Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Proszę o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

http://vaglog.rtnet.pl/vipmisiek24_78858.html

Witam forumowiczów.

Otóż wszystko zaczęło się w poniedziałek kiedy to po weekendowym wypadzie (trasa okolo 800km) moja furka zaczęła niedomagać. Najpierw kopcenie przy ruszaniu, także osłabienie w dolnych granicach obrotów (1500-2200) np. jazda po rondzie na 3-ce, wyjazd i but - przyśpiesza bardzo powoli i jednocześnie kopci. Od ok. 2500rpm idzie normalnie

Muszę wspomnieć, że w poniedziałek po tych wydarzeniach podłączyłem audika pod kompa i miałem dwa błędy. Jeden błąd od przepływki a drugi od egr. Wykasowałem błędy, nic nie wróciło do dziś, ale dalej okrutnie kopci. Co robić? Zrobiłem logi, ale nie wiem czy dobrze.

Bardzo proszę o analizę logów.

Dzięki

*Proszę w temacie wpisywać konkretny prefix! - kolejny taki wątek i odrazu poleci do kosza/chudineze

Opublikowano

Na początek szczelnosc dolotu do dokladnego sprawdzenia.

Opublikowano

Dolot jest raczej ok,ciś .doł.2601,0mb-przepływka do obejrzenia i komplet logów

Opublikowano
  • Autor

Dolot sprawdziłem wydaje się ok. Kopci jakby trochę mniej, a przynajmniej tak mi się wydaje. Dzisiaj ponownie zeskanowałem w poszukiwaniu błędów i miałem tylko jeden:

16792 - EGR Potentiometer (G212): Signal too High

P0408 - 000 - -

Freeze Frame

RPM: 2037 /min

Torque: 102.0 Nm

Speed: 30.0 km/h

Load: 31.4 %

Lambda: -10.2 %

Mass Air / Rev.: 520.0 mg/str

Mass Air / Rev.: 450.0 mg/str

Bin. Bits: 00000000

Teraz jadę na przejażdżkę i sprawdzę czy znów wyskoczy.

---------- Post added at 14:57 ---------- Previous post was at 14:34 ----------

Po krótkiej jeździe ale ostrej nic nie wyskoczyło.

PS. jak mam zrobić kompletne logi?

Opublikowano
  • Autor

Witam po krótkiej przerwie. Wydaje mi się, że problem z kopceniem w 80% rozwiązany.

Muszę zaznaczyć, że w ostatnich dniach kopcił gorzej niż TIR. Po tym jak wywaliło mi kolejny błąd przepływki i EGR postanowiłem wymienić przepływomierz na nowy BOSCH i wyczyścić EGR (nagar niemalże grubości 1 cm). Po dokonanej operacji puszcza chmurkę jak typowy diesel (przeważnie z dwójki).

Wydaje mi się, że jeszcze powinienem sprawdzić N75 bo w dalszym ciągu jest wyczuwalna delikatna turbodziura pomiędzy 1200-1600rpm.

Jak sprawdzę to wrzucę kompletne logi.

Pozdrawiam

Opublikowano

To nie n75 (choc czyszczenie zawsze wskazane) przeplywke trzeba bylo tez wpierw psiknac kontaktem w spray'u [wtyki]. Egr wyczyszczony, prawidlowo.

Turbo goni ok, przy 1,8rpm masz optymalnie 1bar doladowania, wiec moim zdaniem ok. Warto sie zastanowic nad przebiegiem i stanem sprzegla czy tez kompletu. Z tego co odczowasz mozesz miec uslizgi i autko muli w dolnym zakresie obr zanim docisk odpusci... bo z tego co piszesz od 3trpm ciagnie :)

A co ty za paliwko lejesz, ze masz 1,11mg na 4 cyl. Chociaz to byly logi na zabitym egerze.. Filtr powietrza to tez jak cos to only knecht, lub mann. Na filtronach turbo dziura przewaznie wyczuwalna. batory czarny w czasie trasy mogl sie objawic zassaniem ''syfu'' z filtra paliwa po zimie.

Zrob kpl. logow. Wybadamy. Warto pisac przebieg kod silnika, rok

Opublikowano
  • Autor

Cześć. Przebieg to 155tys.km, silnik BLB, 2005r, paliwko BP.

Jeżeli chodzi o sprzęgło to faktycznie coś się dzieje. Jak ostatnio ruszałem to w połowie odpuszczonego sprzęgła mogłem usłyszeć delikatne terkotanie z silnika (może dwumas) ale nie powiązałem tego z przymulaniem przy przyśpieszaniu ponieważ wtedy 'stawiał kloca' w postaci czarnej chmury. W dalszym ciągu jest troszeczkę ospały i zdarza mu się 'pierdnąć'. Logi postaram się zrobić jutro. Dzięki za sugestie.

Pozdrawiam

PS. co to znaczy, że na 4cyl. jest 1,11mg a na innych inaczej?

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie. Chcę poinformować tych którzy mają podobne objawy w swoim aucie. Otóż po wielkich poszukiwaniach na necie natrafiłem na wątek który opisywał dokładnie te same objawy co w moim aucie ze wskazaniem na EGR. Pomyślałem jak to?! Przecież mój EGR został przeczyszczony. Po ponownym rozkręceniu okazało się, że mała klapka która jest otwierana i zamykana za pomocą długiego pręcika ma luz. Dokładniej, spojenie (spaw) pręcika odczepiło się od klapki i mogło być tak że pręcik otwierał a klapka dalej zamknięta bądź przy max. otwarciu, klapka otwierała się nieznacznie.

Reasumując, klapka i pręcik zostały połączone na nowo poprzez zespawanie. Efekt natychmiastowy. Śmiga aż miło i bez żadnego kopcenia.

Pozdrawiam.

PS. Poniżej zamieszczam link do zdj., które znalazłem na necie z zaznaczoną klapką.

http://www.google.com/imgres?q=egr+b7+opis&start=106&um=1&hl=pl&client=firefox-a&sa=N&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1525&bih=643&tbm=isch&tbnid=1EmtfitiLYZ-0M:&imgrefurl=http://www.auditimes.pl/topic/1240-zawor-erg-20-tdi-170km/&docid=Xs1U1bfOBsW6EM&imgurl=http://img834.imageshack.us/img834/543/83201969.png&w=778&h=415&ei=d9WGT8PaLMXQ8gONl6XPBw&zoom=1&iact=hc&vpx=313&vpy=112&dur=1610&hovh=164&hovw=308&tx=137&ty=87&sig=116171501511149479916&page=5&tbnh=145&tbnw=214&ndsp=28&ved=1t:429,r:8,s:106,i:83

Opublikowano

Motor BLB no jak bys napisal na poczatku, a to jest zmorą w dziale diagnostyka i tego userzy nie piszą !! samo B7 nic nie mowi... Tak problem z klapą w rocznikach 2005 to nagminność jak i pompowtryski, ktore to mialy akcje serwis...

zrób kpl. logow zobaczymy teraz odchylenia pompek i reszte.

pozrdrawiam.