Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z obrotami przy kręceniu kierownicą

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam taki problem gdy skręcam kierownicą do oporu czyli do końca w ostatniej fazie (jak już nie mogę mocniej czyli dochodzi maksymalnego skrętu) silnik wytraca obroty i to bardzo znacząco. Ponadto kierownica lekko odbija. Co to może być?

Jeśli ma to ważne moje audi: a4, 1.8, 96r.

Proszę o porady.

(nie wiedziałem jaki typ silnika wypisać w nawiasach. Jak to sprawdzić?]

Opublikowano
Witam. Mam taki problem gdy skręcam kierownicą do oporu czyli do końca w ostatniej fazie (jak już nie mogę mocniej czyli dochodzi maksymalnego skrętu) silnik wytraca obroty i to bardzo znacząco. Ponadto kierownica lekko odbija. Co to może być?

Jeśli ma to ważne moje audi: a4, 1.8, 96r.

Proszę o porady.

(nie wiedziałem jaki typ silnika wypisać w nawiasach. Jak to sprawdzić?]

było z 1.ooo.ooo razy na forum :szukaj:

Opublikowano
  • Autor

może było i 3mln razy ale szukajka nie znajduje

Opublikowano
było z 1.ooo.ooo razy na forum :szukaj:

ty niedowartościowany Vipie jak znalazłeś to wklej koledze

a co do problemu to nie wiem czy gdzieś się przy zwrotnicach nie ustawia się oporu, żeby nie katować wspomagania, sprawdź też płyn wspomaganiu

Opublikowano
  • Autor

ten vip to chyba tylko jego avatar. Ale faktycznie wprowadza w błąd. Góral dzięki za rade. Każda się przyda.

Opublikowano

hehe dlatego napisałem niedowartościowany :wink:, tak czy owak ja tez nic nie znalazłem, gdzieś kiedyś słyszałem o takich ogranicznikach, może ktoś jeszcze coś podpowie

Opublikowano

A nie masz problemów z falowaniem obrotów? Bo wg mnie tu tkwi przyczyna, podczas maksymalnego skrętu pompa wspomagania najbardziej obciąża silnik i nie może zachować on optymalnych obrotów. Zrób to bo z czasem może zgasnąć silnik podczas skrętu, wyłączy się wspomaganie i narobisz bałaganu. Pewnie to będzie przepustnica.

Opublikowano
  • Autor

Póki co auto trafiło do mechanika. Zobaczymy co powie.

Opublikowano
  • Autor

Nie wiem, bo auto trafiło z powodu problemów z rozruchem. Pompa oleju do wymiany. Sama pompa nie jest strasznie droga ale jej wymiana kłopotliwa. Co do tej kierownicy to jak już najważniejsza sprawa zostanie zrobiona zajmę się tymi obrotami.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Mechanik powiedział, że wszystko ok, a falowanie jest normalne przy maksymalnym skręceniu.

Opublikowano

poprawcie mnie, jak się mylę, ale dźwięk/szum i spadek obrotów w max. skręcie kół jest normalny przy wspomaganiu, a jak mocno hałasuje, piszczy, to pompa siada.

Opublikowano

W tym co napisał Stomi może być dużo racji. U mnie jest problem z falowaniem obrotów, ale tylko jak jadę na luzie, jak samochód stoi już się normują. No i przy skręcie na maxa kierownicą obroty diametralnie spadają. Ale da się z tym żyć:)

Krogoolec - padająca pompa raczej wyje, piszczeć może coś innego.

Opublikowano

mi w galancie wyła, ale piskliwie, tak mi się skojarzyyło.