Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Olej w manualu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich :)

Szukałem po forum szukałem, ale nic satysfakcjonującego mnie nie znalazłem dlatego piszę. Otóż w moim poczciwym AFNie o przebiegu podejrzewam pierdyliona kilometrów zaczyna się problem z wrzucaniem biegów :disgust: Otóż na zimnym ciężko wchodzą biegi (1 i 2 bodajże nawet i ta ciepłym ciężko się wbija) i mam takie pytanie, wymieniać olej, czy tylko go dolać? Bo podejrzewam, że za taki stan będzie odpowiedzialna właśnie oliwa :przebiegly: Widziałem w paru tematach, że po zmianie oleju zaczęły się problemy i mam dylemat czy wymienić czy tylko uzupełnić ubytki :mysli: Drugie pytanie, ktoś wie jaki tam olej przychodził ? :decayed: Podejrzewam, że 75W90, ale GL4 czy GL5? Jeśli coś poyebałem to śmiało pisać ino nie linczować :naughty:

Pozdrawiam, Jakub

Opublikowano

Witaj..

Ori olej to...G 052911 Potrzebujesz 2,25L

SSL26394.jpg

Nie wierze żeby wymiana oleju w dodatku na ori ..zaszkodziła ...

nie wiadomo jaki i w jakim stanie jest olej w Twojej skrzyni...może pomóc ale nie musi...może skrzynia już zmęczona jest ....

decyzja do Ciebie należy...

:hi:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedź :) Trzeba będzie zmienić tą oliwę bo te zmiany biegów na zimnym są bardzo nie halo :no:

Opublikowano

Rozważ jeszcze zalanie skrzyni olejem Castrol Syntrans Transaxle 75W90. Spełnia wymogi i normy VW i był polecany tu na forum. Zresztą ja po zakupie auta też go zalałem i mogę z czystym sumieniem polecić.

Opublikowano

Jak ciężko wchodzi 1 i 2 to raczej winiłbym sprzegło, synchronizatory i wypracowany wybierak. Stan oleju w skrzyni możesz łatwo sprawdzić odkręcając śrubę kontrolną z boku korpusu skrzyni, poziom oleju ma być na równi z otworem.

Opublikowano
  • Autor

Jak ciężko wchodzi 1 i 2 to raczej winiłbym sprzegło, synchronizatory i wypracowany wybierak. Stan oleju w skrzyni możesz łatwo sprawdzić odkręcając śrubę kontrolną z boku korpusu skrzyni, poziom oleju ma być na równi z otworem.

Dzięki majkel za podpowiedź, właśnie miałem dodać że od długiego czasu (poprzedni właściciel jak "wziął" to auto w rozliczeniu to już mu tak chodziło sprzęgło) czyli jakiś 40k km wysoko strasznie łapie sprzęgło, i twardo chodzi, ale działa i ani mu się pogorsza ani polepsza :gwizdanie: Ale jeśli chodzi o wrzucanie tych biegów, to raczej winiłbym synchronizatory/wybierak niż sprzęgło :mysli: