Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana sprężyn, i błąd poziomowania xenonów w B7.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,dzisiaj wymieniłem standardowe sprężyny na Eibacha -30mm i po ruszeniu wyskakuje informacja błędu poziomowania,czy muszę kalibrować ustawienie xenonów,jak było z tym u was?

Opublikowano

Samopoziom mi padł raz po wymianie kół z zimowych na letnie.Ja bynajmniej po podłączeniu nowego czujnika musiałem przeprowadzic kodowanie (upewniłem się po podłączeniu vaga że samopoziom z przodu padł)kodowanie tylko w pełnej wersji vaga tu masz linka http://www.klubtt.pl/vag-com/3063-ustawianie-ksenonalw-i-kodowanie-modua-u-komfortu.html Teraz bezpiecznie wypnij wtyczkę, przeczyść podłacz ponownie i zobacz czy nadal pali się ikona związana z samopoziomowaniem.Sprawdź vagiem czy jest odowiednie napjęcie,jesli masz możliwość to podmień.

Opublikowano
  • Autor

Po włączeniu świateł xenony pracują góra-dół czyli jak wcześniej normalnie tylko jest ten błąd na fisie:eusathink:

Opublikowano

Spróbuj wejść vagiem <xenon reange> zobaczyć czy nie ma błedu(ewentualnie skasować) jeśli to nie pomoże to kodowanie.Czy zmiana tzn obniżenie zawieszenia wpłyneła na wysokość swiateł?Czy możliwe że tylko przejście z zawieszenia 1ba(standard) na niższe spowodowało że czujnik odczytuje inne watości(wysokości ,horyzontu).Przeprowadź kodowanie i zobaczysz ,ewntualnie niech ktoś się jeszcze wypowie w tej kwestii.Ja teraz obniżąłem z 1bv(-20) na -35 i u mnie ok jest.

Ale widze że masz S-line wiec i tak -20....dziwne z tym xenonem....

Opublikowano

U mnie przy -45 mm samopoziom chodzi :wink: sprawdz błedy tak jak pisze marda16 .

Opisana poniżej procedura sama w sobie nie ustawia świateł! Powoduje ona jedynie zatrzymanie się elektrycznych nastawników ustalających wysokość świateł w pozycji "wyśrodkowanej", w której powinno się przeprowadzić ręczną regulację reflektora za pomocą śrub znajdujących się w jego obudowie. Procedura powinna być wykonana do samego końca, w przeciwnym wypadku w pamięci sterownika może pojawić się błąd "Reflektory nie zostały wyregulowane". Aby go wykasować należy przeprowadzić całą procedurę regulacji reflektora. Przed przystąpieniem do regulacji świateł muszą być spełnione następujące warunki:

• Pojazd musi stać na równym podłożu
  • Hamulec ręczny musi być zwolniony
  • Zapłon musi być włączony
  • Światła wyłączone
  • Sterownik w pamięci nie może posiadać żadnych błędów

Procedurę przeprowadzamy w następujący sposób: [Wybór] [55-Zasięg xenonów] (w niektórych pojazdach należy wybrać sterownik [29-Światła -lewa str.] [Nastawy podst. - 04] Grupa "001" [idź!] Zaczekaj około 20 sekund. W tym czasie silniczki ustalające wysokość światła zatrzymają się w pozycji odpowiedniej do ręcznej regulacji reflektora. Włącz światła i ustaw je śrubami w reflektorze zgodnie z zaleceniami producenta. Teraz przejdź do grupy "002". W tym momencie sterownik zapamięta położenie nastawników jako położenie bazowe. [Gotowe, powrót]

Opublikowano
  • Autor
Spróbuj wejść vagiem <xenon reange> zobaczyć czy nie ma błedu(ewentualnie skasować) jeśli to nie pomoże to kodowanie.Czy zmiana tzn obniżenie zawieszenia wpłyneła na wysokość swiateł?Czy możliwe że tylko przejście z zawieszenia 1ba(standard) na niższe spowodowało że czujnik odczytuje inne watości(wysokości ,horyzontu).Przeprowadź kodowanie i zobaczysz ,ewntualnie niech ktoś się jeszcze wypowie w tej kwestii.Ja teraz obniżąłem z 1bv(-20) na -35 i u mnie ok jest.

Dzięki za informacje ,czyli muszę podjechać do ASO na korektę bo vaga nie mam,a co do S-lina to jest zawieszenie u mnie standard 1ba:hi:

Opublikowano

Dzięki za informacje ,czyli muszę podjechać do ASO na korektę bo vaga nie mam,a co do S-lina to jest zawieszenie u mnie standard 1ba:hi:

Sam zmieniałeś sprężyny? Interesuję mnie czy z tyłu trzeba boczki rozbierać?

ps. kiedyś pytałem o regulacje xenonów w ASO to mi krzyknęli 250zł:kwasny:

Opublikowano
  • Autor

Sprężyny wymienili w warsztacie nie widziałem jak, sam nie dałem rady przez zapieczone śruby:facepalm: jeżeli pytasz o boczki w bagażniku to nie trzeba rozbierać.

Co do regulacji xenonów to w ASO VW śpiewają 170zł,

Opublikowano

Poszukaj kogos z twojej okolicy z vagiem.

Opublikowano
  • Autor

no niestety chyba nie ma nikogo z vagiem w moich okolicach:kwasny:

Opublikowano

no niestety chyba nie ma nikogo z vagiem w moich okolicach:kwasny:

Daj foty jak teraz stoi, po zmianie sprężyn:wink:

ps. może jest ktoś ze Świdnicy z Vagiem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

W tym wątku są fotki mojego auta http://a4-klub.pl/vb/showthread.php?230367-Obnizenie-ze-standardu-zawiasa

---------- Post dopisany 25-05-2012 at 13:42 ---------- Poprzedni post napisany 14-04-2012 at 22:36 ----------

Zakupiłem kabel (VAGCOM 11.30 VCDS HEX USB) przeprowadziłem procedurę ustawiania świateł... ale po odczekaniu ponad 20 sek. nie mogę przejść z grupy 001 do 002...

Może być to spowodowane przez uszkodzony czujnik?

Czy może źle zamontowali czujnik przy wymianie sprężyn i stąd ten błąd,jak powinno ono być zamontowane ,może jakieś foto?

LOG:

Address 55: Xenon Range Labels: 8P0-907-357.LBL

Control Module Part Number: 8P0 907 357 F

Component and/or Version: Dynamische LWR H02 0010

Software Coding: 0000005

Work Shop Code: WSC 06335 000 00000

VCID: 3D753DC71855

Fault Codes have been Erased

2 Faults Found:

01539 - Headlights Not Adjusted

005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 11100101

Fault Priority: 2

Fault Frequency: 1

Reset counter: 0

Time Indication: 5

00496 - Sensor for Vehicle Leveling; Front ????

008 - Implausible Signal - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 11101000

---------- Post dopisany at 13:42 ---------- Poprzedni post napisany at 13:42 ----------

Zakupiłem kabel (VAGCOM 11.30 VCDS HEX USB) przeprowadziłem procedurę ustawiania świateł... ale po odczekaniu ponad 20 sek. nie mogę przejść z grupy 001 do 002...

Może być to spowodowane przez uszkodzony czujnik?

LOG:

Address 55: Xenon Range Labels: 8P0-907-357.LBL

Control Module Part Number: 8P0 907 357 F

Component and/or Version: Dynamische LWR H02 0010

Software Coding: 0000005

Work Shop Code: WSC 06335 000 00000

VCID: 3D753DC71855

Fault Codes have been Erased

2 Faults Found:

01539 - Headlights Not Adjusted

005 - No or Incorrect Basic Setting / Adaptation - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 11100101

00496 - Sensor for Vehicle Leveling; Front ????

008 - Implausible Signal - MIL ON

Freeze Frame:

Fault Status: 11101000

---------- Post dopisany 26-05-2012 at 20:54 ---------- Poprzedni post napisany 25-05-2012 at 13:42 ----------

o co tu chodzi wie ktoś?:eusathink:

---------- Post dopisany at 20:54 ---------- Poprzedni post napisany at 20:54 ----------

o co tu chodzi wie ktoś?:eusathink:

Opublikowano

i jak kolego udalo Ci sie rozwiazac ten problem ? bo jamam to samo tylko ze blad sie pokazuje dopiero po jakims czasie lub jak wyjade na autostrade i nie wiem dziwne ze od predkosci i wyswietla sie. a dzis znow swiatla zaczeli mi siwecic wysoko bez bledu a jak sie zaswiecil blad to swiatla ustwily sie na normalny tryb jak zawsze. i o co kaman :o

Opublikowano
  • Autor

na razie jeżdżę z błędem na fisie bo nie mam stu procentowej pewności co do uszkodzenia czujnika chociaż ten numer kodu (00496) na to wskazuje,może ktoś bardziej kumaty w tym jeszcze coś podpowie bo wydać kasę na nowy czujnik to jest szybko tylko co później gdy to nie to :shock3:

Opublikowano

ja wymienilem na uzywany wlasnie i spoko blad zniknal potem wymienilem to zawiszenie na 1BE i zaczelo sie jade jade i nagle ba blad wyskakuje :/ nerw. za kazdym razem co wlaze auto oba reflekotry sie poziomuja nie odrazu ale po czasie.

a jak wspomnialem wczesniej ostatnio zaczely mi z niewiadomego powodu siwecic wysoko wiec obnizylem je manualnie i jak wyskoczy blad to one jeszcze w sie opuszczaja nizej :/ no to jzu przesada.

bede konbinowal z Vagiem moze cos sie uda kabel mam program jakis tam hmmm sie okaze. wrrrrrrr.

Opublikowano
  • Autor

Problem rozwiązany:banan:jeszcze raz dziś zdjąłem koło i przełożyłem ramię czujnika na drugą stronę i błąd znikł,widocznie mechanior przy zmianie sprężyn odwrotnie to złożył :facepalm:

Opublikowano
Problem rozwiązany:banan:jeszcze raz dziś zdjąłem koło i przełożyłem ramię czujnika na drugą stronę i błąd znikł,widocznie mechanior przy zmianie sprężyn odwrotnie to złożył :facepalm:

jak byś podłączył VAG-a to w pomiarach rozszerzonych zauważyłbyś, że wskazana czujnika są poza normą ... :whistling: miałem podobny problem z tym że w Golfie V i już był podoby problem na forum....

Opublikowano
  • Autor

na pewno masz rację Arku ,ale kabel to mój nowy zakup i pierwsze praktyczne uczenie się jego obsługi :mysli:

• 4 lata później...
Opublikowano

ja mam od początku, czyli od kupna auta problem z tym samopoziomowaniem. na fisie wyskakuje bład i na vagu bład ze nie wyregulowane swiatła. gdy chce go skasowac lampy ida w góre az slychac jakies zebatki w lampie i bład pozostaje. adaptacji nie moge zrobic bo nie mam takiej mozliwosci pewnie przez ten bład, co mozna z tym zrobic ???

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam , u mnie zaś bo zmianie z kół 19'' cali na 16 na zimę i zmianie czujnika poziomowania z tyłu , lampy się poziomują ale świecą nisko i blisko , w jakiej kolejności to najlepiej zrobić,  czy najpierw jechać na ustawianie ręczne, I potem adaptacja czy najpierw adaptacja a później ustawienie ręczne lamp w vcds zero błędów.