Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Rozrzad mialem ostatnio robiony , przed jego wymiana jak i po problem pozostal, tak wiec sprobuje zajac sie ta przepustnica. Czekam na info od Ciebie Zbyszek_7.

Opublikowano

Jeśli rozrząd jest dobrze to może trzeba zajrzeć pod pokrywę i sprawdzić ustawienie łańcuszka rozrządu na wałkach. Dam znać pozniej

Opublikowano

Brudna przepustnica lub lekka nieszczelność w dolocie lub inyych wężykach typu odma, podciśnienie.

Opublikowano

byłem dzisiaj u mechnika z podobnym problemem... na własne oczy mechanik mi pokazał że to jest jak on to określił " zaworek biegu jałowego" dla mnie to prawdopodobnie silniczek krokowy, po odłaczeniu wtyczki biegi chodziły równo i utrzymywały równo na 800 obrotów... ale z tym podobno można jeżdzić

Opublikowano

Mam to samo co kolega na filmikach tyle że na gazie u mnie mechanicy rozkładają ręce to nie wiedzą czemu na PB to nie występuje a nie gazie tak :thumbdown: już od 4 lat tak mam, olałem to :thumbdown:

Opublikowano

Mam to samo co koledzy ;( ale na razie zostawiam to bo bede zmienial caly dolot za jakis czas i kolektor wiec wtedy ogarne temat. To jest takie szarpniecie nie? jak sie jedzie np na 5 biegu i sie puszcza gaz to wtedy takie szarpniecie? No to ja tak mam...

Opublikowano

Czasami podczas jazdy i trzymania pedału gazu jest też takie jakby "przerywanie" :)

Opublikowano
  • Autor
Mam to samo co koledzy ;( ale na razie zostawiam to bo bede zmienial caly dolot za jakis czas i kolektor wiec wtedy ogarne temat. To jest takie szarpniecie nie? jak sie jedzie np na 5 biegu i sie puszcza gaz to wtedy takie szarpniecie? No to ja tak mam...

Dokładnie tak;/

Opublikowano
Mam to samo co kolega na filmikach tyle że na gazie u mnie mechanicy rozkładają ręce to nie wiedzą czemu na PB to nie występuje a nie gazie tak :thumbdown: już od 4 lat tak mam, olałem to :thumbdown:

kolego to mapy od gazu trzeba zmienić.... do gazowników podjedź

Opublikowano

kolego to mapy od gazu trzeba zmienić.... do gazowników podjedź

Dzięki za info za jakiś czas podjadę i to ogarnę :hi:

Opublikowano

W adp jest czujnik wału korbowego a nie wałka rozrządu.A znalesc go mozna pod filtrem oleju..Oczywiscie szarpanie i falowanie moze tez byc spowodowane czyjnikiem tps w przepustnicy,wyciera sie grafitowa sciezka.Przepustnica strasznie potrafi rozregulowac ecu.Przez ten czujnik tps wariuja napiecia na przepustnicy i komp moze zubażać mieszanke,auto moze nie miec mocy.W autach z przed 2000 roku juz napewno tps jest wytarty(wiem bo sam rozbieralem swoja przepustnice a caly ten czujnik jest pod czarna pokrywa.Sprawdzic jeszcze nieszczelnosci w dolocie,bo od tego tez lubi falowac.Odpiąc rure zaraz za przeplywomierzem,włozyc weza do srodka,uszczelnic oczywiscie wszystko i dmuchac.Tam gdzie syczy np na samym koncu rury przy samej przepustnicy(uszczelka)tam jest nieszczelnosc.Mowie przykladowo............Tam gdzie syczy kiedy dmuchacie,tam tez auto ciagnie lewe powietrze.

Opublikowano
  • Autor
W adp jest czujnik wału korbowego a nie wałka rozrządu.A znalesc go mozna pod filtrem oleju..Oczywiscie szarpanie i falowanie moze tez byc spowodowane czyjnikiem tps w przepustnicy,wyciera sie grafitowa sciezka.Przepustnica strasznie potrafi rozregulowac ecu.Przez ten czujnik tps wariuja napiecia na przepustnicy i komp moze zubażać mieszanke,auto moze nie miec mocy.W autach z przed 2000 roku juz napewno tps jest wytarty(wiem bo sam rozbieralem swoja przepustnice a caly ten czujnik jest pod czarna pokrywa.Sprawdzic jeszcze nieszczelnosci w dolocie,bo od tego tez lubi falowac.Odpiąc rure zaraz za przeplywomierzem,włozyc weza do srodka,uszczelnic oczywiscie wszystko i dmuchac.Tam gdzie syczy np na samym koncu rury przy samej przepustnicy(uszczelka)tam jest nieszczelnosc.Mowie przykladowo............Tam gdzie syczy kiedy dmuchacie,tam tez auto ciagnie lewe powietrze.

A czy ten czujnik da sie wymienic czy jakos zreperowac, gdyby okazalo sie ze sciezki sa rzeczywiscie wytarte???Czy cala przepustnica do wymiany i na nowa , bo uzywana w takiej sytuacji dlugo tez nie pochodzi???Jak wogole sprawdzic ten czujnik?

Opublikowano

U mnie po zdjęciu pokrywy okazało się że znaki na wałkach rozrządu przy łańcuchu się nie zgadzają, natomiast znaki na kołach rozrządu są dobrze. Po ustawieniu dobrym góry przestawia się przód i odwrotnie. Mechanik dzisiaj będzie rozbierał zderzak itd i będzie próbował to zrobić żeby i tu i tam było dobrze. Mówił że może któreś koło jest uszkodzone np...

Opublikowano

Całą przepustnice z tego co wiem.Regeneracja jest mozliwa lakierem grafitowym ale watpie aby to dlugo pochodziło..Hiszpanskich zamiennikow za 400zl tez nie polecam bo ecu bedzie głupiec.Co do uzywek sie nie wypowiadam,ale z jakiegos rozbitka mozez trafic na dobra przepustnice bo ktos byc moze zmienial na nowa a rozbil auto..Ale jak kupisz wiecej niz 10 letnia uzywke to napewno sciezki beda starte

Opublikowano
  • Autor

a jak mozna miernikiem sprawdzic ten czujnik- ktos sie orientuje???

Opublikowano

I mam diagnozę. U mnie okazał się problem z klinem na kole rozrządu. Do wymiany koło i trzeba prawidłowo ustawić cały rozrząd. Mam nadzieję że teraz autko będzie śmigało elegancko.

Opublikowano

Witam mam dokładnie taki sam problem zrobiłem autem jak go kupiłem ok 7 tyś km i było wszystko ok po zrobieniu długiej trasy 550 km zaczęło szarpac i tracic moc i na światłach gasnąc więc poszedłem po najniższej lini oporu i wymieniłem kable do świec po przejechaniu paru kilometrów obroty skakały do 500 do 1000 nie dało się jechac . Zacząłem sprawdzac wszystkie czujniki i co się okazało jak dotknąłem kostki do przepływki auto zgasneło . Po odłączeniu kostki auto normalnie zaczęło chodzic . Teraz brak mocy umówiłem się na vaga zobaczymy co pokaże .

Opublikowano

U Ciebie pewnie właśnie przepływka albo sonda. Podłączysz pod Vaga to będziesz wiedział gdzie szukać:)