Jump to content
IGNORED

[B6 AWX] Jak sprawdzić czy i które łożysko do wymiany??

waldi_007

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem, mianowicie cos "wyje" w przednim kole(tak mi się wydaje) myślałem że to łożysko i aby się upewnić podniosłem rano auto z jednej strony , kręcę kołem i nie słyszę niepokojących dźwięków, macham kołem lewo prawo góra dół i nie ma luzu. można jakoś inaczej sprawdzić? może muszę się przejechać i zaraz po jeździe sprawdzić? a może to nie łożysko? :kwasny: Tylko co?? :mysli:

Edit:

Właśnie przeprowadziłem mały test , rozpędziłem się do ok 140 km/h (wtedy najintensywniej szumi) i skręcałem lekko lewo prawo , skręcając w lewo szum był minimalny. Czy to oznacza, że prawe do wymiany?

Też tak mi się wydawało ale podniosłem auto i nie było luzu więc trochę się zmyliłem.

Co sądzicie o łożysku Ruville??

Co sądzicie o łożysku Ruville??

Ja do siebie założyłem te łożyska, w tamtym roku w maju i jest ok :cool1:

Waldi w/g mnie jeśli skręcałeś delikatnie w lewo to łożysko lewe jest do wymiany - delikatnie skręcając odciążałeś je i dla tego nie szumiało. Miałem analogiczną sytuację z prawej strony - jak odciążałem prawą stronę to nie szumiało :wink4:

Swoją drogą Ruville nie jest zły :)

Tak sądzisz? Hmm to ja już sam nie wiem które to, szum słychać jakby z prawej strony. dodam też że jak tak głośno zacznie szumieć to czuć lekkie drżenie w pedale gazu.

Tak sądzisz? Hmm to ja już sam nie wiem które to, szum słychać jakby z prawej strony. dodam też że jak tak głośno zacznie szumieć to czuć lekkie drżenie w pedale gazu.

Jeśli skręcasz w prawo i szum sie wzmaga to lewe do wymiany, skręcasz w lewo szum sie wzmaga to prawe do wymiany

Jeśli skręcasz w prawo i szum sie wzmaga to lewe do wymiany, skręcasz w lewo szum sie wzmaga to prawe do wymiany

Tak dokładnie jest, skręcam w lewo to szum ustaje skręcam w prawo lub jadę prosto to szumi.