Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B7] sprawca bez OC,poszkodowany ma AC i jest podwójnie poszkodowany:(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tydzień temu gościu uszkodził mi zderzak przedni,jest do wymiany,policja była,sprawca nie miał OC,byłem dzisiaj w Generali,gdzie powiedzieli mi,że szkoda będzie likwidowana z mojego AC (ponoć tak mówią przepisy),a fundusz zwróci mi kwotę,którą stracę na zniżkach,to jeszcze bym przeżył,ale jest inny problem,rok temu zmieniłem sobie zderzak na s-line,zdjęcia do AC były robione ze zwykłym zderzakiem i taki tez jest według VIN i teraz warsztat mówi,że przyznają mi zwykły zderzak,bo ubezpieczalnia przyznaje według vinu,gdyby sprawca miał OC,to nie byłoby problemu,bo muszą przywrócić mi auto do stany sprzed kolizji,a że będzie likwidowana z AC,to d*pa blada :kwasny:

ma ktoś jakiś pomysł?

k**wa :wallbash:,jestem ukarany za to,że mam AC,no paranoja :disgust:

Opublikowano

A masz tylko wariant warsztat, czy mogą Ci wypłacić $$ i sam sobie naprawisz? Pytałeś jak wygląda naprawa w ASO? Mają od takich spraw ludzi i można się dogadać i coś pokombinować z fakturami.

Opublikowano

no mogę naprawiać sam według kosztorysu,pokupować części sam i przedstawić im faktury z ASO i w ostateczności tak zrobie,ale to biegania jest i nie wiadomo czy wszystko uznają,wiesz jak to jest,wolałbym robic to bezgotówkowo,oddać,odebrać i zapomnieć.

Opublikowano

no mogę naprawiać sam według kosztorysu,pokupować części sam i przedstawić im faktury z ASO i w ostateczności tak zrobie,ale to biegania jest i nie wiadomo czy wszystko uznają,wiesz jak to jest,wolałbym robic to bezgotówkowo,oddać,odebrać i zapomnieć.

Ja jak robiłem przód z AC to dałem do ASO i dogadałem się w sprawie zderzaka S-line, nie było problemów jedynie dopłaciłem różnicę do reszty rzeczy typu kratki,gril itp. Zapytaj i może też się dogadasz a auto szybciej zrobią niż jakiś warsztat Pana Mietka.

Opublikowano

tydzień temu gościu uszkodził mi zderzak przedni,jest do wymiany,policja była,sprawca nie miał OC,byłem dzisiaj w Generali,gdzie powiedzieli mi,że szkoda będzie likwidowana z mojego AC (ponoć tak mówią przepisy),a fundusz zwróci mi kwotę,którą stracę na zniżkach,to jeszcze bym przeżył,ale jest inny problem,rok temu zmieniłem sobie zderzak na s-line,zdjęcia do AC były robione ze zwykłym zderzakiem i taki tez jest według VIN i teraz warsztat mówi,że przyznają mi zwykły zderzak,bo ubezpieczalnia przyznaje według vinu,gdyby sprawca miał OC,to nie byłoby problemu,bo muszą przywrócić mi auto do stany sprzed kolizji,a że będzie likwidowana z AC,to pupa blada :kwasny:

ma ktoś jakiś pomysł?

ku*** :wallbash:,jestem ukarany za to,że mam AC,no paranoja :disgust:

z tego co wiem to OC jest przedłużane automatycznie jeśli nie zostało złożone wymówienie. także polisa powinna być. wydaje mi się, że chyba nie musi być szkoda likwidowana z twojego AC, bo nie ty byłeś sprawcą. fundusz gwarancyjny powinien pokryć szkodę a później rozlicza się ze sprawcą.

Opublikowano

Ja jak robiłem przód z AC to dałem do ASO i dogadałem się w sprawie zderzaka S-line, nie było problemów jedynie dopłaciłem różnicę do reszty rzeczy typu kratki,gril itp. Zapytaj i może też się dogadasz a auto szybciej zrobią niż jakiś warsztat Pana Mietka.

to jest jeden z najlepszych blacharzy w trójmieście,ostatnio robiłem u nich ravke bezgotówkowo i jestem mega zadowolony,podjadę do nich i powiem,że albo robia mi zderzak s-line bez żadnych dopłat,albo wstawiam auto gdzies indziej,ten warsztat ma takie kosmiczne ceny,że żyją tylko i wyłącznie z ubezpieczeń,nikt z ulicy tam nie wstawia aut,właściciel sam mi tak powiedział.

z tego co wiem to OC jest przedłużane automatycznie jeśli nie zostało złożone wymówienie. także polisa powinna być. wydaje mi się, że chyba nie musi być szkoda likwidowana z twojego AC, bo nie ty byłeś sprawcą. fundusz gwarancyjny powinien pokryć szkodę a później rozlicza się ze sprawcą.

gość niema OC na pewno.

też tak myślałem,ale ponoć jest jakis przepis,który stanowi,że jeżeli jest AC to likwidacja z AC,a fundusz pokrywa straty z tytułu utraty zniżek.[br]Dopisany: 13 Luty 2012, 18:32_________________________________________________Zgłaszanie szkody do UFG

-jeżeli sprawca kolizji nie posiada ważnej polisy OC, swoje roszczenia zgłoś do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego, za pośrednictwem dowolnej firmy ubezpieczeniowej oferującej obowiązkowe ubezpieczenia OC. W praktyce jest to każdy ubezpieczyciel będący członkiem UFG. Żaden zakład ubezpieczeń nie może odmówić przyjęcia zgłoszenia takiej szkody.

-w przypadku szkody w mieniu (np. uszkodzenie samochodu w wypadku) poszkodowany składa oświadczenie, że nie posiada dobrowolnego ubezpieczenia Auto Casco. Gdy ma taką polisę, wówczas to z niej otrzymuje odszkodowanie. UFG zaś zrekompensuje dodatkowe koszty np. utracone zniżki w AC, czy koszty doubezpieczenia auta do wartości sprzed wypadku (Art. 106 ust. 1 Ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych).

no i niema wyjścia,musze likwidować z AC :kwasny:

Opublikowano

to ci się narobiło i po co wykupiłeś AC :polew:

widziałem jeszcze przed wyjazdem twojego paździocha - miałem kiedyś taką samą obcierke poprzednią B7 i koszt naprawy był 15tyś w ASO u grobla, najlepsze to jak pojechałem na oględziny do ubezp z OC sprawcy to PZU wyliczyło mi na 4,5 tyś , wkur....wa takiego złapałem że ich ukarałem ASO :kox: - rzeczoznawca dając mi wycene zaczął się tłumaczyć to mu przerwałem i powiedziałem że przez jego wycene firma poleci na koszta, bo gdyby dali mi 10 tyś to zabrałbym kasiore i zawinał kite :gwizdanie:

a dodatkowo wziąłem auto zastepcze na ponad 2 tygodnie z SIXT i doszło chyba kolejne 2 tyś :naughty: