Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[INNE] Czy do auta z silnikiem 1.9 TDI 110 można 1.9 90km?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Sprawa wygląda następująco.

Kupiłem Seata Toledo 1.9 TDI 110km (AHF) z uszkodzoną głowicą.

Mam do kupna silnik z VW New Beetle, 130 tys przebiegu, w dobrej kasie. Prawdopodobnie jest to 90konny.

Czy będą problemy z przekładką? Czy da radę z tego silnika zrobić (tak jakby seryjnie) 110 koni?

Czytałem na internecie, że różni się tylko turbiną.

dlaczego piszę na tym forum? gdyż tutaj można znaleźć najwięcej trafnych informacji... a że to jest silnik VAG'a to może pomoże ktoś, bo nie chcę się wpędzić w niepotrzebne koszta...

Pozdrawiam

Opublikowano

przekładasz goły słupek z New Beetle i montujesz osprzęt z AHF toledo i masz 110 tkę :) jakie oznaczenie tego silnika 90 konnego ?

Opublikowano
  • Autor

Na chwilę obecną nie wiem, ale postaram się dowiedzieć jak najszybciej jest to możliwe.

Opublikowano

z tego co mi wiadomo silniki 90KM miały wydajniejszą pompę wtryskową ale to tylko pewne modele...

koniecznie podaj oznaczenie

Opublikowano

z tego co mi wiadomo silniki 90KM miały wydajniejszą pompę wtryskową ale to tylko pewne modele...

koniecznie podaj oznaczenie

Niektóre automaty 110KM miały pompy wtryskowe 11mm. Pompy w różnych silnikach mogą róznić się falami oraz ciśnieniami wewnętrznymi.

Noxus

Kup sam słupek bez wtrysków i przekładaj. Cały osprzęt daj z Seata i będzie śmigać aż miło.

Opublikowano
  • Autor

Prawdopodobnie dopiero jutro będę wiedział oznaczenie silnika.

W tym silniku prawdopodobnie się rozrząd przekręcił, szklanki pobite, wałek krzywy (tak jakby przy dużej prędkości się to musiało stać)

A czy jest możliwość uszkodzenia innych podzespołów seata, jak wtrysków, turbiny czy czegoś innego?

Opublikowano

przy uszkodzonym rozrządzie turbina raczej ok..

Opublikowano

Prawdopodobnie dopiero jutro będę wiedział oznaczenie silnika.

W tym silniku prawdopodobnie się rozrząd przekręcił, szklanki pobite, wałek krzywy (tak jakby przy dużej prędkości się to musiało stać)

A czy jest możliwość uszkodzenia innych podzespołów seata, jak wtrysków, turbiny czy czegoś innego?

Zależy jaka sieczka jest w środku silnika. Trzeba rozebrać i ocenić czy nie ma widocznych śladów :good:

Opublikowano
  • Autor

głowica wygląda nie za ciekawie, silnik kręci normalnie (bez żadnych zgrzytów, jak zdrowy diesel)

auto jest już u zaprzyjaźnionego mechanika, ma zdjąć głowice i zobaczyć uszkodzenia oraz wymontować stary silnik. [br]Dopisany: 12 Styczeń 2012, 22:10_________________________________________________Mam już silnik u siebie. Chciałem znaleźć oznaczenie, przejrzałem cały blok i nigdzie nie mogę znaleźć oznaczenia... Są jakieś litery, numery, znaczek audi oraz vw i jedne oznaczenie 3literowe: HGL

Nie wiem co z tym fantem zrobić... Gdzie przeważnie są oznaczenia silnika?

Jest coś takiego jak oznaczenie HGL?

Opublikowano

Kod silnika znajduje sie zazwyczaj na obudowie rozrzadu od gory. Na takiej bialej kartce, 3 literki. Jeszcze nei slyszalem o takim typie silnika.

Opublikowano

Przy kolizji w silniku mogły się wtryskiwacze uszkodzić, turbina raczej nie ale mogło coś wpaść zanim się zatrzymała.

Opublikowano

Mam do kupna silnik z VW New Beetle, 130 tys przebiegu, w dobrej kasie. Prawdopodobnie jest to 90konny.

Tu mozesz sobie sprawdzic jakie kody do silnika...itd.

http://www.audiklub.org/silniki.html

Pozdrawiam :)

ps. z tego co widze to VW New Beetle 90 PS, ma kod ALH

Opublikowano
  • Autor

Dziś przejrzałem dokładnie silnik w poszukiwaniu oznaczeń. Oto co znalazłem:

z przodu silnika:

HGL (pod głowicą, po lewej stronie)

038AN

80HBH

V1600

038103021AN

35002

z tyłu:

1.9

DI

AN

+ znaczek audi i vw

nie ma obudowy do rozrządu (nie ma naklejki)

Opublikowano

Przy kolizji w silniku mogły się wtryskiwacze uszkodzić, turbina raczej nie ale mogło coś wpaść zanim się zatrzymała.

Nie gadaj glupot. :gwizdanie: Niby jakm cudem tłok ma uderzyc we wtryskiwacz? :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

właśnie przekopałem internet i znikomy ślad (gdzieś wyskoczy vw golf IV 1.9, gdzieś touran 2008 rok 1.9)

co z tym fantem robić? próbować zakładać? jak wg Was?

czy oznaczenie silnika jest istotne, aż tak? (kolega który mi załatwił silnik zapewnia mnie, że silnik był wyciągnięty z new beetle, w dowodzie było 81kw, silnik chodził nie było problemów - auto uszkodzone w tył)

Opublikowano

w dowodzie było 81kw

Jak 81 kW, to juz napewno nie 90 PS... :gwizdanie:

PS. Widze ze kolega na dwa fronty pisze. Identyczne wpisy sa na forum Toledo

Opublikowano
  • Autor

No tak, kolega mnie zapewnia że to ma 110KM. Gdy jeszcze nie widziałem silnika na oczy to popatrzyłem na internecie z ciekawości jakie to silniki siedziały w tych new beetle - przeważnie 90KM, dlatego zapytałem czy nie będzie problemu jeżeli 90KM się włoży do Toledo (osprzęt z Toledo) żeby zrobić normalnie (tak jakby seryjnie te 110KM).

... ale gdy mi przywiózł ten silnik to dalej mnie zapewnia, że to jest 110KM (81kw) i że to z auta new beetle. :) (ale w internecie nie można znaleźć W OGÓLE takiego oznaczenia i nie wiem co robić tak szczerze powiedziawszy...)

Opublikowano

Wiesz co Kamil, jak dla mnie to jest jakis przekret... z tym silnikiem oczywiscie.

Jezeli kupiles Seata 1.9 110 PS i byla uszkodzaona glowice, to trzeba bylo dokupic sobie glowice do 110-atki. A nie kupowac i przekladac caly silnik i to do tego nie wiadomego pochodzenie. Gdzie on ma napisane ze ma 130 tys. kilometrow...?

Piszesz ze za dobre (male) pieniadze... to ile on ma kosztowac... 200-300 zl?

Bo za 1000 kupisz juz caly 110 PS. silnik

Poza tym jak widzisz nikt (forum Seata i Audi) nie moze znalezc silnika o kodzie HGL.... :gwizdanie:

Ja na twoim miejscu to bym sie z tego wycofala.

A jak nie to zakladaj bo teraz juz nie mam czy to 90-atka i czy bedzie pasowac do 110-atki.

Skoro w dowodzie (ktorego niegdy nie widziales) bylo 81 kW. To po sprawie.

ps i jeszcze cos... zaden VW New Beetle... nie mial silnika 81 kW, czyli 110 PS...

Opublikowano
  • Autor

danu44, to wygląda tak gdyż ja się za bardzo nie znam i doradza mi kolega.

Ten kolega mi sprawdził tego Toledo i wstępnie miało być że głowica do wymiany i tyle. Zaprowadziłem do zaprzyjaźnionego mechanika, on stwierdził że pierwszy raz widzi tak mocno uszkodzoną głowicę i nie radzi się pchać w naprawę tego silnika. A więc zadzwoniłem do tego co mi sprzedawał auto i powiedziałem, że silnik do wymiany - to on, że silnik załatwi i będę miał już zrobione cacy (na lata). No okej... Przywiózł silnik i tak z ciekawości chciałem znaleźć te oznaczenia...

Tak to wygląda.

Można powiedzieć, że to będzie moje pierwsze auto i dlatego tak 'panikuję'. Wstępnie rozglądałem się za audi (dlatego konto na tym forum), później spotkałem właśnie kolegę który ściąga auta i zaproponował że coś znajdzie.

Opublikowano

Wiesz co Kamil, ja tez nie znam sie zabardzo, gdyz nie jestem mechanikiem, tylko normalnym uzytkownikiem na forum.

I wszystkie wiadomosci ktore mam to wlasnie z naszego forum lub innych forow VW.

Ale jak dla mnie to ten kolega wpuszcza Ciebie w kanał, od samego poczatku.

Podobnie twoj zaufany mechanik, ktory mowi ze jak glowica uszkodzona to nalezy wymienic silnik.

Rozumiem ze to dla Ciebie stres i chcialbys jak najlepiej dla autka.

Teraz to zapewne juz duzo nie ma do zrobienie, bo jak juz kupiles ten silnik o kodzie HGL...

To tylko, mozesz sie modlic aby Twoj mechanik to wszystko dobrze ogarną...

To jest oczywiscie tylko moje osobiste zdanie, moze ktorys z kolegow jeszcze cos ci doradzi.