Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Żywotność akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj byłem zmuszony do zakupu nowego akumulatora. Po wymianie z ciekawości popatrzyłem na datę produkcji tego starego: 06.1996 . Czyli wytrzymał prawie 12 lat :notworthy:

Ciekawe, czy ten nowy pożyje chociaż połowę tego ?

Pozdrówka

Opublikowano

mój wytrzymał tylko 8 ;) a co do nowego to wielka niewiadoma 3 lata na pewno wytrzyma bo na tyle jest gwarancja :tongue4:

Opublikowano

już raczej nie spotyka sie aukumulatorów które wytrzymują 12 lat :polew: teraz 3 dni po utracie gwarancji i biegnie sie po nowy :polew::wink4:

Opublikowano

to nie prawda, ze poprzedni aku wytrzymał 12 lat. Po prostu z musu był tyle lat eksploatowany, powinien byc juz dawno wymieniony bo zapewne juz od dluzszego czasu nie spelnial swojej roli jesli chodzi o odpowiednie naladowanie i moc rozruchowa. A to ze "nowe" akumulatory wymienia sie co 3 lata to normalka, jesli chce sie miec zawsze sprawny aku. To ze 12-letni aku w ktoryms momencie przestaje juz w ogole sie ladowac albo w ogole napiecia nie trzyma swiadczy o jego calkowitej smierci, ale jego agonia tak naprawde zaczela sie 3 do 5 lat po dacie jego produkcji i trzeba byc naprawde naiwnym zeby sadzic ze KIEDYS to byly dobre akumulatory a TERAZ sa slabe. Te nowe - szczegolnie firmowe tez wytrzymaja 12 lat - tylko tak jak powiedzialem wczesniej po najpozniej 5 latach bedą w stanie agonii...

Opublikowano

Pamietajmy, ze aukmulator w używanym aucie np 10 letnim nie wytrzyma tyle co ten z nowego.

W starszym aucie kondycja alternatora może być nie taka, złe ładowanie tez skraca żywotność

Instalacja może być troszke zawodna nie raz sie spotkałem u znajomych ze jak popadało to im sie jakaś kontrolka paliła:)

wiadomo przebicie. Zależy też jak czesto autko było odpalane w przeliczeniu na kilometry.W Posce to bywa róznie:)- po chleb i spowrotem.

W Polsce jest moda tanio i dobrze:), duża cześc ludzi zakłada sprzet audio firmy bazarowej co przekłada sie zawsze na wieksze zuzycie prądu

i czy słuchamy na postoju. Zakładanie używanego i nieraz nie od tego modelu alternatora. Z tego co sie spotkałem autka sprowadzone maja standardowy sprzet który pobiera prąd, dopiero w polsce jest wyposażany w audio, niebieskie światełka i diodki.

Pamietajmy choinka do życia tez produ potrzebyje:)

Opublikowano
  • Autor

ale jego agonia tak naprawde zaczela sie 3 do 5 lat po dacie jego produkcji

No, i Francuz przez następne 8 do 6 lat uruchamiał auto codziennie "na pych", żeby przedłużyć agonię :polew:

Opublikowano

Gdzies czytalem ze producenci zalecaja wymiane po 3, gora 4 latach. (ale wiadomo co oni mowia, kazdy chce zarobic).. :decayed:

Opublikowano

Nie jestem elektrykiem ale w mojej firmie akumulatory bez względu na ich stan wymienia się najpóźniej co 4 lata ktoś powie że to wyrzucanie forsy ale proszę wziąć pod uwagę że taki aku ma zapewne zwłaszcza gdy jest rzadziej uywany większe spadki energii a co za tym idzie po starcie silnika o ile sie uda... alternator ma co robić a do tego światła wycieraczki itd. co za tym idzie zyżycie wszystkich elementów ruchomych łożyska paski itd. druga sprawa zasiarczenie układu elektrycznego.Może jakiś elektryk się wypowie czy mam rację? :hi: Nie dawno w swojej A4 wymieniłem aku nie narzekałem na niego ale zdarzało sie że przy rannym odpalaniu odzywał sie dzwięk alarmu chyba gdzieś pod zegarami i zdarzały się problemy z centralnym bardzo leniwe pracował i czasami puszczał zwłaszcza w trakcie zamykania. Teraz to jest jeden strzał. :a4fan:

Opublikowano

Ja też mam takie zdanie, w naszym klimacie, cały rok jazda na światłach itd. aku to max 5 lat.

Opublikowano

ale jego agonia tak naprawde zaczela sie 3 do 5 lat po dacie jego produkcji

No, i Francuz przez następne 8 do 6 lat uruchamiał auto codziennie "na pych", żeby przedłużyć agonię :polew:

Nie masz pojecia o czym mowisz.. :bicz: To ze samochod jeszcze zapala nie znaczy ze akumulator jest w dobrym stanie. W warunkach letnich - tj. temp. powyżej 10 st. C, wystarczy zdolnosc rozruchowa ok. 40% i samochod zapali za kazdym razem, gorzej w zimie. Wtedy raz na jakiś czas doladowanie aku albo nieprzewidziane nie zapalenia auta.