Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Po czyszczeniu turbo wyskoczył Notlauf. Prosze o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie koledzy mam pytanie do Was fachowców. Jakies 4 miesiace temu czyściłem turbo bo przeładowywało. Wczoraj zatankowałem i chciałem przegonic troche fure i jak na 3 dodawałem gazu to zaraz za 3 tys obrotów było widoczne na obrotomierzu lekkie przycięcie sie obrotów i zachwile ciaglo dalej ale ok 4 tys złapało notlaufa :( :( :( Czy to mozliwe zeby sie znowu zasyfilo ? czy moze vos innego. nie usmiecha mi sie znowu wyciaganie turbo bo to w moim silniku troche schodzi.

Opublikowano
:vaglogi: Moze cos zle poskladales, albo niedokladnie to zrobiles ;)
Opublikowano

Panowie koledzy mam pytanie do Was fachowców. Jakies 4 miesiace temu czyściłem turbo bo przeładowywało. Wczoraj zatankowałem i chciałem przegonic troche fure i jak na 3 dodawałem gazu to zaraz za 3 tys obrotów było widoczne na obrotomierzu lekkie przycięcie sie obrotów i zachwile ciaglo dalej ale ok 4 tys złapało notlaufa :( :( :( Czy to mozliwe zeby sie znowu zasyfilo ? czy moze vos innego. nie usmiecha mi sie znowu wyciaganie turbo bo to w moim silniku troche schodzi.

czy wywaliłeś kata przy okazji czyszczenia turbiny??[br]Dopisany: 16 Luty 2012, 10:09_________________________________________________

Moze cos zle poskladales, albo niedokladnie to zrobiles

można zasyfić turbine spokojnie w 4 miesiace szczególnie zimowe bo jeździ sie permanentnie PSJ-em :)
Opublikowano
  • Autor

czy wywaliłeś kata przy okazji czyszczenia turbiny??

przyznam sie ze tego nie zrobiłem.

:vaglogi: Moze cos zle poskladales, albo niedokladnie to zrobiles ;)

Vag'a podpinałem ale zero błedów i zrobiłem tylko logi statyczne i BS. O dynamicznych mmoge narazie zapomniec bo w okolicy narazie to sypie i nie zanosi sie na przerwe.

No starałem sie jeździć normalnie nie jak dziadzia.

Opublikowano

czesto wskutek nieumiejetnego czyszczenia turbiny papierem sciernym, sadza osadza sie o wiele szybciej niz na nowej turbinie.

Opublikowano

czesto wskutek nieumiejetnego czyszczenia turbiny papierem sciernym, sadza osadza sie o wiele szybciej niz na nowej turbinie.

dokładnie. Ja tak miałem :disgust: po czyszczeniu niedługo wracał problem. Nastepnym razem wyjałem i powierzchnie po której poruszaja sie kierownice jak i same kierownice (delikatnie zeszlifowałem krawędzie i powierzchnie) na lusterko i pół roku juz spokój i nie zanosi sie na awaryjny a teraz po mieście nie da sie jeździć zbyt dynamicznie bo i tak sie w miejscu stoi :decayed:

Opublikowano
  • Autor

dokładnie. Ja tak miałem :disgust: po czyszczeniu niedługo wracał problem. Nastepnym razem wyjałem i powierzchnie po której poruszaja sie kierownice jak i same kierownice (delikatnie zeszlifowałem krawędzie i powierzchnie) na lusterko i pół roku juz spokój i nie zanosi sie na awaryjny a teraz po mieście nie da sie jeździć zbyt dynamicznie bo i tak sie w miejscu stoi :decayed:

No mozliwe. Robiłem to sam i poraz pierwszy. Zobacze jak zmniejszy sie snieg to moze troche przegonie jeszcze auto i pusci a jak nie to bede musial turbo zas na stół.

A katalizator tez ma wpływ na to ? Bo pytaliscie wyzej czy wywaliłem przy okazji czyszczenia.

Opublikowano

turbiny prawidlowo nie powinno sie czyscic, jak wszedzie opisuja papierem sciernym, sa do tego stosowne rozpuszczalniki. powinna zostac rozebrana, i wyczyszczona chemicznie. czyszczenie mechaniczne jest jedynie dorazne.

przede wszystkim trzeba sie zastanowic co jest glowna przyczyna osadzania sadzy,

IMHO nie PSJ lecz problemy w prawidlowym spalaniu, najczesciej dotyczy to ukladu wtryskowego, i np. rozkalibrowanymi wtryskiwaczami, czy obnizona kompresja, nieszczelnym dolotem, nieprawidlowo dzialajacym zaworem EGR, itp.

zauwazcie ,ze auta do pewnego przebiegu, problemow z blokowaniem kierownic nie maja...

w pozniejszym okresie, gdy w spalinach pojawia sie nadmierna ilosc sadzy, unikanie PSJ pozwala uniknac zablokowania kierownic, jednak przyczyna ich nadmiernej obecnosci pozostaje.

Opublikowano
  • Autor

turbiny prawidlowo nie powinno sie czyscic, jak wszedzie opisuja papierem sciernym, sa do tego stosowne rozpuszczalniki. powinna zostac rozebrana, i wyczyszczona chemicznie. czyszczenie mechaniczne jest jedynie dorazne.

przede wszystkim trzeba sie zastanowic co jest glowna przyczyna osadzania sadzy,

IMHO nie PSJ lecz problemy w prawidlowym spalaniu, najczesciej dotyczy to ukladu wtryskowego, i np. rozkalibrowanymi wtryskiwaczami, czy obnizona kompresja, nieszczelnym dolotem, nieprawidlowo dzialajacym zaworem EGR, itp.

zauwazcie ,ze auta do pewnego przebiegu, problemow z blokowaniem kierownic nie maja...

w pozniejszym okresie, gdy w spalinach pojawia sie nadmierna ilosc sadzy, unikanie PSJ pozwala uniknac zablokowania kierownic, jednak przyczyna ich nadmiernej obecnosci pozostaje.

Co to jest to "IMHO" ?? Jesli chodzi o moje wtryski to wg logów i porownywania z innymi to wydaja sie byc w dobrej kondycji, chyba ze sie myle. A co do EGR to poci sie on w wiadomym dla niego miejscu, i szczerze tam nawet nie zakladałem i nie czyściłem.

Opublikowano

IMHO=moim skromnym zdaniem :cool1:

logi powszechnie uznawane jako logi wtryskow, nie koniecznie swiadcza o wtryskach...

Opublikowano

IMHO=moim skromnym zdaniem :cool1:

logi powszechnie uznawane jako logi wtryskow, nie koniecznie swiadcza o wtryskach...

ale pokrótce o wtryskach, kondycji silnika, kompresji itp :decayed:

Opublikowano

no dokladnie,

grupa 013, to tzw. Leerlaufruheregelung - wskaznik rownomiernosci biegu jalowego,

swiadczy o roznicach pomiedzy cylindrami.a dokladnie o roznicach pomiedzy dawkami wrtysku aby utrzymac miarowa prace biegu jalowego.

Opublikowano
  • Autor

No a w jaki inny sposob mozna sprawdzić kondycje układu wtryskowego ? Bo może faktycznie z nim cos nie tak i zawala mi turbo ta sadzą.

Opublikowano

Żeby prawidłowo zdiagnozowac wtryski to trzeba je wyjąć i dać dobremu pompiarzowi i wtedy wystawi diagnozę :decayed:

Jeżeli pisałeś że korekcje były ok to na poczatek bym szukał problemu w innym miejscu.

Opublikowano
  • Autor

tutaj sa korekcje co robiłem chyba dwa dni temu

http://vaglog.rtnet.pl/edzio1986_72556.html

Żeby prawidłowo zdiagnozowac wtryski to trzeba je wyjąć i dać dobremu pompiarzowi i wtedy wystawi diagnozę :decayed:

Jeżeli pisałeś że korekcje były ok to na poczatek bym szukał problemu w innym miejscu.

w innym miejscu? a mozesz cos wiecej podpowiedziec ?

Opublikowano

tutaj sa korekcje co robiłem chyba dwa dni temu

http://vaglog.rtnet.pl/edzio1986_72556.html

w innym miejscu? a mozesz cos wiecej podpowiedziec ?

korekcje nie wyglądaja źle. w sumie przykładowe przyczyny już zostały wyżej wypisane. Nic po za tym nie przychodzi mi do głowy