Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Czy mogę założyć na tył Michelin 195/60 R15 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem na strychu dwie nowiutkie opony letnie Michelin 195/60 R15. Czy mogę je spokojnie założyć na tylną oś mając z przodu troszkę wyższe tzn. 195/65 ???

Opublikowano
  • Autor

Mam tylko ABS i ASR. Więc chyba sobie te oponki odpuszczę i zakupię u kolegi z forum jakieś porządne 195/65.

Opublikowano

dla ASR-u to nie ma znaczenia bo w twoim przypadku ten system jest tylko odpowiedzialny za przednia oś

Opublikowano
  • Autor

dla ASR-u to nie ma znaczenia bo w twoim przypadku ten system jest tylko odpowiedzialny za przednia oś

Więc jak myślicie - skoro nie mam ESP to skusić się i załozyć te ciut niższe oponki na tylną oś ?? Jaka jest różnica wysokości między 195/65,a 195/60 ??

Lepiej te niższe założyć na tył czy na przód ???

Opublikowano

Jaka jest różnica wysokości między 195/65,a 195/60 ??

prawie 1 centymetr. duzo. ja bym jednak nie montował. ABS na pewno zeświruje bo będzie otrzymywał różnie wartości o prędkości obrotowych kol przedniej i tylnej osi. i nie wiadomo jak to wpłynie na drogę hamowania a to juz jest zabawa z bezpieczeństwem.

Opublikowano

Ku...rcze nauczcie sie wkoncu ze nie miesza sie profilami chyba ze na tyl szeroka opona a na przod waska, jesli mamy ten sam rozmiare w twoim przypadku 195 , to darujmy sobie po pierwsze wyglad estetyczny z daleka widac ze cos nie tak po drugie bezpieczenstwo abs itp.

Oponki w twoim rozmiarze jeszcze nie sa takie drogie wiec nie ma co sie martwic i ryzykowac 195/65/15 goodyear excellence 190zl/szt lub toyo cf1 po 185zl/szt.

Po trzecie sprawdz date produkcji opony znalezionej na strychu, jak ma 8lat- nie zakladac absolutnie (8lat to na wyrost jesli byla nowa i przechowywana w odpowiedni sposob i w odpowiednich warunkach)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za fachowe porady. Wsumie tak tylko pytałem,bo słabo jestem obeznany w temacie "opony". W takim razie nie widzę problemu - kupię 2szt nowiutkich Toyo i założę je na przednią oś ,na tył dam te które miały iść na przód,a te Michelinki 195/60 po sprawdzeniu daty produkcji może ktoś chce to niedrogo sprzedam. .

Opublikowano

Pamiętaj, że jak masz 2 sztuki lepszych i 2 sztuki gorszych opon to te lepsze zawsze na tylną oś się zakłada :)

Opublikowano

Lepsze opony na tył jak napęd jest na przód :mysli: zawsze myslalem ze lepsze na przód sie daje...

Opublikowano

Lepsze opony na tył jak napęd jest na przód :mysli: zawsze myslalem ze lepsze na przód sie daje...

chodzi o hamowanie