Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Wymiana napinacza i lańcucha wałków rozrządu-pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Krótkie pytanie :wink4: Czy przy takiej wymianie trzeba również demontować pasek rozrządu no i co za tym idzie cały pas przedni auta ?

Opublikowano

tak,zderzak,chłodnice,wiatraki i rozrząd

Opublikowano
  • Autor

tak,zderzak,chłodnice,wiatraki i rozrząd

:wallbash: myslalem ze da sie bez tego
Opublikowano

wykrecasz pare śrub i wszystko spada, nie musisz rozpinac klimy

jak bedziesz zakładał wałki musisz wycisnąc olej z popychaczy hydraulicznych

jeżeli tego nie zrobisz bedzie problem z rozruchem

Opublikowano

Ja robiłem bez wyciskania oleju i wszystko git

Opublikowano

podczepie sie do tematu, czy jesli wymienialem olej silnikowy 2 tys km temu a teraz chce wymienic rozrzad, to olej podczas wymiany paska, olej zostaje spuszczony i trzeba kupic nowy?

Opublikowano

Nie oleju nie ruszasz przy wymianie rozrządu

Opublikowano

Prosze o jeszcze o rade, jaki rozrzad do silnika 1.8t AEB? zbaranialem przez te aukcje:

Tu: http://moto.allegro.pl/rozrzad-pompa-vw-passat-1-8t-20v-110kw-awt-i2120100768.html Ilosć zębów:150 i w spisie wg sprzedawcy pasuje do mojego modelu> AUDI A4 1.8 T ( 01.95 -> 09.01 ) (moj z 98r) 110KW, AEB - ANB - APU - ARK - AWT

a tu: http://moto.allegro.pl/rozrzad-pompa-1-8-i-1-8t-vw-passat-audi-a4-a6-i2103567316.html

153 zeby i wg sprzedawcy tez pasuje. Czytalem, ze AEB byl produkowany tylko przez 2 lata, napinacz zostal upgradeowany na hydrauliczny... Czy ktos moglby mi to w logiczny sposob wyjasnic, jak dobrac prawidlowy pasek do mojego modelu? Dodam, ze nie rozbiore samochodu zeby cos sprawdzac, bo sie na tym nie znam... :wallbash:

Opublikowano

ja ze swojej strony kolegę TOM77 polecam wziąłem sam u niego już gratów sporo i jak zawsze pełen profesjonalizm a ceny :good:

Opublikowano

bierz tego 153 różnić się może tym że rolka napinająca ma taką jakby podkładko-tulejkę grubą i cienką jak bedzie inna to przełożysz ze starej rolki,ja rozrządy brałem od TOM77

Opublikowano

Osobiscie nie bede tego wymienial, chcialbym dobrze dobrac czesci zeby mechanior nie marudzil tylko sprawnie wymienil. W mojej miejscowosci za czesci sprzedawcy chca ok 1000zl! (sam napinacz ok 500zl) dlatego zaczalem szukac na allegro itp, nie wiem skad takie roznice w cenie?!

Opublikowano

Ja robiłem bez wyciskania oleju i wszystko git

a ja robiłem wiele remontów głowic bo tego nie zrobiono :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano

Każdy ma ma swoje doświadczenia z remontami wymianami i każdy ma prawo pisać jak robi.Są różne teorie czy trzeba wyciskać czy nie ten olej czy nie,ja nie wyciskam a pare już tego zrobiłem i auta te śmigają do dzisiaj :good:

Opublikowano

do czasu

Opublikowano

możesz wytłumaczyć laikowi konieczność wyciskania tego oleju ??

Opublikowano

do czasu

To znaczy ile 10,20,50,100 tysiaków km.Tylko z jednym gościem mam kontakt któremu wymieniałem łańcuszek przejechał już 60 000 km i jeszcze jedzie więc nie wiem czemu upierasz się przy swoim

Opublikowano

do czasu

To znaczy ile 10,20,50,100 tysiaków km.Tylko z jednym gościem mam kontakt któremu wymieniałem łańcuszek przejechał już 60 000 km i jeszcze jedzie więc nie wiem czemu upierasz się przy swoim

gdybyś miał w tym temacie odrobiny wiedzy to bys nie pisał głupot o jakis kilometrach

w momencie odpalenia auta zawory sa uchylone, co skutkuje trudnym lub niemozliwym

rozruchem oraz mozliwoscia uderzenia tłoków w zawory, a czym to skutkuje kazdy wie

reasumując, 20-30 minut dodatkowej pracy da 100% gwarancje bezszkodowego odpalenia silnika

Opublikowano

iglako

Tez masz AEB 1.8T, jakie graty kupiles? pasek z iloma zebami? napinacz hydrauliczny?