Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Zablokowane zawory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Audi A6 1,8 silnik ADR + gaz. Problem pojawił się w momencie parkowania. Po włączeniu wstecznego szarpnęło autem i zgasło.

Próba odpalenia powiodła się , lecz usłyszałem stukanie pod maską i praca silnika była bardzo nieregularna.Sprawdziłem pasek- cały ,

rozrząd ustawiony według znaków, napinacz łańcuszka i łańcuszek też na oko ok. Ponowne odpalenie już się nie powiodło.Mam wrażenie ,że gdy go próbowałem odpalić rozrusznik kręcił z dużą łatwością ,tak jakby nie było ciśnienia.

Faktycznie po sprawdzeniu nie było ciśnienia na 3 garach jedynie na jednym ale słabe .

Po zdemontowaniu kolektora ssącego okazało się, że w otworach głowicy znajdują się kawałki tworzywa sztucznego , które blokują zawory.

Z kolektora wysypałem resztę wraz z sprężynką.

Co mogło się rozsypać , przepływomierz czy przepustnica.

Opublikowano

raczej przepływomierz

przepustnica jest metalowa "w ciagu powietrza" - obudowa i zastawka.

Opublikowano
  • Autor

Przepływomierz jest tez cały metalowy- siatka jest cała więc nawet z obudowy filtra nic nie mogło się przedostać .

Czy po drodze do kolektora może znajdować się coś w postaci membrany z tworzywa co mogło się rozsypać :mysli: :mysli::mysli:

Opublikowano

A ADR czasem nie ma klapek sterowanych podciśnieniem w kolektorze ssącym (nie mówię o przepustnicy)??? :gwizdanie:

Opublikowano

nie, nic takiego nie ma;/ Ciekawe, co się sypnęło, ale tak, czy owak - głowica do zrzucenia :confused4:

Opublikowano
  • Autor

Głowica zwalona ,trochę zmielonego tworzywa na tłokach , zawory wydechowe poklejone stopionym plastykiem, ale dalej nie mam pojęcia co to mogło być.

Opublikowano
A ADR czasem nie ma klapek sterowanych podciśnieniem w kolektorze ssącym (nie mówię o przepustnicy)???

U mnie jest( po drugiej stronie kolektora niż zamontowana jest przepustnica) a chyba do połowy 1997 nie było i jak się rozsypie to dokładnie taki może być efekt ( to element z plastiku sprężynek i membrany)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki jutro sprawdzę , mam drugi kolektor to porównam

Opublikowano
  • Autor

Przestudiowałem dzieki ,faktycznie rozsypała się się ten regulator strumienia powietrza ,ale mam jeszcze jedno pytanie mam kolektor ssący na pewno z ADR lecz bez tych dodatków. Jakie mogą być skutki gdy go zamontuje.

Opublikowano

Nie miałem okazji robić takiej zamiany ale chyba trzeba by sprawdzić czy ten co masz

będzie pasował i coś pokombinować żeby oszukać ECU:

1.ECU będzie widział brak elektrozaworu sterującego regulatorem strumienia powietrza

(może zostawić sam elektrozawór na wtyczce)

2.w tym prostszym kolektorze chyba nie będzie miejsca na czujnik temp powietrza w dolocie

więc też następny błąd .

Poza tym brak samego regulatora strumienia spowoduje chyba tylko spadek dynamiki

przy gwałtownym przyspieszaniu (bo po to go dołożyli po I-szym lifcie) a czy nie wpłynie

to na pracę silnika ogólnie (np.mapy wtrysku długoterminowe) to nie wiem.