Opublikowano 20 Kwietnia 200818 l witam.wlasnie zauwazylem ze w mojej audioli jest zaduzy filtr oleju tzn jest wiekszy niz powinien byc i teraz moje pytanko czy trzeba go zmienic na taki jaki powinien byc czy mozna jezdzic na tym zaduzym???czy sa jakies konsekwencje jezdzenia na zaduzym filtrze???prosze o pomoc
Opublikowano 20 Kwietnia 200818 l a skad wiesz ze jest za duzy? chyba jakies bzdury tu wypisujesz !!! * tonuj proszę wypowiedzi [Musashi]
Opublikowano 20 Kwietnia 200818 l Autor bo jak wymienialem to stary filter byl mniejszy a ja zalozylem wiekszy bo taki dal mi facet w sklepie,a dzisiaj bylem w innym sklepie i z ciekawosci patrzylem na filtr oleju i do audi facet dal mi mniejszy miejwiecej takich rozmiarow jak byl stary.wiec wydaje mi sie ze nie pisze glupot
Opublikowano 20 Kwietnia 200818 l masz wkład filtra , czy normalny , tradycyjny filtr??? wkład filtra oleju ? a co to jest ?
Opublikowano 20 Kwietnia 200818 l masz wkład filtra , czy normalny , tradycyjny filtr??? wkład filtra oleju ? a co to jest ? Poziek , ale o co cho ?? ja mam wkład filtra np , jeżeli wymieniam olej nie moge kupić filtra oleju w obudowie metalowej, u mnie obudowa jest plastikowa zamocowana nastałe do silnika i kupuje do niej wkład (filter).
Opublikowano 20 Kwietnia 200818 l masz wkład filtra , czy normalny , tradycyjny filtr??? wkład filtra oleju ? a co to jest ? Poziek , ale o co cho ?? ja mam wkład filtra np , jeżeli wymieniam olej nie moge kupić filtra oleju w obudowie metalowej, u mnie obudowa jest plastikowa zamocowana nastałe do silnika i kupuje do niej wkład (filter). Luuz, tylko zdaj sobie sprawę, że w 1.8T są tradycyjne, metalowe filtry a nie wkładki jak w RS4 O ile faktycznie takie masz auto
Opublikowano 20 Kwietnia 200818 l masz wkład filtra , czy normalny , tradycyjny filtr??? wkład filtra oleju ? a co to jest ? Poziek , ale o co cho ?? ja mam wkład filtra np , jeżeli wymieniam olej nie moge kupić filtra oleju w obudowie metalowej, u mnie obudowa jest plastikowa zamocowana nastałe do silnika i kupuje do niej wkład (filter). Luuz, tylko zdaj sobie sprawę, że w 1.8T są tradycyjne, metalowe filtry a nie wkładki jak w RS4 O ile faktycznie takie masz auto Nie, no właśnie dlatego pytałem, bo nie wiem , że w 1.8 t jest tradycyjny filtr oleju.Ale i tak nie rozumiem jak można kupić za duży, u mnie oczywiście w b5 2.5 tdi v6 rs4 :> :> jest wkład filtra
Opublikowano 20 Kwietnia 200818 l To jest tylko kwestia wielkości puszki bo średnica klinu jest identyko :th: Ja bym się nic nie przejmował
Opublikowano 21 Kwietnia 200818 l Autor dzieki juz sie lepiej czuje.tak tez myslalem ale wolalem sie upewnic.dzieki chlopaki
Opublikowano 21 Kwietnia 200818 l To jest tylko kwestia wielkości puszki bo średnica klinu jest identyko :th: Ja bym się nic nie przejmował Twierdzisz ze do danego modelu silnika producent zaleca dwa rozne filty olejowe ? Po mojemu sprzedawca sprzedal filtr od podobnego modelu silnika twierdzac ze bedzie pasowal Gwint moze byc i identyczny, ale i sama puszka musi odpowiednio sie docisnac. Sam gwint nie utrzyma oleju w silniku.
Opublikowano 21 Kwietnia 200818 l Budowa filtra wewnątrz jest identyczna. Minimalna różnica w objętości filtra nie wpłynie na prace silnika (ciśnienie oleju na ten przykład). Naprawdę nie doszukiwałbym się tutaj nic złego. Zakladam, że filtr jest prawidłowo dokręcony, i nic nie cieknie
Opublikowano 21 Kwietnia 200818 l Miałem kiedyś ten sam problem jak miałem b4 19.TDi. Przy pierwszej wymianie oleju wróciłem ze sklepu z filtrem oleju ok 5cm krótszym od ori, który siedział. Filtr oczywiście dobrany przez "Pana" katalogowo. Jak widać zdarzają sie takie rzeczy. Teraz jak coś kupuję, to już z góry znam ori nr katalogowy danego podzespołu, żeby uniknąć takich zgrzytów.
Opublikowano 21 Kwietnia 200818 l Budowa filtra wewnątrz jest identyczna. Minimalna różnica w objętości filtra nie wpłynie na prace silnika (ciśnienie oleju na ten przykład). Naprawdę nie doszukiwałbym się tutaj nic złego. Zakladam, że filtr jest prawidłowo dokręcony, i nic nie cieknie Pwenie masz racje, budowa i zasada dzialania wszystkich filtrow jest podobna. Tylo jedno mi sie przypomnialo. Kolega mial remont silnika przez zle dobrany filtr : gwint i wielkosc puszki byly takie same. Czym sie roznily?? Ano szerokoscia uszczelki.(tez nic nie cieklo na postoju, ale jak dostal w dupe pod 6tys/obr) Reszty nie musze tlumaczyc Płacz,Płacz 5tys w piach Pozdrawiam
Opublikowano 21 Kwietnia 200818 l Jezeli srednica filtru jest taka sama, jak w orginale to nie masz sie czym przejmowac, gorzej by bylo gdyby filtr byl mniejszy (krotszy) wtedy wogl by nie dokladnie filtrowac olej.
Opublikowano 22 Kwietnia 200818 l Autor filtr jest dluzszy i szerszy uszczelka jest niby w tym samym miejscu co w starym filtrze bo patrzylem.a ze wzgledu bezpieczenstwa dzisiaj kupie taki jaki powinien byc i wymienie.dzieki za odpowiedzi