Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 BFB] Za duży filtr oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.wlasnie zauwazylem ze w mojej audioli jest zaduzy filtr oleju tzn jest wiekszy niz powinien byc :kwasny: i teraz moje pytanko czy trzeba go zmienic na taki jaki powinien byc czy mozna jezdzic na tym zaduzym???czy sa jakies konsekwencje jezdzenia na zaduzym filtrze???prosze o pomoc

Opublikowano

a skad wiesz ze jest za duzy?

chyba jakies bzdury tu wypisujesz !!!

* tonuj proszę wypowiedzi [Musashi]

Opublikowano
  • Autor

bo jak wymienialem to stary filter byl mniejszy a ja zalozylem wiekszy bo taki dal mi facet w sklepie,a dzisiaj bylem w innym sklepie i z ciekawosci patrzylem na filtr oleju i do audi facet dal mi mniejszy miejwiecej takich rozmiarow jak byl stary.wiec wydaje mi sie ze nie pisze glupot

Opublikowano

masz wkład filtra , czy normalny , tradycyjny filtr???

Opublikowano

wkład filtra oleju ? a co to jest ?

Opublikowano

Poziek , ale o co cho ?? ja mam wkład filtra np , jeżeli wymieniam olej nie moge kupić filtra oleju w obudowie metalowej, u mnie obudowa jest plastikowa zamocowana nastałe do silnika i kupuje do niej wkład (filter).

Opublikowano

Poziek , ale o co cho ?? ja mam wkład filtra np , jeżeli wymieniam olej nie moge kupić filtra oleju w obudowie metalowej, u mnie obudowa jest plastikowa zamocowana nastałe do silnika i kupuje do niej wkład (filter).

Luuz, tylko zdaj sobie sprawę, że w 1.8T są tradycyjne, metalowe filtry a nie wkładki jak w RS4 :kox::tongue4: O ile faktycznie takie masz auto :polew:

Opublikowano

Luuz, tylko zdaj sobie sprawę, że w 1.8T są tradycyjne, metalowe filtry a nie wkładki jak w RS4 :kox::tongue4: O ile faktycznie takie masz auto :polew:

Nie, no właśnie dlatego pytałem, bo nie wiem , że w 1.8 t jest tradycyjny filtr oleju.Ale i tak nie rozumiem jak można kupić za duży, u mnie oczywiście w b5 2.5 tdi v6 rs4 :> :> jest wkład filtra

Opublikowano

To jest tylko kwestia wielkości puszki bo średnica klinu jest identyko :th:

Ja bym się nic nie przejmował :wink4:

Opublikowano
  • Autor

dzieki juz sie lepiej czuje.tak tez myslalem ale wolalem sie upewnic.dzieki chlopaki

Opublikowano

To jest tylko kwestia wielkości puszki bo średnica klinu jest identyko :th:

Ja bym się nic nie przejmował :wink4:

Twierdzisz ze do danego modelu silnika producent zaleca dwa rozne filty olejowe ?

Po mojemu sprzedawca sprzedal filtr od podobnego modelu silnika twierdzac ze bedzie pasowal

Gwint moze byc i identyczny, ale i sama puszka musi odpowiednio sie docisnac. Sam gwint nie utrzyma oleju w silniku.

Opublikowano

Budowa filtra wewnątrz jest identyczna. Minimalna różnica w objętości filtra nie wpłynie na prace silnika (ciśnienie oleju na ten przykład).

Naprawdę nie doszukiwałbym się tutaj nic złego.

Zakladam, że filtr jest prawidłowo dokręcony, i nic nie cieknie :wink4:

Opublikowano

Miałem kiedyś ten sam problem jak miałem b4 19.TDi. Przy pierwszej wymianie oleju wróciłem ze sklepu z filtrem oleju ok 5cm krótszym od ori, który siedział. :shocked: Filtr oczywiście dobrany przez "Pana" katalogowo. Jak widać zdarzają sie takie rzeczy.

Teraz jak coś kupuję, to już z góry znam ori nr katalogowy danego podzespołu, żeby uniknąć takich zgrzytów. :wink4:

Opublikowano

Budowa filtra wewnątrz jest identyczna. Minimalna różnica w objętości filtra nie wpłynie na prace silnika (ciśnienie oleju na ten przykład).

Naprawdę nie doszukiwałbym się tutaj nic złego.

Zakladam, że filtr jest prawidłowo dokręcony, i nic nie cieknie :wink4:

Pwenie masz racje, budowa i zasada dzialania wszystkich filtrow jest podobna.

Tylo jedno mi sie przypomnialo. Kolega mial remont silnika przez zle dobrany filtr : gwint i wielkosc puszki byly takie same. Czym sie roznily?? Ano szerokoscia uszczelki.(tez nic nie cieklo na postoju, ale jak dostal w dupe pod 6tys/obr) Reszty nie musze tlumaczyc Płacz,Płacz 5tys w piach

Pozdrawiam

Opublikowano

Jezeli srednica filtru jest taka sama, jak w orginale to nie masz sie czym przejmowac, gorzej by bylo gdyby filtr byl mniejszy (krotszy) wtedy wogl by nie dokladnie filtrowac olej.

Opublikowano
  • Autor

filtr jest dluzszy i szerszy uszczelka jest niby w tym samym miejscu co w starym filtrze bo patrzylem.a ze wzgledu bezpieczenstwa dzisiaj kupie taki jaki powinien byc i wymienie.dzieki za odpowiedzi