Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cieknie a nawet leje sie z pod uszczelki pokrywy. Brak pomysłów. HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak zawsze z mega problemem..

Opisze po kolei co i jak.

Była sobie kiedyś stara uszczelka, w czerwcu zeszłego roku zmieniałem rozrząd więc pokrywa w góre. Potem złożyłem na starej uszczelce. Tak jeżdziłem do lutego ale denerwowało mnie to że ciągle leciutko się pociło ale olewałem sprawe. Decyzje o wymianie uszczelki podjąłem po tym jak zauwazyłem że zaczuna mi się mocno pocić z pod jednej ze śrubek na górze.

Kupiłem nowy zestaw Elringa z gumkami, założyłem i zadowolony pojechałem 20km. Przyejzdzam na miejsce, wychodze z auta i czuje że wali olejem. Otwieram maske a tam sie leje, dostłownie leje po całym obwodzie uszczelki jakby jej w ogóle nie było..

Zdziwiłem się zlekka ale cóż..

Wróciłem na chate, umyłem silnik. Zdjąłem pokrywe, wyczyściłem znowu wszytsko, odtłuściłem i dałem silikon(uszczelka została stara ta Elringa co zakładałem dzień wcześniej) zwykły czarny po jednej i po drugiej stronie.

Złożyłem do kupy, auto odstało 24h, pojechałem do szkoły 10km, pojeżdizłem po mieście wróciłem do domu, otwieram mache, patrze sucho. Myśle git.

Na drugi dzień rano otwieram mache i widze struge oleju... i tak się powtarzało 2 razy. Wycierałem, jak sobie chodził na wolnych i z przegazówkami godzine czasu to było sucho. Jak silnik stygnie zaczyna się lać. A leci w jednym miejscu tylko..

sprzedamglowica11921300.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Olej zbierał się w tym zagłębieniu i ścieka tak jest czerwona kreska.

Wnerwiłem się, i znowu, wydrapałem cały silikon odtłuszczane dwa razy, Nowa uszczelka, Elring Dirko masa z jednej i drugiej, odczekane 24h.

Po 2 dniach znowu to samo. Cieknie idelanie tak samo jak wcześniej w tym samym miejscu.

Znowu pojechałem po nową uszczlke ale jeszcze jej nie założyłem bo czekam na rade :P Co mam zrobić.. szlak mnie trafia już z tym.

Dziwi mnie to że na starej uszczelce, tej pierwszej gdzie pokrywe ściagałem 3 razy bo potem jeszcze rozrzad poprawiałem pociło się tak że tylko było lekko tłuste, ale żadnego wycieku, nawet kropelki.. zmieniłem tylko uszczelke i masakra..

Pokrywa oczywiście jak ta ze zdjecia.

Auto 1.9TDI AFN

Co mam zrobić?

Jechać kupić pokrywe drugą? Nową? Używke?(na mojej używce tez nie ciekło i nagle zaczeło) Czy jechać do warsztatu niech robią a potem reklamować co 2 dni? :P

Opublikowano

Miałem tak samo lecz z miską olejową, sprawę rozwiązał warsztat który miskę wyprostował a całą stronę od bloku silnika splanował, może tak jak u Ciebie - sprawdź czy prosta jest pokrywa a głowicę splanuj od strony pokrywy

Opublikowano

zapewne pokrywa jest krzywa sprawdź ja dokładnie najlepiej weź kawałek szyby posmaruj pokrywę do o koła lekko olejem i połóż na szybie zobaczysz czy wszędzie przylega czy nie jak nie to spróbuj wyprostować lub kup nową

Opublikowano
  • Autor

Kładłem pokrywe na stole, wydawała się prosta. Ale nawet, miejsce gdzie przylega uszczelka w pokrywie jest schowane pod takim rancikiem i niema jak sprawdzic czy jest prosta..

Opublikowano

sprawdź ją u dobrego mechanika, sprawdzą komputerowo czy jest prosta

Opublikowano
sprawdź ją u dobrego mechanika, sprawdzą komputerowo czy jest prosta

jak można pokrywę sprawdzić komputerowo :whistling:

Opublikowano

przyczyna - deformacja pokrywy.

To sa skutki dokrecania i odkrecania śrub w niewłaściwej kolejności i przykręcania ręka a nie kluczem dynamometrycznym z odpowiednim momentem.

Opublikowano

takiej pokrywy jak na fotce nie da się pokrzywić poprzez dokręcanie :wink: ponieważ nakrętki z podkładkami i uszczelniaczami dokręcają sie do oporu szpilki oczywiście taką siłą żeby nie zerwać gwintu

Opublikowano

Ale wyciek i tak jest spowodowany deformacją.

Tak przy okazji na przyszłość. Śruby pokrywy głowicy, powinny być dokręcane momentem 10 Nm.

Opublikowano
  • Autor

Mam dynamometra ale od 40nm :D:P A dokręcałem zawsze do oporu..

A kolejność jakaś jest tych 3 śrub?

Opublikowano

w przypadku zdeformowanej pokrywy pomoże coś stosowanie różnego rodzaju past uszczelniających zamiast uszczelek ?

Opublikowano

w tym narożniku gdzie ci się lyje to w głowicy jest otwór na "kołeczek" ustalający który jest elementem uszczelki -zwróciłeś na to uwagę?? kładąc uszczelkę, czy ci ten kołeczek wszedł w otwór??) bo to tak wygląda jakby ten kołeczek nie siedział w otworze i dlatego tak ci się to lyje...

co do dokręcania tej pokrywy zawsze zaczyna się od środkowej szpilki w wtedy lepiej się uszczelka układa - ja zawsze kręcę w takiej kolejności - środek -> zewnętrzna -> wewnętrzna...

aha - oryginalnie uszczelka leży w narożnikach piasty wałka rozrządu na kapkach masy uszczelniającej...białego koloru

krzywa pokrywa ... chyba ze ktos po demontarzu podklada ja pod kolo zastepujac klin... nigdy sie nie spotkałem...

Opublikowano
  • Autor

Kołeczki napewno siedza na swoich miejscach... szukam drugiej prostej pokrywy bo moja moze faktyczne skrzywiona?.. nie wiem, wiem ze sie leje

Opublikowano

połóż pokrywę na równej powierzchni i zobacz czy się będzie bujała lub czy będzie ten narożnik odstawać od powierzchni...

a pokrywa leżała tyle czasu mi w garażu i ją wypieprzyłem...

Opublikowano

to sprawdzenie czy jest proste nazywa się liniał przymiarowy, pomiarowy coś takiego w warsztatach będą wiedzieć :)

Opublikowano

liniałem pomiarowym to można sprawdzać powierzchnie płaskie np glowice/blok silnika... pokrywy nie zmierzysz bo sie mierzy po przekatnej... wiec jesli miaja sprawdzac to sprawdzą tak ja napisałem post wyżej...

Opublikowano
  • Autor

SotoM a Ty kupiłeś nową?

Dzwoniłem do ASO to chcą 416zł.. ;/;/;/