Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Ciśnienie oleju w 1z

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Koledzy mam pytanie o ciśnienie oleju. Ile powinno ono wynosić w silniku 1z?

Pytam bo jestem ledwo co po wymianie rozrządu, popychaczy, uszczelniaczy i wałka rozrządu. Zrobiłem 1000km i popychacze znowu klepią i silnik zaczyna się znowu wieszać. Popychacze dałem INA. Proszę o odpowiedź bo mam ten manometr tylko nie wiem ile powinien on wskazywać.

Opublikowano

jaki masz zalany olej ????

Opublikowano
  • Autor

Mobil 10w40 Diesel, był wymieniany podczas naprawy razem z filtrem.

Opublikowano

Olej nieciekawy, jajie cisnienie masz teraz ?

Opublikowano

tylko nie wiem ile powinien on wskazywać.

od 3 do 5 barów przy 3 tys. ob/min :wink4:

63559795.th.png

Opublikowano

ciśnienie włączenia - 0,75-1,05Bar

Kontrolna prędkość obrotowa:

przy 2000rpm - co najmniej 2bar

powyżej 3000rpm - najwyżej 7Bar

Taki ładny zestaw i go zalałes takim szlamem... jak juz zapodałes nowe hydro to sie smaiło leje 5w40 lepiej dodac pare zlotowek i zalac go motulem lub Valvoline albo jeszcze czyms innym...

a po za tym skad pewnosc ze to hydro klepie a nie np wtryskiwacz klepie...??

Opublikowano
  • Autor

Nie klepie a wiesza się silnik do tego momentu że gaśnie. Po tym nie idzie go odpalić bo nie chce kręcić. Czekam chwilę aż mu przejdzie i odpalam go. Oliwe dałem taką bo mi olej brał i chciałem zobaczyć czy mu przeszło czy nie. Przy następnej daję 5w40.[br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 11:48_________________________________________________Dzięki koledzy, jutro sprawdzę co się dzieje u mnie. Jak by się okazało że cisnienie mam za wysokie to misa w dół i pompa do wymiany?

Opublikowano

najpierw porządnie pompę przeczyść i smoka-potem sprawdź ciśnienie :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzić nie zaszkodzi przed, zawsze to taniej niż od razu rwać misę. [br]Dopisany: 06 Styczeń 2012, 22:03_________________________________________________Koledzy sprawdziłem ciśnienie i mam na wolnych 3 bary natomiast przy 3000obr brakło skali bo zegar był do 6 barów a pokazało chyba więcej niż 7 barów, czyli przy prędkości obrotowej na trasie jadąc średnio 140km/h to silnik chyba kwiczy z nadciśnienia. Co robić? Misa w dół i co dalej? Pompa nowa czy da się starą jakoś naprawić?

Opublikowano

W układzie smarowania znajduje się zaworek bezpieczeństwa, który puszcza zbyt wysokie ciśnienie oleju na dodatkowy "tor". Na forum audi 80 chłopak wymieniał ten zaworek, gdzieś w okolicy podstawki filtra oleju on był.

Jak znajdę to powklejam zdjęcia.

Opublikowano

No ok, czekam na foto bo jeśli to będzie powodem tego to jesteś mistrzem :) [br]Dopisany: 11 Styczeń 2012, 12:59_________________________________________________http://www.audi80.pl/1z-b4-uszkodzona-panewka-glowna-niskie-cisnienie-oleju-vt39793,60.htm tutaj jest coś o zaworku ciśnienia, czyżby to ten mam sprawdzić?

Dokładnie to ten temat, nawet widać, że brałem udział w tej rozmowie :naughty:

Poczytaj sobie o układzie smarowania z tej strony:

8b4cef8c133fb855.jpg

Chodzi mi o zawór nadciśnieniowy, musi być gdzieś w pompie oleju albo w jej pobliżu.

Opublikowano
  • Autor

Czyli pompa oleju (smok) do wymiany tak? Nie ma co szukać w tej podstawie filtra oleju? Kolejne pytanie da się to naprawić czy nowa pompa? oraz ile może kosztować wymiana tego wszystkiego bo nie chce zapłacić jak za woły.[br]Dopisany: 11 Styczeń 2012, 17:29_________________________________________________Koledzy pomóżcie, gdzie szukać tego zaworu?

Opublikowano

Zawór o którym mowa znajduje się w pompie oleju a pompa jak wiadomo w misce olejowej.Zdemontować ją nie jest łatwo z powodu umieszczenia silnika(przeszkadza kołyska). Zanim jednak zaczniesz ją demontować Przeprowadź jeszcze raz próbę na rozłączonym układzie dolotowym.Miałem identyczny przypadek w silniku AVF (golf IV) problemem okazała się turbina.Po zwiększeniu obrotów na postoju do 3000-3500obr. silnik zawieszał się i nie dało się go uruchomić przez kilkanaście sekund.Po odkręceniu opaski i zdjęciu rury z kolektora ssącego problem znikał. Co ciekawe,podczas jazdy nie wchodził w tryb awaryjny...

Opublikowano
  • Autor

Czyli mówisz żeby odpiąć węża od kolektora ale nie muszę już podpinać zegara do sprawdzania ciśnienia oleju tak? Pytam bo nie mam go już - oddałem. [br]Dopisany: 11 Styczeń 2012, 21:37_________________________________________________Tyle że ja wymieniłem turbo bo myślałem że to jego wina i dalej to samo mam a w logach turbina daje dobre ciśnienie.

Opublikowano

Nie twierdzę,że u Ciebie na bank to.W moim przypadku tak było więc podałem Ci tylko pomysł...

Opublikowano
  • Autor

Znalazłem w okolicy używkę pompę tyle że z Golfa IV ale po nr jak sprawdzałem to powinna podejść. Pchać się w to czy szukać nowej, tyle że te z allegro to jakieś badziewia a'la GERMANY.

Opublikowano

zawór jest w pompie i z nim nic nie zrobisz. wymień pompę na nowa i problem się zakończy.

Opublikowano

Z tego co się orientuje,to golf IV pompę napędzaną ma łańcuchem więc na bank ci nie podejdzie. Bodajże golf III miał taką pompę ale tam będa już kosmiczne przebiegi więc i zużycie znaczne

Opublikowano
  • Autor

Hans Pries to będzie dobra forma pompy?[br]Dopisany: 15 Styczeń 2012, 22:24_________________________________________________Mam pompę nową z Meyle za 170zł, którą wziąć?