kkuba83 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 witam mam pytanie; jestem w holandi i padło mi łozysko (avant quattro) w tylnim kole a w polsce mam cale zawieszenie od sedana Q 2.6 . Chce dostarczyc sobie to tu do holandi piaste z tych moich czesci, i sciagnac moja piaste z popsutym lozyskiem i chce zalozyc ta piaste z sedana i nie wiem czy wogole da sie sciagnac piaste (z sedana) nie uszkadzajac lozyska i nie wiem czy ta piasta od sedana bedzie pasowala do avanta chce tak zrobic bo koszta naprawy tu sa nie male, poza tym auto mam na wiosce a do warsztatu mam z 8 km a z tym lozyskiem nie da sie juz jechac
staniek Opublikowano 4 Maja 2008 Opublikowano 4 Maja 2008 Chce dostarczyc sobie to tu do holandi piaste z tych moich czesci, i sciagnac moja piaste z popsutym lozyskiem i chce zalozyc ta piaste z sedana i nie wiem czy wogole da sie sciagnac piaste (z sedana) nie uszkadzajac lozyska i nie wiem czy ta piasta od sedana bedzie pasowala do avanta O ile raczej dałoby radę ściągnąc piastę z łożyskiem, nie uszkadzając go, to zamontowanie kompletu piasta + łożysko = łożysko zniszczone Wyjściem z sytuacji może byc przekładka całej zwrotnicy z piastą (będzie pasowała). Pozdrawiam!
kkuba83 Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Opublikowano 4 Maja 2008 czyli cala tylna zwrotnica quattro z sedana bedzie pasowalo do avanta quattro ??
kkuba83 Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Opublikowano 4 Maja 2008 to super, a nie wiesz jak to wyglada z demontarzem starej zwrotnicy ??? napewno trzeba odkrecic zacick od hamulca i wachacze, czy jest tam cos jeszcze co trzeba odkrecic zeby wyjac zwrotnice ??? dzieki za pomoc
staniek Opublikowano 4 Maja 2008 Opublikowano 4 Maja 2008 Coby ją wyjąc (zwrotnicę) trzeba: 1.odkręcic półoś, 2.odkręcic wahacz górny od zwrotnicy, 3.odkręcic łącznik stabilizatora, 4.odkręcic wahacz dolny, który jest mocowany do zwrotnicy śrubą mimośrodową (tutaj masz link do podobnego tematu http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=55730&highlight= gdzie pisałem jak można sobie z tym poradzic, aby zachowac niezmieniony kąt pochylenia koła przy ponownym montażu), 5.odkręcic drążek zbieżności (zasadniczo tylko ten punkt może sprawic trochę problemów, drążek jest mocowany w zwrotnicy na stożku i potrafi czasami się skutecznie opierac), 6.zdemontowac (w sensie odkręcic) zacisk hamulcowy łącznie z jarzmem, 7.wyciągnąc czujnik ABS'u ze zwrotnicy (może się skutecznie opierac).Proponuję jednak nawet nie próbowac go wyciągac, a poprostu go odłączyc.Złącze wtykowe tego czujnika znajdziesz pod tylną kanapą.Jeśli ktoś z Polski będzie Ci wiózł/wysyłał tą zwrotnicę, to dobrze by było gdyby ten czujnik też w niej był. To by było wsio Zanim zdecydujesz się na opcję z wymianą kompletnej zwrotnicy (a podejrzewam, biorąc pod uwagę gdzie jesteś, że warunków do tego możesz nie miec za dobrych niestety), sprawdź czy jesteś w stanie "zwalczyc" punkt 5-ty, jak dasz sobie radę z tym drążkiem to reszta nie będzie problemem! Pozdrawiam i powodzonka! :th:
kkuba83 Opublikowano 4 Maja 2008 Autor Opublikowano 4 Maja 2008 wielkie dzieki nie wiem czy dam sobie tu z tym rade, ale chyba skonczy sie to mechanikiem i 800 zl za wymiane lozyska jeszcze raz dzieekuje za bardzo konkretny opis i pomoc jestem umowiony na wymiane lozyska w warsztacie cena - jedyne 220 euro
Rekomendowane odpowiedzi