Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AFV] - Prawdopodobny problem z klimą (Kraków)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem tydzień temu A4 Avant, z 2003 ale z końca roku, bo kupowany w salonie w Polsce był już w 2004. Dziś pojechałem do zakładu by zrobić przegląd klimatyzacji i został przeprowadzony wzorowo. Wszystko jest dobrze, ale: I tu jest właśnie problem.

Mam tylko jeden wentylator a podobno Niunia powinna mieć dwa, albo jak jeden to powinna być w części lewej jakaś zaślepka. Facet powiedział, że bez tego w gorące dni mogę mieć problemy z Klimą.

Prośba do znawców ( to moje pierwsze audi i słabo ogarniam sprawy mechaniczne ) Czy faktycznie powinna być tam zaślepka i w razie czego gdzie mogę cos takiego dokupić. Dodam że mieszkam w Krakowie.

Proszę o jakieś info i serdecznie pozdrawiam.

Opublikowano

Jesli Ci faktycznie brakuje wentylatora to radze sie w niego jak najszybciej zaopatrzyc, poniewaz wentylator od klimy musi pracowac caly czas jesli klima jest wlaczona. Ten wentylator tez odpowiada za chlodzenie chlodnicy wody bo jak wszystkim wiadomo wlaczona klima obciarza silnik wiec co za tym idzie rownierz silnik sie bardziej grzeje. Ja juz kiedys przerabialem taka sytuacje, brakowalo mi wentylatora od klimy(nie bylo to audi ale podejrzewam ze zasada dzialania wentylatorow jest podobna) i tam sprawa wygladala tak ze wentylatory mialy 2 biegi, jak wlaczales klime to mial wlaczac sie wentylator od klimy na pierwszy bieg i jak sobie ten wentylator nie radzil to powinien wlaczyc sie wtedy 2gi wentylator od chlodnicy wody ale z powodu braku wentylatora od klimy nie zalaczal sie rowniez 2gi wentylator na 1wszy bieg co powodowalo bardzo szybki nagrzewanie sie silnika. Ta cala sytuacja doprowadzala silnik do temp powyzej 100stopni i wtedy dopiero wlaczal sie 2gi bieg wentylatora i go chlodzil. Takie wlasnie skoki temperatury spowodowaly ze kilkakrotnie pekaly mi weze w ukladnie chlodzenia od nadmiernego cisnienia. To wlasnie mnie nauczylo ze niewarto kombinowac, jak maja byc 2 wentylatory to niech beda 2 zwlaszcza teraz kiedy lato sie zbliza.

Pozdrawiam

Opublikowano

W takim razie ma ktoś pomysł gdzie w Krakowie można coś takiego zrobić. Kupić wentylator i zamontować ?

Opublikowano

czesc, z drugiej strony to ciekawe ze nie masz wentylatora, zaslepka byla wstawiana do aut bez klimy, sa dwie opcje, klima byla montowana przez kogos (nie udolnie) lub auto bylo bite i ktos kupil przedni pas od auta bez klimy. Do momentu az nie zamontujesz tego wentylatora lepiej nie uzywaj klimy. Pozdrawiam Jocker01

Opublikowano

Wcale nie musi być dwóch i o niczym to nie świadczy. Były różne wersje i różne moce wentylatorów. Zakładam oczywiście, że zaślepka o której piszesz to orginalna część obudowy, a nie jakieś druciarstwo.

Opublikowano

Moj AVF ma 2 wentylatory, ale inni koledzy z AVF'ami (z ekipy warszawskiej) maja po 1 wentylatorze. Nie wiem od czego to zalezy, ale na pewno nie ma to wplywu na dzialanie klimy. Jedz do jakiegos specjalisty od klimatyzacji, niech sprawdzi czy jest szczelna i ma tyle czynnika ile potrzeba. Wtedy okaze sie czy ktos wyjął ten wentylator, czy go tam nigdy nie bylo :hi:

Aha, moze podlacz też VAG'a i zrob test klimatronika i klimatyzacji. Z tego co pamietam jest tam test wentylatora klimatyzacji, wlasnie tego od chlodnicy. Jesli go nie bedzie, to raczej powinein pojawic sie jakis blad...

Opublikowano

Koledzy ja ma AFV i jeden wentylator.Montowany seryjnie i nie potrzeba montować drugiego.

Niektóre modele tak miały i nie trzeba się martwić. :)

Jak masz wątpliwości zadzwoń do ASO i podaj nr vinu i sprawdz ile wentylatorów masz. :)

Opublikowano

Wąski a Ty przypadkiem nie masz AVF silnika ?[br]Dopisany: 03 Maj 2008, 20:36 _________________________________________________Norekk Przyjedz jutro na spota do Galerii Kazimierz na 18-stą to cos podziałamy :th:

Opublikowano

Wąski a Ty przypadkiem nie masz AVF silnika ?[br]Dopisany: 03 Maj 2008, 20:36 _________________________________________________Norekk Przyjedz jutro na spota do Galerii Kazimierz na 18-stą to cos podziałamy :th:

Racja :embarrassed:

Opublikowano

Norekk to jak ? przyjedziesz dziś na spocika ? :th:

Opublikowano

Cholerka Panowie Thx za zaproszenie ale byłem na Weekendzie Majowym i dopiero przyjechałem z Zakopanego. MASAKRA !!

Kiedy next spocik??

Opublikowano

za tydzień,rozmawialiśmy nawet o Tobie i o twoim przypadku :th:[br]Dopisany: 04 Maj 2008, 23:33 _________________________________________________zaglądnij do działu małopolska :)

Opublikowano

Pojawie się na 100%

:)

:th:

Opublikowano

w AVF - ach sa 3 wersje chlodzenia skraplacza klimatyzacji w zaleznosci od roku produkcji

pierwsze rozwiazanie to dwa wentylatory jeden napedzany wiskiem, drugi elektryczny sterowany kompem, zalaczany albo w miare potrzeby klimy albo ECU stosowane do konca 2003 roku

drugie rozwiazanie 1 wentylator elektryczny obslugujacy zarowno chlodznie silnika jak i skraplacza klimy wtedy druga - prawa ( od pasazera) strona chlodnicy powinna miec kurtynki

trzecie rozwiazanie 2 wentylatory elektryczne, przed prawym wentylatorem znajduja sie rowniez kurtynki.

najprosciej rozwiklac tajemnice czy obecne rozwiazanie jest ori czy na skutek aktualnie dostepnych czesci po dzwonie, jadac do ASO. sprawdza wyposazenie wg VIN zagladajac do ETKA.