Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z termostatem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy proszę o pomoc bo już mi ręce opadają zauważyłem że temperatura na klimatroniku rośnie do 100 stopni a czasem jest ponad 100 pomyślałem wina termostatu i kupiłem nowy założyłem i zamiast poprawy jest jeszcze gorzej temperatura rośnie do 110 stopni układu nie mogę odpowietrzyć i gotuje się płyn..... myslałem że nowy termostat jest uszkodzony zrobiłem test w domu z podgrzewaniem termostatu w rondelku z wodą i jak woda zaczeła się gotować to termostat się otworzył nie wiem już co mam robić jak auto jest bez termostatu to silnik odrazu się sam odpowietrza tylko że nie trzyma temperatury co robić kupować kolejny termostat za 90 zł?????

Opublikowano

A odpowietrzałeś zgodnie z instrukcją która jest na forum ??

Termostat ORI??

Opublikowano

Według mnie to może stary termostat rzeczywiście padł więc kupiłeś nowy. Problem może leżeć w niewłaściwym założeniu termostatu. Po prostu mógł zostać założony "do góry nogami". Osobiście spotkałem się takim przypadkiem. Termostat się nie otwierał bo gorący płyn w takim przypadku jest nie z tej strony co potrzeba. Wyciągnąłem termostat, obróciłem go i zamontowałem poprawnie, odpowietrzyłem układ i po kłopocie. Działa jak należy już ponad rok. Dodam że nie był to oryginalny termostat tylko zamiennik chyba za 27 zł.

Opublikowano

albo trafiłeś też na kiepskiej jakości podróbkę, bo jak mi się zepsuł termostat to przestrzegano mnie, żebym nie kupował tanich zamienników, bo mogą nie spełnić swojego zadania - kilka osób tak już miało na forum...

Opublikowano

termostat nie był ori tylko firmy Wahler i nie był taki tani bo kosztował 90 zl ale nic zadzwoniłem do sklepu co go kupiłem i kazali odwieść i dadzą drugi a że ten sklep ma warsztat to mi odrazu wymienią i będzie widać co i jak narazie muszę jeździć bez termostatu bo wizyta w warsztacie dopiero w środę....

Opublikowano

bez termostatu <wow> ?? jak tam sobie chcesz..ja bym nie jeździł :P

Opublikowano

Wahler 90 zł ???

coś zabardzo wygórowana cena u mnie w intercarsie wołali 49 zł.

Oryginał w ASO po zniżkach po 80 zł kupowałem ale 9 dych za wahlera szok!.

Opublikowano
czemu???? chyba nic się niestanie tylko nie będzie trzymał temperatury......

no tak a jeżeli Ci się za bardzo nagrzeję ??

Opublikowano

nie no raczej nie bo nie jeżdżę po mieście nie stoję w korkach i robię tak jednorazowo ok 20 km i potem auto odpoczywa 8 godzin.... to raczej się nie zagrzeje za bardzo..... grzał się jak był termostat wystarczyło postać 10 minut i już miał ponad 100 stopni..... tylko co mnie jeszcze dziwiło czemu przy takiej temp. nie włączał się żaden wentylator???

Opublikowano

No to i może czujnik (wylacznik termiczny przy króćcu od chłodnicy) masz walnięty. Podpinałeś VAG-a, może warto sczytać błędy.