Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Witam, mam następujący problem z moim silnikiem 1,6 ALZ, przejechane 220tys. km: 1. Zauważyłem że od pewnego czasu autko nie łapało temperatury więc postanowiłem wymienić termostat- pomogło trzyma ładnie 90st. 2. Zauważyłem że auto zaczęło brać olej- muszę dolewać około 300ml na 500km, dodatkowo zwiększyło się zużycie paliwa z 7l do 9l(mam lekką nogę). 3. Zauważyłem także że sporo oleju wydostaje się poprzez odmę. 4. Co kilkadziesiąt km-ów zapala się inspekcja, VAG wskazuje na: 16804 System katalizatora poniżej progu wydajności strona 1 brak osprzętu / nie związany ze sprzętem -czy jest to błąd związany z czujnikiem za katalizatorem? innych błędów dla silnika nie stwierdziłem. 5. Do czego służy następujące ustrojstwo http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0319211c1cab4aeb.html? 6. Jak wygląda możliwość podmiany silnika 1,6 ALZ na coś mocniejszego np. 1,8T? 7.Macie dostęp do dokumentacji silnika ALZ? Co proponujecie? Zlecić wymianę uszczelniaczy na zworach czy mierzyć ciśnienie w cylindrach?
Opublikowano 28 Stycznia 201214 l Czy po nocy gdy odpalasz silnik nie widać niebieskiego dymu z wydechu? Posprawdzaj wszystkie wężyki od podciśnienia, zaworki itp. Możliwe, że gdzieś jest nieszczelność lub niedziałający zaworek. Na Twoim miejscu pozbył bym się katalizatora - być może jest on zapchany a przy tym przebiegu i tak nie spełnia swojej roli - przez to mogło wzrosnąć spalanie. Jeśli chodzi o podmianę silnika - moim zdaniem jest to nieopłacalne. Lepiej sprzedać to co masz i kupić coś innego z silnikiem 1.8T
Opublikowano 29 Stycznia 201214 l Autor Witam, dzięki za odpowiedź, myślisz że tak duże zużycie może wynikać z nieszczelności podciśnienia? masz jakiś sposób na sprawdzenie nieszczelności? (kolor spalin sprawdzę jutro dam znać) pozdrawiam
Opublikowano 29 Stycznia 201214 l Witam, dzięki za odpowiedź, myślisz że tak duże zużycie może wynikać z nieszczelności podciśnienia? masz jakiś sposób na sprawdzenie nieszczelności? Wszystko zależy od silnika, ja w swoim Audi 80 z silnikiem ABC 2.6 V6 miałem tylko podciśnienia - nie było przepływomierza i auto paliło jak smok i szarpało w czasie jazdy gdy była nieszczelność - łapało lewe powietrze. Na wstępie sprawdź wszystkie wężyki - czy nie mają gdzieś przetarć/pęknięć. Jeśli jakiś wężyk wygląda nieciekawie to go wymień - na pewno nie zaszkodzi. Czasem słychać jak gdzieś zasysa powietrze - szczególnie jak się przygazuje- dokładnie się przysłuchaj. Co do spalania oleju - jeśli nie kopci na niebiesko pod odpaleniu na zimnym i pod obciążeniem jak się zagrzeje to raczej nie będzie to wina uszczelniaczh zaworowych. Podjedź na podnośnik i ściągnij osłonę pod silnikiem i dokładnie sprawdź czy nigdzie nie masz wycieku. Co do zwiększonego spalania - wywal katalizator i przyjrzyj się pracy sondy lambda - czasem jest uszkodzona i nie wywali błędu na VAGu.
Opublikowano 29 Stycznia 201214 l Nie wiem jakie trasy robisz,ale 9 litrów przy tej temperaturze jak dla mnie o.k .A 7 to nie jeden właściciel diesla chciałby mieć.
Opublikowano 29 Stycznia 201214 l Autor Zastanawiam się ciągle nad tą odmą, ostatnio zauważyłem także że po włączeniu nadmuchu przy postoju w aucie czuć zapach spalin, benzyny (dość intensywny) natomiast w trakcie ruchu jest ok, nie stwierdziłem nieszczelność w układzie wydechowym, może to mieć związek z nieszczelną odmą? Co do zwiększonego spalania - wywal katalizator i przyjrzyj się pracy sondy lambda Sondę lambda sprawdzić w grupie 030 z tego co się orientuje? Ale jakie powinienem otrzymać wartości?[br]Dopisany: 29 Styczeń 2012, 12:45_________________________________________________Skontrolowałem spaliny-ciemny kolor i straszny smród wskazujący na spalanie oleju, może dlatego sonda za katalizatorem łapie olej w spalinach i ciągle włącza się inspekcja.[br]Dopisany: 29 Styczeń 2012, 15:41_________________________________________________Sonda Lambda pomierzona (blok 31)- wartości napięcia skaczą od 0,04V do 0,8V. Na wykresie wychodzi sinusoida.
Opublikowano 30 Stycznia 201214 l Smród w aucie również może być spowodowany odmą. Jeśli będzie ona zapchana to silnik może wyrzucać olej w innych miejscach np. uszczelka pod pokrywą zaworów itp. dalej na kolektor wydechowy i już mamy smród w aucie gotowy Sprawdzałeś czy nie ma żadnych wycieków? Po Twoich pomiarach Vagiem stwierdzam, że sonda działa prawidłowo i na wykresie ma być sinusoida. Martwi mnie ciemny kolor spalin i ten spalany olej Jeśli silnik spalałby olej to spaliny powinny być raczej koloru jasnego/niebieskiego... Ciemny kolor wskazuje na duże dawki paliwa - nieszczelność w dolocie? Musisz zająć się wężykami podciśnienia/odmą i jeśli masz możliwość pozbądź się katalizatora.
Opublikowano 30 Stycznia 201214 l Autor Dzięki za info, poczekam trochę aż się ociepli to wezmę się za węże w odmie; zastanawiam się natomiast nad tym katalizatorem-jeśli go usunę i założę strumienice to co z czujnikiem za katalizatorem?
Opublikowano 30 Stycznia 201214 l a sprawdzales stan odmy , wyciagales ja?? nie jest popekana czy zapchana??
Opublikowano 30 Stycznia 201214 l Dzięki za info, poczekam trochę aż się ociepli to wezmę się za węże w odmie; zastanawiam się natomiast nad tym katalizatorem-jeśli go usunę i założę strumienice to co z czujnikiem za katalizatorem? Z tego co sie orientuje to druga sondę można wyłączyć w komputerze - nie zagłębiałem się jednak dokładniej w temacie Można też zastosować patent z dystansem Opis z innego forum: "Dystans ten normalnie jest przelotowy. Do drugiej sondy lambda docieraja spaliny oraz temperatura, czyli to co potrzebne do pracy. Jednak nie jest ona omywama bezposrednio przez gazy wylotowe co idzie w parze z tym, ze nie wykrywa zbyt duzej ilosci tlenków. Dzieki temu sonda stabilnie przekazuje sygnal i znika problem zapalajacej sie kontrolki. "
Opublikowano 4 Lutego 201214 l Autor Witam, po dłuższej przerwie stwierdziłem że przewód odpowietrzający: ulany jest olejem, a także blok silnika w okolicy tego przewodu. Czy to normalne że tym przewodem przelatuje duża ilość oleju? Czy może to być skutek jego zużycia(jest np. nieszczelny)?
Opublikowano 4 Lutego 201214 l nie powinien byc mokry od oleju, jesli jest tzn ze jest nie szczelny a powinien byc, u mnie powodował on takie cuda ze nie pytaj, nawet błedy z przepływomierzem, wymienielem go na nowy w aso kosztuje on 190 zł ;( ale po rabacie dali za 150 , wymienielem , nie jest juz mokro, silnik chodzi jak pszczółka, dodam ze przez niego czasem musialem dolac oleju http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=225760.0 tu masz mój temat od odmy[br]Dopisany: 04 Luty 2012, 15:21_________________________________________________a i jakie błedy na vagu pokazuje
Opublikowano 4 Lutego 201214 l Autor Tak jak pisałem wyżej żadnych błędów nie stwierdziłem oprócz 16804.
Opublikowano 5 Lutego 201214 l Ten przewód to odpowietrzenie skrzyni korbowej - może znajdować się w nim olej - to normalne Uszczelnij dokładnie ten przewód i zobaczysz czy coś się zmieniło. Niektóre silniki musza mieć szczelne odmy bo inaczej jak napisał bediks będą działy się dziwne rzeczy w tym objawy o których pisałeś wcześniej. Ja w swoim TDI w Audi 80 mam odmę wywaloną w ogóle z dolotu i puszczony przewód pod pod auto - od czasu do czas skapnie z tego przewodu pare kropel mazi bo olejem jest to ciężko nazwać Proponuje uszczelnienie tego przewodu lub zakup nowego - skasowanie błędów, dolanie oleju i obserwowanie pracy silnika
Opublikowano 5 Lutego 201214 l moj dlatego ze byl nieszczelny wywalal blad na wolnych obrotach o zbyt ubogiej mieszance bo powietrze z tego przewodu szlo w kosmos a powinno do dolotu i dalej do przepustnicy wiec myku pod auto zrobic nie moge ;-)
Opublikowano 5 Lutego 201214 l Wiem, wiem to PB a nie TDI Zobaczymy czy avioncs coś pomoże doprowadzenie odmy do ładu...
Opublikowano 5 Lutego 201214 l Autor Witam, w wolnej chwili zaglądałem pod maskę i zauważyłem że kolektor dolotowy jest upocony: Zastanawiam czemu kolektor się tak poci? Czy dużo jest roboty przy demontażu kolektora?
Opublikowano 5 Lutego 201214 l sciagasz opaski pare srub i juz go nie ma , najlepiej razem z przepustnica wyjac, mozna od razu ja przeczyscic profilaktycznie, bo jesli odma jest socona to napewno w dolocie jest olej , jesli w dolocie to i napewno w przepustnicy
Opublikowano 12 Lutego 201214 l Autor Witam, wreszcie uporałem się z moim problemem;), może na początek obrazek: W czerwonym kwadracie tkwił mój problem: zaznaczony króciec wchodził do bloku silnika, postanowiłem sprawdzić, okazało się że brakuje tam uszczelki. Po uszczelnieniu w/w miejsca oraz przejrzeniu stanu całej odmy zniknął zapach oleju i spalin w kabinie, poziom oleju sprawdzony, dziś wybieram się w dłuższą trasę sprawdzę czy zmieni się stan oleju.
Opublikowano 12 Lutego 201214 l ale jak brakuje, nie bylo jej?? pewny jestes?? ja swoja wygrzebalem srubokretem po wielu gimnastykach, jesli nie ma tzn ze ktos kiedys ja wymienil juz i zapomnial o uszczelce, jesli czytales moj post to przypomne ze w ASO powiedzieli mi ze tam nie ma zadnej uszczelki , a ja po wymiane swojej taka uszczelke wyjalem to albo ty nie miales swojej albo ja mialem przez kogos dolorzona