Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Po dolaniu płynu hamulcowego twardy hamulec

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zacznę od początku, a to pasmo nieszczęść...

Złapałem kapcia, człowiek się śpieszy, pełno śniegu, zimno, a ja muszę wymienić koło. Na dodatek stanąłem na lodzie i lewarek ledwo miał podparcie... no ale się udało. Pojechałem na wulkanizację, to przy okazji kupiłem nowy akumulator i chłopaki zmienili. dali jakiś na podtrzymanie na czas zamiany, ale i tak kabinie wszystko się wyzerowało.

Od jakiegoś czasu podczas skrętu w prawo na fisie zapalała mi się uwaga o hamulcach - pomyślałem niski poziom płynu hamulcowego, więc jak już byłem to zapytałem chłopaków w warsztacie czy nie mają płynu na dolewkę -mieli i dolali. Wyjeżdżam sobie śmiało z warsztatu i na pierwszym skrzyżowaniu ZONK, nie mogę wcisnąć hamulca -twardy (bez wspomagania) -prawie wylądowałem na środku tego skrzyżowania. Wróciłem do kolesia i mówię mu o kwestii, a on że to nie jego sprawa -widocznie taki zbieg okoliczności, że coś mi padło. Tłumaczę, że wjeżdżając do zakładu wszystko działało, a po wyjeżdzie już nie. On na to, że dziś już za późno ale jutro mechanik może na to spojrzeć i zobaczyć co mi padło, ale to nie jego wina. Do domu wracałem z duszą na ramieniu z prędkością emeryta.

Koledzy czy to możliwe, że dolał mi złego płynu i się coś zsiadło albo zapowietrzyło, albo cokolwiek innego.

Opublikowano

Wygląda tak jakby to servo padło, czyli własnie wspomaganie hamulca. Możliwe że to zbieg okoliczności. Zobaczysz co powiedzą jak sprawdzą.

Opublikowano
  • Autor

Zapomniałem dopisać, że mam już klocki na wykończeniu i planuję zmianę w najbliższym czasie.

A przy zapowietrzonym układzie hamulec też jest twardy?

Opublikowano

serwo albo vacuum zdechło

Opublikowano
  • Autor

No i wiadomo, mechanik powiedział, że przewód podciśnienia miałem wyrwany -pewnie jak się szarpali z akumulatorem to wyrwali, i podobno płyn DOT 3 dolali, a miałem DOT 4 -niby są niemieszalne - powiedział, że wymienił cały płyn i zgrzał przewód.

Nie wiem czy tak jest, czy mechanik chciał sobie dorobić na wymianie całego płynu i czy wogóle go wymienił gdyż napewno kół nie zdejmował, a chyba przy wymianie płynu trzeba otpowietrzyć przy zaciskach??

No ale ja jestem laik więc podziękowałem, grzecznie zapłaciłem i do domciu z rogalem na twarzy...

Opublikowano

Wiesz co dot 3 i 4 to akurat w większości to samo

http://www.antcar.pl/82-motul-dot-3-4.html

Przynajmiej jak ja kupowałem to nie mogłem dostać 3 lub 4, zawsze na butelce pisało 3&4

Opublikowano
  • Autor

Czyli zostałem zrobiony w h..a :slina:

Już nikomu kurna nie można ufać :wallbash:

Opublikowano

Dot 3 i 4 są ze sobą mieszalne więc wymiana była nie potrzebna. Poza tym skąd mechanik wiedział jaki płyn dolali ? Geniusz jakiś :polew: