Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Bicie po prawej stronie, gdzie szukać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To już 2 temat dzisiaj, wzmacnia mi się aktywność wieczorami...

Problem jest następujący, odkąd kupiłem samochód mam gdzieś po prawej stronie bicie(dgra kierownica, trzęsą się osłony p. słoneczne)

zaczynające się od 130 i trwające gdzieś do 160 km/h przy większej prędkości może też jest ale już się skupiam na drodze.

Opony są dobrze wyważone(każdy zestaw miałem wyważany kilka razy, zamiana kól stronami i wciąż to samo)

Opony letnie 195/65

Opony zimowe 195/65

Opony letnie 225/45

Tarcze są proste(zresztą jeśli była by to tarcza to efekt nasilałby się przy hamowaniu)

Czy może ktoś z was miał podobny problem? Gdzie szukać przyczyny?

Pozdrawiam

Opublikowano

Geometria i zbieżność była ustawiana ?

Opublikowano

proponuje podjechać na stacje diagnostyczną najpierw i sprawdzić

Opublikowano
  • Autor
Geometria i zbieżność była ustawiana ?

Nie nie ustawiałem...

[/color]

proponuje podjechać na stacje diagnostyczną najpierw i sprawdzić

Ale co sprawdzić?

Opublikowano

a zakładałeś koła na auto jak poprzednio były, czyli jak wczesniej miales 2 przednie L i P oraz tylne L i P to później powinno sie złożyć tak samo jesli opona nie jest kierunkowa :wink: czy poprostu założyłes jak szło ?:whistling:

Opublikowano
  • Autor

Opony są asymetryczne więc nie robi różnicy, zawsze z lepszym bieżnikiem idą na przód.

Tak jak pisałem problem nie występuje tylko na 1 zestawie opon.

Opony letnie(kupione z autem) 195/65 r15 130-160 bicie (zrobiłem 3000 jazdą ciągłą po autostradzie i padło łożysko)

Opony zimowe(kupione z autem) 195/65 r15 130-160 bicie

Opony letnie 225/45 r17 130-160 bicie <---Kupione jako nowe

Opony zimowe 195/65 r15 130-160 bicie <--- kupione jako nowe

Więc zarówno opony jak i felgi możemy wykluczyć. Spróbuje z ustawieniem zbieżności, ale wcześniej muszę wymienić sprężyny.

p.s Zawsze przed założeniem kół (zima/lato) są wyważone 6 zł na oponie d*py nie ma :)

Opublikowano

ja miałem kiedyś coś podobnego i dopiero jak wymieniłem tarcze i całe przednie zawieszenie + geometria to było wszystko pięknie :banan: tylko ile na to kasy poszło :facepalm:

Opublikowano
  • Autor
ja miałem kiedyś coś podobnego i dopiero jak wymieniłem tarcze i całe przednie zawieszenie + geometria to było wszystko pięknie :banan: tylko ile na to kasy poszło :facepalm:

Pocieszył... Jutro idzie jeszcze raz na trzepaczkę :) Później w górę i będę oglądał wahacze :) Może gdzieś się coś dawno temu rozszczelniło? :)

---------- Post dopisany at 22:15 ---------- Poprzedni post napisany at 22:15 ----------

Pocieszył... Jutro idzie jeszcze raz na trzepaczkę :) Później w górę i będę oglądał wahacze :) Może gdzieś się coś dawno temu rozszczelniło? :)

Opublikowano

z autem jak z żoną > KOCHAJ I CIERP :buhaha:

Opublikowano
  • Autor

Jeśli mam wymienić całe zawieszenie, to już wole żeby mi trzepało tą kierownicą :)

---------- Post dopisany at 22:21 ---------- Poprzedni post napisany at 22:21 ----------

Jeśli mam wymienić całe zawieszenie, to już wole żeby mi trzepało tą kierownicą :)

Opublikowano

ja to teraz mam taki problem apropo, że od 120km/h dokładnie zaczyna mi bić, nie ważne ile potem jade. jutro jade na wyważarke, jesli to nie pomoże to chyba pozostaje prostowanie felg :whistling: i co....znów ból i kasa w plecy :facepalm: ale coż... takie życie

Opublikowano
  • Autor
ja to teraz mam taki problem apropo, że od 120km/h dokładnie zaczyna mi bić, nie ważne ile potem jade. jutro jade na wyważarke, jesli to nie pomoże to chyba pozostaje prostowanie felg :whistling: i co....znów ból i kasa w plecy :facepalm: ale coż... takie życie

Ty przynajmniej wiesz, że felgi :) A ja musze szukać :)

---------- Post dopisany at 22:29 ---------- Poprzedni post napisany at 22:29 ----------

Ty przynajmniej wiesz, że felgi :) A ja musze szukać :)

Opublikowano

no tyle dobrze :whistling: ostatnio jak mi z tyłu zaczęło buczeć to chciałem tylni most wymieniać a sie okazało że łożysko :facepalm::grin:,

nie ma co trzeba przetrzepać zawieche...i tyle

Opublikowano

To, że tarcze hamulcowe są proste, to nie znaczy, że nie będą drgać. U siebie miałem taki case, że po zmianie na 17" miałem delikatne drgania całej budy od 80km/h w górę. Fele nowe, opony nowe, zawieszenie sztywne. Dopiero po wymianie kompletu tarcz i klocków (ale tak by-the-book z oczyszczeniem piasty włącznie) drgania zniknęły.

Opublikowano

Drgania od tarcz występują tylko przy hamowaniu. Trzeba zobaczyć dokładnie czy "na pewno" fele proste, czy przypadkiem oponka - oponki nie mają wady ( rozwarstwienie na kordach ), oraz to co ja miałem - t.j. eks super intyligentny właściciel zakupił felgi uniwersalne t.j. takie z otworami na mimośrodzie, które po pewnym czasie w miejscu oczka do przykrencania zacierają się i śruba lub dwie dokładnie się nie przykręcą i bije wtedy na kole. Jeżeli geometria i zawias ok i amortyzatory ok. to nie ma siły - problemem są koła. To że kapeć świeży to nie zawsze jest wyrocznią.

Opublikowano
  • Autor
Drgania od tarcz występują tylko przy hamowaniu. Trzeba zobaczyć dokładnie czy "na pewno" fele proste, czy przypadkiem oponka - oponki nie mają wady ( rozwarstwienie na kordach ), oraz to co ja miałem - t.j. eks super intyligentny właściciel zakupił felgi uniwersalne t.j. takie z otworami na mimośrodzie, które po pewnym czasie w miejscu oczka do przykrencania zacierają się i śruba lub dwie dokładnie się nie przykręcą i bije wtedy na kole. Jeżeli geometria i zawias ok i amortyzatory ok. to nie ma siły - problemem są koła. To że kapeć świeży to nie zawsze jest wyrocznią.

Drgania od tarcz występują przy normalnej jeździe ale tarcza musi być mega krzywa :)

W poniedziałek pojedzie do mechanika na sprawdzenie pół osi ;/

Felgi wykluczam gdyż wszystkie zestawy felg mam ori :)

Opony też nie, no chyba, że na 6 zestawach opon akurat prawa jest uszkodzona :(

Cały czas szukam przyczyny, po sprawdzeniu pół osi? < -- nie wiem czy dobrze mechanika zrozumiałem pojedzie na ustawienie zbieżności.

Pozdrawiam

---------- Post dopisany at 12:51 ---------- Poprzedni post napisany at 12:51 ----------

Drgania od tarcz występują przy normalnej jeździe ale tarcza musi być mega krzywa :)

W poniedziałek pojedzie do mechanika na sprawdzenie pół osi ;/

Felgi wykluczam gdyż wszystkie zestawy felg mam ori :)

Opony też nie, no chyba, że na 6 zestawach opon akurat prawa jest uszkodzona :(

Cały czas szukam przyczyny, po sprawdzeniu pół osi? < -- nie wiem czy dobrze mechanika zrozumiałem pojedzie na ustawienie zbieżności.

Pozdrawiam

Opublikowano

Drgania od tarcz przy normalnej jeździe? - znaczy naleśniki. Hm no nie spotkałem się z czymś takim, ale człowiek całe życie się uczy ;) Półoś - ale co - ciężarek wyważający straciłeś? Jeżeli krzywa znaczy gdzieś musiałeś przyp............. - nie sądzę, ale jak się okaże co to napisz.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Zbieżność zrobiona bije dalej...

Koła wyważone ponownie bije dalej...

Więc zostaje pół os?