Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Problem z olejem - dziwny kolor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak sprawdzalem poziom oleju to na bagnecie mialem niewielka ilosc żółtawej substancji,wiec odkreciłem korek wlewu oleju i tez troche było na nim,nie mam pojecia co to jest i czy tak mać . Jeśli nie to co jest przyczyna?

Opublikowano

płyn chłodzący w oleju, pewnie uszczelkę dmuchnęło

Opublikowano

płyn chłodzący w oleju, pewnie uszczelkę dmuchnęło

Niekoniecznie jak olej to polsyntetyk a fura lata na krótkich dystansach i jest w kółko niedogrzana to taki budyniowaty nalot może powstawać w silniku. Obserwować co się dzieje z płynem chłodniczym może ubywa, powąchać czy nie pachnie spalinami

Pozdro

Opublikowano

Pojedziesz na zlot letni do Sobieszewa i z powrotem i problem zniknie. :cool:

Opublikowano

Przegoń dobrze auto jak nie wywali płynu ze zbiorniczka wyrównawczego to wszystko ok i jak koledzy pisali krótkie trasy auto niedogrzane i pojawia się taki nalot ale to nie powód aby nie obserwować oleju.

Opublikowano

Ja to pierwszy raz słysze o takich objawach, aby przy krótkich trasach olej zmieniał konsystencje. Jeżdże już kilkadziesiąt lat ale o takich objawach to nie słyszałem. Ja bym stawiał na jakiś dziwny olej. Wymień olej i zobacz czy efekt się powtórzy. Jeżeli tak to musi być jakaś obca substancja w oleju. Czyli uszczelka

Przy stosowaniu zasilania alternatywnego, czyli gazu, uszczelki są częstą usterką. :confused4:

Opublikowano

Jeżeli nie ubywa płynu w zbiorniczku i nie przybywa oleju to myślę że wszystko w porządku ,silnik prawdopodobnie nie dogrzany.Ja miałem praktycznie całą zimę takie masełko pod korkiem,do pracy 1,5 km,osiem godzin postoju i znowu 1,5km.Przy dłuższej trasie i rozgrzaniu silnika masełko znikało.Olej półsyntetyk.

Opublikowano

Ja tak miałem w Felicji też na gazie i na półsyntetyku.To właśnie od jeżdżenia na krótkich dystansach.

Opublikowano

Oczywiście, że jest to normalne! Na każdym oleju i w każdym silniku. Ten budyń to woda, która się skropliła z powietrza atomosferycznego pod osłoną zaworów i nie zdążyła odparować przez odmę z powodu zbyt krótkiego dystansu i nieskiej temperatury oleju. Jak Ci to nie znika możesz sprawdzić odmę, albo (mówię to nieoficjalnie, bo tak nie wolno) zrobić 2-5km bez korka oleju.