Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Odpala i gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem. Dziś rano odpaliłem samochód i ku mojemu zdziwieniu po 5 sekundach zgasł. Ten efekt powtórzył się kilkakrotnie. VAG-owanie nic nie dało - zero błędów.

Znajomy na podstawie podanego telefonicznie stanu rzeczy stwierdził iż przyczyną może być klapa gasząca. Poruszałem nią, żadnych oporów itp. jedynie jest trochę oleju. W efekcie po odpaleniu samochód pracuje na jałowym, ale przy dodaniu gazu obroty spadają i gaśnie. Faktem jest też że wzrosła temperatura otoczenia i coś mogło puścić. Proszę o ewentualne wskazówki co może być przyczyną oraz czy da się i jak ustakić VAG-iem w czym jest problem - powtarzam że autoskan nie wykazał błędów.

Opublikowano

a paliwko??

względnie jego filterek...

Opublikowano

Miałem podobnie, wcześniej auto przerywało i było zamulone. Problemem okazał się filtr paliwa, po zmianie wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam!

Opublikowano
  • Autor

Filtr paliwa zmieniany w ubiegłym roku jakieś 2-3 tys. km temu. Paliwo VERVA tankowana we wtorek na tej samej stacji co zawsze więc parę kilometrów na nim zrobiłem. Więc chyba raczej to nie to ...

Opublikowano

pompa spietrzajaca w zbiorniku, filtr paliwa, zacieta klapa gaszaca, zawor sterujacy klapa gaszaca, wrobel przed przeplywka,

Opublikowano
  • Autor
pompa spietrzajaca w zbiorniku, filtr paliwa, zacieta klapa gaszaca, zawor sterujacy klapa gaszaca, wrobel przed przeplywka,

dzięki za informację ... czy powyzsze elementy z wyłączeniem filtra paliwa można przetestowac VAGiem ?

A wróbel przed przepływką ??? Jak rozumiem chodzi o ptaszka lub inny "element obcy" blokujący dopływ powietrza?

Opublikowano

nie, gdyby bylo mozliwe, zapisalby sie blad.

Opublikowano
  • Autor

W uzupełnieniu, może ta dodatkowa informacja coś wniesie ... po paru próbach uruchomienia po samoistnym zgaśnięciu, zapala się czerwona kontrolka olej...sprawdziłem stan i jest poniżej...jakieś dwa tygodnie temu było OK. Już wcześniej miałem wrażenie że EGR puszcza...jest jakiś związek przyczynowo-skutkowy?

Opublikowano

egr nie ma nic wspolnego z ubywaniem oleju.

albo masz wyciek, albo turbina puszcza, albo prowadnice zaworow.

Opublikowano
  • Autor

Stan na dzień dzisiejszy: ładna pogoda, temparatura dodatnia, słońce ... wsiadam i ...samochód odpala, ma chwilowo tendcencje do zgaśnięcia ale się nie dał. Zrobiłem rundkę w koło bloku, pracuje bez zarzutu, przyspiesza, obroty nie falują ...jestem zdezorientowany

Jutro, o ile odpali, wstawiam na wymianę filtra paliwa, oględziny pod katem ewentualnego wycieku i ... może jeszcze jakieś sugestie co do ewentualnych prac i może próba wskazani winnego takiego stanu rzeczy?