Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B7] Problem z zamykaniem bagażnika podczas mrozów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich posiadaczy samochodu marki Audi A4 :),

Mój problem pojawił się wraz z przybyciem do Polski arktycznego powietrza - cztraj mrozu :).

Mam problem z domknięciem bagażnika, muszę kilkanascie razy go domknąć (potrzaskać klapą) aby wreszcie się domknął.

Znalazłem fotostory ale tu nie chodzi mi dokładnie o to: http://www.a4-klub.pl/smf/index.php?topic=170048.0

Czytałem też, że może być to regulacja tzw. bolca w zderzaku - chyba tak to sie nazywa.

Przesunąłem ją o kreskę w dół i tak to nic nie pomogło.

Potem zadzwoniłem do serwisu - nazywa sie to fachowo: "cylinderek klucza" - cena serwisowa 550 PLN, więc sporo.

Czy wie ktoś jak to naprawić? albo rozebrać tę część bagażnika w celu rozebrania, przesmarowania itp...

Będę wdzieczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

[br]Dopisany: 07 Luty 2012, 12:27_________________________________________________sorry nie podałem modelu: Audi A4 B7 (sedan, 2.0 benzyna) 2005

Opublikowano

Już od kilku lat w okresie pierwszych mrozów mam problem z nie domykaniem się tylnej klapy. Za pierwszym razem dostałem się do zamka. Okazało się, że silniczek podciągał zapadkę przez przekładnię ślimakową i potem nie odbijał. Ślimak, z braku smaru i wilgoci w połączeniu z mrozem zawieszał się. Popsikałem WD-40 i zadziałał, ale za rok znowu problem się pojawił. Popełniłem błąd nie zastosowawszy odpowiedniego smaru do zamków. Teraz już nie chce mi się rozbierać zamka tylko podgrzewam suszarką i wkładam rureczkę w szczelinę zamka tak, aby weszła do środka i psikam kilka razy WD-40. Przez cały rok, aż do pierwszych mrozów mam spokój. Dostanie się do zamka nie jest trudne, tyko trzeba uważać przy zdejmowaniu elementu tapicery, bo można oderwać zaczep(y) od materiału. Przykleiłem z powrotem na ciepło, podgrzewając zapalniczką. Na wieczór podam więcej szczegółów.

Opublikowano

dzięki za odpowiedź.

A czy wiesz może jaki smar jest odpowiedni?

Właśnie codo WD40 się wstrzymywałem po przeczytałem, że nie jest własnie dobry.

Jakieś pomysły?

Pozdrawiam,[br]Dopisany: 07 Luty 2012, 15:37_________________________________________________kupiłem na allegro oryginalny smar do zmaków Audi/VW - mam nadzieję, że to pomoże.

Jeśli nie to może ktoś ma fotostory jak rozebrać ruchomą część bagażnika do sedana B7 :).

Dzięki,

Marcin

Opublikowano

Zmotywowałeś mnie :hi::wink4:

84851e75c1586384m.jpg

Najlepiej podważyć od dołu, no i trzeba użyć trochę siły, aczkolwiek delikatnie :decayed::

22725537b463a237m.jpg

f4f2b6d8a4b11bb3m.jpg

Jak widać na powyższym filmiku, po otworzeniu zamka mechanizm wraca w pozycję wyjściową ale z pewnym oporem (jeszcze nie przesmarowany).

Opublikowano

Chylę czoła ... :)

Dobra robota - profesjonalna instrukcja.

Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam[br]Dopisany: 08 Luty 2012, 13:02_________________________________________________W weekend który był zabrałem się za naprawę.

Wszystko poszło tak jak należy, teraz zamkykanie przy mrozie nie stanowi problemu.

Dzięki wielkie z pomoc i za instrukcję.

Pozdrawiam,

Opublikowano
:hi: polecam się na przyszłość :wink4: