Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ASN] Chwilowy brak mocy mruganie check engine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam nastepujący problem. Samochód użytkuje od 3 lat. Ma 99 000 km oryginalnego przebiegu (znam samochod od nowosci). Jedyne co się w nim psuło to cewki. Wymieniałem je sukcesywnie (weryfikacja nr cylindra w VAG , wymiana i było ok). Niedawno zaczał wystepowac nastepujacy problem ; w czasie jazdy , pare minut po uruchomieniu mruga kontrolka check engine , czuc spadek mocy, po 3 sekundach mruganie ustaje moc wraca. Po podlaczeniu pod VAG wyszly błedy : wypadanie zaplonu cylinder 4,,5 oraz 6. Poniewaz te cewki byly najstarsze wymienilem je na nowe Beru . Przy okazji sprawdzilem tez swiece. Dodatkowo wyskoczyl blad ktorego wczesniej nie mialem - bład na czujnik temperatury wody g2/g62. Wymieniłem również czujnik. Niestety wsztskei te wymiany nic nie daly. Samochod pracuje idealnie rowno , ladnie przyspiesza i wszystko jest ok ale co jakis czas , najczesciej pare minut po uruchomieniu problem sie powtarza (mruga check , spadek mocy 3 sekundy i po problemie). Blad znika a na Vagu wychodzi blad na ktorys z 3 cylindórw (4 , 5 lub 6 ) - zawsze ktorys z tych trzech. Będe wdzięczny za wszystkie sugestie. A4 3.0 V6 220 KM ASN

Opublikowano

wg mnie sondy lamda do sprawdzenia, oraz katalizatory, masz 4 sondy u siebie w aucie, reszta bez vaga i dokladnego sprawdzenia parametrów to gdybanie, i cewki wymieniamy wszystkie

Opublikowano

Przyjrzyj się katalizatorom, może przytkane.

Opublikowano

jak miga check- to układ zapłonowy,świece, kable ,cewki, wtryski, regulator ciśnienia- to wszystko do sprawdzenia

Opublikowano

Jest teraz wilgotność większa i dlatego - na któreś cewce lub przewodzie jest przebicie - ja też tak miałem - zdemontowałem wszystkie i potraktowałem je i przewody sprayem przeciwko zakłóceniom elektrycznym i jak na razie spoko :good: lata jak latał i czeka nie wywala.

Opublikowano

Temat znam bo sam u siebie to przerobiłem :) Odpwiedz masz jedną na to KATALIZATOR ja problemu pozbyłem się poprzez to iż znajomy zrobił program korekty i usunełem sondy tylne teraz auto gania nie ma żadnego czeka, nic nie mruga nie dusi się i gitara.

Objawy były identyczne jak piszesz tak samo u mnie, diagnoza cewki wymianiłem wszystkie 6 dalej był kłopot nowe świece itp ganianie szukanie. A problem jest taki ze to kat, po jednej ze stron działa to na zasadzie takiej ze w ecu czy cpu jakoś tak rośnie temperatura silnika bo mierzy mieszanke i skład na sondach kat jest walnięty nie ma już odpowieniego składu chemicznego i sonda krzyczy a komputer losowo odnica ci dawkę paliwa odcinająć zapłan na jakiejsć tam cewce, ze by nie przegrzać silnika. Tam temperatura to granica 1000stopni, przekroczy ją podczas dodawania gazu i wywala ci błąd. Tak więc spora inwestycja w katy w serwisie jak masz hajs na to albo wycinka i po temacie będzie.

Opublikowano

Mam dokładnie to samo. Jeśli silnik jest ciepły nic się nie dzieje. Byłem w serwisie audi i panowie sprawdzili cewki, podobno są dobre.

Z tym ,że ja mam zapchany katalizator bo taki błąd zgłasza sonda, może u Ciebie zaczyna się to samo.

I trochę obok tematu jeśli mam fizycznie tylko dwie sondy to możliwy jest taki błąd?

16805 - Warm Up Catalyst: Bank 1: Efficiency Below Threshold

P0421 - 001 - Upper Limit Exceeded

16815 - Warm Up Catalyst: Bank 2: Efficiency Below Threshold

P0431 - 001 - Upper Limit Exceeded

Mam podejrzenie ,że ktoś majstrował już przy tych katach.

Opublikowano

katy tu nie będą przytkana dosłownie tak jak to mówicie, bo tu nie zatkają się wkładem który w nich jest sonda mierzy skład chemiczny spalin czy sa ok czy nie jeśli nie to wywala błąd. Działo się to tak bynajmiej u mnie wszystko było cacy tylko te katy wywaliłem sondy i cisza :) auto gania jak ta lala. [br]Dopisany: 18 Styczeń 2012, 12:02_________________________________________________NA ciepłym tez moze wyskoczyć ci czek ale nie zawsze np. ja miałem tak ze podczas byta na 3 zdusio mi przy 4,5/5 tyś. ale nie zawsze. Tak jak wspomniałem w blokach pomiarowych możesz wyświetlić tem ecu czy jakoś tak podczas jazdy jesli rośnie ona powyżej 800 set stopni mocno po jednej stronie i wyłańcza cewki to m.in moze być padniety kat tak jak u mnie, sonda mierzy skład chemiczny w kacie jesli nie jest sprawny wywala błą rośnie tem. spalin i wywala bład,.

Opublikowano

zapalenie się checka i świecenie jego cały czas, to nie to samo, co jego mruganie :wink4:

ale co jakis czas , najczesciej pare minut po uruchomieniu problem sie powtarza (mruga check , spadek mocy 3 sekundy i po problemie). Blad znika a na Vagu wychodzi blad na ktorys z 3 cylindórw (4 , 5 lub 6 ) - zawsze ktorys z tych trzech

spróbuj zamienić wtryski na drugą stronę :wink4: