Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Długie przełożenie 5 biegu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam,

Niedługo szykuję mi się więcej tras moim tdi, również po niemieckich auostradach.

Ponieważ moja skrzynia na 4 i 5 tce zaczyna już troche buczeć, myślę o jej naprawie a przy okazji o zmianie przełożeń.

Wiem że w 1.9tdi występowały długie skrzynie w 5 biegach. Np. skrzynia KBL w Seacie LEonie 105ps. ..

Jest możliwe żeby przy naprawie przełożyć elementy z tej skrzyni do mojej żeby np. na 5tce obroty był mniejsze a co za tym idzie mniejsze spalanie i większa prędkość?

Ew. co mogę zrobić (nie chce wkładać skrzyni 6tki - za dużo roboty) z tą skrzynią żeby była lepsza na dłuższe szybsze trasy.

pozdrawiam

Opublikowano

Szukaj skrzyni z 2.5 tdi. Wstawienie do Twojej skrzyni po naprawie dłuższej "piątki" też powinno być wykonalne, potrzebowałbyś tylko zestaw kół zębatych i synchronizatorów tego biegu.

Opublikowano
  • Autor

Właśnie nie chce wrzucać 6tki, inne łapy itd.. wolałbym przerobić swoją obecną .. Ktoś może doradzić jakie skrzynie mają dłuższe przełożenia z ktorych mógłbym szukać części? Wiem że ta KBL jest dłuższa.. ale jaka jeszcze inna?

Opublikowano

Kolega pisał że masz szukać skrzyni od 2,5 TDI, a Leon ma silnik poprzecznie.

Opublikowano

fhn ze 130ki ale ta jej dłuższość to znikoma :decayed:

Opublikowano

fhn dłuższe to ma tylko pierwsze 3 biegi a 4 i 5 są już krótsze od skrzyni EEN z silnika 110KM lepszym wyjściem jest skrzynia DUK ta ma 5 dłuższą o 6km przy 3000 RPM od fhn :decayed::kox:

Opublikowano

fhn dłuższe to ma tylko pierwsze 3 biegi a 4 i 5 są już krótsze od skrzyni EEN z silnika 110KM lepszym wyjściem jest skrzynia DUK ta ma 5 dłuższą o 6km przy 3000 RPM od fhn :decayed::kox:

Ale Silniki AJM chyba miały seryjnie skrzynie DUK ja o takiej myśle bo moja seryjna jest troszke krótka 190 to już tragedia a kolega w AJM spokojnie 210 jedzie.

Opublikowano

a liczyłeś z przełożeniem głównym? [br]Dopisany: 31 Styczeń 2012, 17:51_________________________________________________

Ale Silniki AJM chyba miały seryjnie skrzynie DUK

tak

Opublikowano

a liczyłeś z przełożeniem głównym? [br]Dopisany: 31 Styczeń 2012, 17:51_________________________________________________

oczywiście... :embarrassed:

do obliczeń przyjąłem koła 205/55/16

ale chyba mi się już kolumny pomyliły bo coś źle policzyłem...., rzeczywiście FHN jest dłuższe od DUK, :wallbash::notworthy: przy 3000RPM na 5 biegu o około 6km/h, od EEN o jakieś 11km/h ... jeśli znów czegoś nie pomyliłem.... :kwasny::wallbash:

Opublikowano

:gwizdanie: :polew: