci na prestizu przez takie powiazania ;/ Superb z inna buda.. zreszta nawet podobne wszystkie. A jak jest z B6/B7?

Opublikowano

no prosze o C5 to nie wiedzialem. jednak jakos pomiescili tam V8 i Q :) jak dla mnie to Audi traci na prestizu przez takie powiazania ;/ Superb z inna buda.. zreszta nawet podobne wszystkie. A jak jest z B6/B7?

Bzdury opowiadasz, pierwszy raz słyszę o porównaniu Superba i A6 na podstawie płyty.

Płyta podłogowa to tylko szkielet przygotowany tak, by na jego bazie mogły powstawać różne modele w ramach jednej marki/jednego koncernu. Ma to na celu obniżenie kosztów produkcji w przeliczeniu na sztukę. Wszystkie koncerny motoryzacyjne stosują takie rozwiązania, bo inaczej cena auta byłaby nie do zaakceptowania dla klientów (płyta podłogowa to najdroższy w zaprojektowaniu i wyprodukowaniu element auta) i nie opłacałoby im się produkowac tylu różnych modeli.

Poza tym, jedyne, o czym decyduje płyta podłogowa, ma się nijak do klasy samochodu, bo od niej zależą tylko ogólne założenia konstrukcyjne (przedni/tylny napęd, punkty mocowania zawieszenia, rozstaw osi/kół itp).

W koncernie VW jedna płyta podłogowa dla wielu modeli to standard, czego przykładem może byc też płyta VW Golfa IV PQ35 - jeżdzą na niej: Skoda Octavia I, Seat Leon/Toledo II, Audi A3 8L, Audi TT 8N.

Opublikowano
  • Autor

ja wiem i rozumiem o czym piszesz. choc jestem wielkim fanem OOOO to jednak przeszkadzaja mi te zapozyczenia z innych tanszych modeli jakos mercedes czy BMW nie sa produkowane na takich samych plytach jak np. opel vectra czy ford scorpio tylko cale kostrukcje sa autorskimi dzielami a ceny audi m-b czy bmw sa zblizone wiec chyba jednak za audi sie przeplaca [br]Dopisany: 06 Grudzień 2011, 23:53_________________________________________________

dzieki teraz jest juz dla mnie wszystko mniej wiecej jasne choc nie takie to proste jak sie poczatkowo wydawalo jednak nie tak wiele tych zapozyczen zwlaszcza w nowych modelach ale widze tez teraz ze nie tylko stylistycznie nowsze modele audi to rozciagniete A4... [br]Dopisany: 07 Grudzień 2011, 00:01_________________________________________________dalej jednak nie wiem jak to jest z tym A6 chba trzeba bedzie poszukac na ich forum :tongue4:[br]Dopisany: 07 Grudzień 2011, 00:01_________________________________________________a nie jednak A6 mialo swoje platformy wiec bledem jest stwierdzenie ze jest to rozciagniety passat (superb) ufff :przebiegly: