Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] Czy to normalne że TURBINA robi się tak czerwona?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Silnik 1.8T 163KM

Czy jest to normalne w tych silnikach gdy turbina robi sie czerwona tak jak żar w piecu gdy po zagrzaniu się do temperatury 90stopni w aucie na liczniku następnie rozpędzenie go do 140km/h i póżniej spokojnej jeżdzie ok 100km/h po otwarciu maski widać jaka jest rozgrzana dodam że ostatnio na odcinku 9km. Wymieniłem zawór D V i zawór N 75 pod kolektorem ssącym.

Czy może mięc wpływ zawór Waste Gate na to że turbo sie robi czerwone??????????????

Opublikowano

czerwona ????? widocznie za słabo jezdzisz :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

u mnie jest żółta łacznie z kolektorem i połową katalizatora :> :> :> :>

Opublikowano

przy LPG możesz mieć kata zatkanego, ja tak miałem turbinka się wysypała wymieniłem turbo wyciąłem kata teraz jest ok

Opublikowano

z BFB kata bym nie wycinał

Opublikowano
  • Autor

Więc co najlepiej zrobić? Ostatni czas jeżdze na benzynie na gazie nierobiłem próby turbiny.

Słyszałem że może być temu winny zawór spalin EGR czy AGR + zawór który nim steruje N75 - co sądzicie?

Opublikowano

Wydaje mi się że kata masz przypchanego, raczej tam szukałbym przyczyny :decayed:

Opublikowano

a najlepiej to podpiac Vaga i sprawdzic bledy:) i sprawdzic czy przechodzi testy katalizator

Opublikowano

Silnik 1.8T 163KM

Czy jest to normalne w tych silnikach gdy turbina robi sie czerwona tak jak żar w piecu gdy po zagrzaniu się do temperatury 90stopni w aucie na liczniku następnie rozpędzenie go do 140km/h i póżniej spokojnej jeżdzie ok 100km/h po otwarciu maski widać jaka jest rozgrzana dodam że ostatnio na odcinku 9km. Wymieniłem zawór D V i zawór N 75 pod kolektorem ssącym.

N75 nie znajduje się pod kolektorem ssącym :gwizdanie: a przyczyną nadmiernego grzania się turbiny może być przepływka lub po prostu źle ustawiony lpg :tongue4:

Opublikowano

nic sie nie dzieje, to normalne w 1.8T

Opublikowano

w moim 2.0tfsi też tak jest:)nie wiem czy to normalne ale chyba tak

Opublikowano

Po ostrej jeździe ma prawo być czerwona,ale po normalnej raczej nie,bynajmniej u mnie się nie robi czerwona

Prędzej miałem zatkanego kata,część gorąca w turbo popękała.Zawsze kata może sprawdzić nie zaszkodzi

Opublikowano
  • Autor

Vag miał robiony, znajomy mechanik auto badał przepustnice tylko ustawiał i przeczyścił bo coś niegrała. Mówil żę lekko turbo sie mokszy.

Gdzie znajduje sie zawór N75 jet to ta kostka: http://allegro.pl/oryg-zawor-cisnienia-egr-n75-028905283q-vw-audi-i2078865258.html

GAZ też był ustawiany ale ostatnio jeżdze tylko na bęzynie.

Co to jest za zawór okrągły przykręcony przy turbinie między silnikiem a turbiną patrząc od góry od niego leci wężyć taki jak te podciśnieniowe i leci do rury która prowadzi powietrze z filtra do spodu?

Opublikowano

Vag miał robiony, znajomy mechanik auto badał przepustnice tylko ustawiał i przeczyścił bo coś niegrała. Mówil żę lekko turbo sie mokszy.

Gdzie znajduje sie zawór N75 jet to ta kostka: http://allegro.pl/oryg-zawor-cisnienia-egr-n75-028905283q-vw-audi-i2078865258.html

GAZ też był ustawiany ale ostatnio jeżdze tylko na bęzynie.

Co to jest za zawór okrągły przykręcony przy turbinie między silnikiem a turbiną patrząc od góry od niego leci wężyć taki jak te podciśnieniowe i leci do rury która prowadzi powietrze z filtra do spodu?

to nie zawór tylko aktuator, jak pójdziesz tym przewodem od niego trafisz na N75

Opublikowano
  • Autor

Jak on mniej więcej wygląda ?

Opublikowano

chłopie, daj sobie juz spokój z tą czerwonoscią turbiny

to jest 1.8T i wszystko w temacie

Opublikowano
  • Autor

No chłopie niewiem czy w temacie jakoś u znajomych co mają takie silniki turbo sie tak niegrzeje. Wole zdjagnozować tą przyczynę i naprawic, niż olać to i zarżnąć turbo przed czasem :)

Każdy robi tak jak uważa

Opublikowano

przeciez Ci pisałem już, u mnie turbo cały kolektor i połowa kata jest zólta

i tak juz od 4 lat, i nic sie nie dzieje, wazne jest rozgrzewanie i chłodzenie turbo

zadałeś pytanie dostałeś konkretną odpowiedz

Opublikowano
  • Autor

Rozgrzewanie i chłodzenie wiem, ale dziś gadałem z kolega ma w pasacie 150konny silnik i mówi uniego niema nic takiego, jak mu daje mocno to sie robi ale przy średniej jeżdzie to nie. W sobote jade do mechanika podłączy go pod laptop i będziemy jezdzić to zobaczymy. Niepodoba mi sie to turbo,napewno oryginalnie przystosowuja te auta żeby sie tak niegrzało.