Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Audi A4 B6 1.9 TDI 130KM problem z odpaleniem, logi i bloki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego nie wiem jak u Ciebie ale u mnie( tez mam AWXa) takie jaja robił czujnik paliwa, okazało sie ze przewód sie urwał i właśnie nie równo chodził i skakały obroty...

Najpierw sie wez za porządek z tym :

masz błąd czujnika temp. paliwa G81

masz błąd czujnika cisnienia doładowania G71

masz błąd czujnika temp. powietrza dolotowego G72 bo skąd u Ciebie tam 135 C??? )

masz błąd czujnika temp. płynu chłodniczego G62 ,<--- ten Ci po skasowaniu nie wrócił ale pewnie wróci bo czujnik sie kończy pomału..

oraz masz błąd czujnika poduszki pod silnikiem N144/N145 - albo kostka odpięta całkiem albo padł czujnik przy poduszce(wymienialem poduszke i nie bylo z czujnikiem wiec zalozylem bez i mam ten sam błąd)

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Co gdzie jest masz tutaj: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=45015.0

Opublikowano
  • Autor

Wypompowałem z baku paliwo pompką która jest w samochodzie w ten sposób że samochód chodził na paliwie z butelki a paliwo które miało krążyć w układzie zlatywało do bańki. Zlałem tak wszystko co było w baku czyli 35l. Zalałem do baku 8 litrów nowej ropy z orlenu. Wymieniłem dwa pompowtryskiwacze 1i 3. Samochód wreszcie odpalił ale na dwóch pompowtryskiwaczach. Załatwiłem następne 2 wymieniłem 2 i 4 samochód odpalił już ładnie. Ale niestety po przejechaniu 20km znów wyskoczyła kontrolka od ESP i zaczęło trząść skrzynią biegów i całym samochodem. Pojechałem do mechanika i okazało się że pompowtrysk na 2 cylindrze jest w kiepskim stanie (vag blok 13: wartości skakały od 2.0 do 2.5) i na 4 też nie był najlepszy (blok 13: około 1.0) na 1 i 3 cylindrze parametry na bloku 13 było od 0.2 do 0.5. Pojechałem do domu postawiłem samochód na 2 dni i po 2 dniach już nie odpalił:( Z holowałem go do mechanika. Oddałem pompowtryski z 2 i 4 cylindra. Kupiłem 2 następne pompowtryski mechanik włożył je na za 2 i 4 ale samochód odpalił na 2 cylindrach. Vag pokazywał że 1 i 3 pompowtrysk nie działają. Co mogło być tego przyczyną? Czy nie wypompowałem tym sposobem co wcześniej mówiłem do końca starej ropy z baku? Co robić teraz? Zastanawiam się nad wyjęciem całkowicie baku i wypłukać go i wyczyścić. Słyszałem też coś o takim środku firmy Liqui Moly. Może wystarczy zalać do pełna bak i dodać tego środka? wyjeścić np troche i znowu dolać ropy i tak cały kilka razy? Co o tym myślicie? Co byście zrobili w mojej sytuacji?[br]Dopisany: 15 Styczeń 2012, 17:04_________________________________________________ma ktoś jakiś sprawdzony sposób jak najlepiej wyczyścić bak w audi a4 b6 2002r 130KM? dziś mechanik będzie go demontował i chciałbym poznać jakieś dobre sposoby.[br]Dopisany: 16 Styczeń 2012, 13:22_________________________________________________Wymieniłem 4 pompowtryskiwacze i samochód chodzi jak na razie. Pompowtryski były kupione na allegro więc chcę zrobić VAG-iem logi sprawdzające stan pompowtryskiwaczy. Jak mam to zrobić?

Opublikowano

logować po ok.20 sekund kanały 013, 018 i 023 na rozgrzanym silniku. :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Wymieniłem 4 pompowtryskiwacze i samochód chodzi. Przyczyną prawdopodobnie była woda w ropie a dokładniej napadało trochę śniegu do bańki którą wlewałem ropę do moje zbiornika i przez to padły pompowtryskwicze

tak wyglądają logi po wymianie pompowtryskwiczy

Log (0 - 000,003,004)

Log (1 - 013,018,023)

Log (2 - 001,013,018)

Log (3 - 001,013,018)

Log (4 - 013,018,023)

a tak bloki

7562db466fcf.jpg

Zrobiłem te dynamiczne logi żeby sprawdzić czy któreś pompowtryski nie są w złym stanie.

Proszę o analizę logów. Pompowtryski były z allegro więc muszę je sprawdzić i w razie czego jeśli któryś jest zły to odesłać.

Opublikowano

Drugi wtrysk leje, bo zdejmowana jest z niego dawka - chyba, że sekcja tego cylindra jest w najlepszym stanie (szczelność).

Kąt synchronizacji do poprawy i coś niska temperatura silnika w logach...

Ogólnie to te wtryski trzeba było dać na stół do serwisu, wiedziałbyś co kupiłeś, a tak to będziesz teraz gmerał i szukał dlaczego takie korekcje...

Opublikowano

Hmm... a wg mnie korekcje dobre. Ja bym jezdzil.

Sławek pamietaj ile jest stopni na dworze i jaka jest nominalna temperatura paliwa w tych temperaturach. :wink4:

Opublikowano

niech będzie :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

Udało mi się rozgrzać silnik do 90 stopni (musiałem na 3 biegu na maksymalnych obrotach jechać jakieś 30 sek.) ale po minucie znowu temperatura silnika spadła do 80. Wszystko było by ok ale jak odpalam po nocy samochód to nierówno chodzi i z rury leci siwy dym, dopiero po około 30 sekundach i lekkim dodaniu gazu zaczyna równo chodzić. Myślałem że jeśli pompowtrysk leje to może być to przyczyna np. oringu na pompowtrysku. Dobrze myślę?

Opublikowano

albo powietrze w układzie paliwowym...

Opublikowano
  • Autor

zastanawiam się czy warto wymieniać ten drugi pompowtrysk? mam jeszcze możliwość odesłania go do klienta od którego kupiłem wszystkie 4 pompowtryski. Jak myślicie odsyłać? Czy może np. przez niego samochód więcej mi palić? jeśli tak to o ile więcej? tak jak pisałem wcześniej jak odpalam po nocy samochód to nierówno chodzi i z rury leci siwy dym, dopiero po około 30 sekundach i lekkim dodaniu gazu zaczyna równo chodzić.