Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Łożyska tył w Avancie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Szykuje mi się wymiana łożysk w b6. (obydwa już zaczynają huczeć)

Czytałem gdzieś kiedyś na forum, że polecane są bodajże SFB... Ale cena trochę odstrasza.... szczególnie, że muszę wymienić obydwa...

Co myślicie o tym:

http://moto.allegro.pl/zestaw-lozysko-piasta-kola-tyl-audi-a4-exeo-i2274329798.html, niby z gwarancją....

Więc chyba nie powinno być tragedii...

ps. Czy cena 80zł za wymianę /1 sztuki/ to dobra cena?

No i jeszcze jedna kwestia: czy strona prawa/lewa się czymś różnią? Jeśli chodzi o same części?

Opublikowano

części się nie różnią prawe i lewe łożysko jest takie samo, gwarancja 2 lata- ja bym brał :wink: za dwa lata może już kupisz B7:decayed:

Opublikowano

Łożysko chińszczyzna. Ja osobiście odradzałbym zakładanie takich łożysk bo może się okazać, że w niedługim czasie będziesz ponownie wymienić. Jeżeli montować łożyska to INA/FAG, SKF, NSK, KOYO, eewentualnie produkowane dla RUVILLE.

Opublikowano
Łożysko chińszczyzna. .
tu masz linka do firmy, która to produkuje- http://www.master-sport.de/PL/

nawet jest link, do tematu o wahaczach od Master-sport

http://a4-klub.pl/showthread.php?15905 i wcale to nie pochodzi z Chin:whistling:

Opublikowano
  • Autor

Hmmm.... no i jednak się przekonałem :)

Kupuję to to i dam znać jak się będzie sprawowało....

Myślę że niemiecka produkcja, pozytywne opinie i ta gwarancja mi wystarcza....

Dzięki za podpowiedzi.

ps. dziś jeszcze wrzuciłem auto na lewarek.... jedno z łożysk już jest naprawdę w agonalnym stanie....

Już się nie mogę doczekać do tej wspaniałej ciszy podczas jazdy.... a trochę kilometrów dziennie robię...

a na chwilę obecną przy prędkościach powyżej 100km/h nie da się już praktycznie porozmawiać...

A że szum nachodził małymi krokami to się człowiek przyzwyczaja... tym bardziej że sporo zwalałem na opony...

Ale jak się przejechałem 20-letnim fordem ojca.... to mnie szlak trafił że mam tak nie komfortowe auto :/

ps. 80 zł za samą wymianę / sztuka to chyba nie jest wygórowana cena?

Czy warto porezać samemu?

Opublikowano

wymieniaj samemu-pół godziny roboty -80 dyszek na piwo:wink:

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki, w takim razie wszystko jasne :)

Muszę jeszcze tylko klucz imbusowy zakupić i czekam na przesyłkę :)

będę informował jak z jakością tego produktu :)

Opublikowano

Kolego, tak się składa, że w branży łożyskowej spędziłem parę ładnych lat i mogę Cię zapewnić a nawet założyć z Tobą o dobrą wódeczkę, że Master Sport nie ma swojej fabryki w Europie a tym w Niemczech. Wielokrotnie pisałem na forum, jakich producentów łożysk mogę polecić, często również odpowiadałem kolegom z forum na pytania w sprawie łożysk.

Firmy typu FEBI, Ruville, Optimal a tym bardziej MASTER SPORT nie produkują łożysk w Europie, być może robią to w Azji (czyt. w Chinach) w co wątpię. Na 100% sprowadzają łożyska z Chin (może nawet bez oznakowania, gdyż takie traktowane są jeszcze jako komponenty i nie ma od nich cła i znakują tu na miejscu) i sprzedają w Europie. To, że na pudełkach łożysk napisane jest "Made in Germany" nic nie znaczy, Chińczyk wszystko może napisać :)

Miałem kiedyś okazję rozmawiać z handlowcem jednej z powyżej wymienionych firm i wyjaśnił mi, że nie stać ich na kupowanie łożysk od dużych, znanych producentów łożysk jak np. FAG/INA, SKF, NSK, KOYO, NTN lub naszego rodzimego FŁT-Kraśnik, dlatego też kupują w Chinach.

Opublikowano

nikt nie neguje Twojej wiedzy na temat łożysk-ja podałem linka do firmy Master-sport, która ma jakąś "odnogę" firmy w DE, co wynika z linku,jasno napisane Leopoldstr. 244 80807 München a to, ze wiele firm przeniosło produkcję do Azji- to żadna nowość, bo nie od dziś wiadomo, ze produkcja w tamtych terenach jest znacznie tańsza i opłacalna dla wielu producentów, co wcale nie oznacza, że najgorsza :wink:

będąc producentem czegokolwiek- z pewnością liczył byś się z wydatkami i porównując te same możliwości-utrzymując technologie produkcji na tym samym poziomie-u Chana będzie taniej-nawet biorąc pod uwagę wysyłkę przez połowę świata.

A powracając do tematu- jest gwarancja na produkt 2 lata-więc nie rozumiem w czym jest problem? w tym, że łożysko nie jest oznaczone marką np Rouville, czy SKF? jak sie rozleci-są zobowiązani do wymiany na koszt firmy-ja wymieniałem u siebie łożysko z przodu firmy Firstline http://www.firstline.co.uk/ po kilku godzinach problem "żegotania" powrócił-ja tez powróciłem do mechanika-nawet słowa obiekcji nie usłyszałem, tylko na drugi dzień kazał auto podstawić, bo wszystko ma pokrycie w gwarancji-ja dostałem nowe łożysko-On swoje pieniądze za wymianę :wink:

nota bene łożysko śmiga do dziś bez zastrzeżeń...

Opublikowano
  • Autor

Adidasy czy dres pumy też robią w chinach :)

Dla mnie nie ma znaczenia, może być nawet napis że w chinach robione...

ważne żeby co najmniej te 2 lata polatało :) a jak nie: to tak jak napisał domjenick: na gwarancję :)

Fakt, że kupuje przez net, trochę komplikuje sprawę, ale jeśli można samemu wymienić....

Opublikowano

nawet kupując przez internet-jest pokrycie zawartej transakcji i płatności, czy to paypal, czy przekaz pocztowy, bankowy et cetera- kupując z allegro-allegro zajmuje się takimi sprawami-to jest bardzo proste-odsyłasz im zepsute-oni wysyłają nowe, jeśli nie-to otwierasz przewód w allegro i dostajesz pieniądze z powrotem, a to allegro "walczy" o zwrot pieniędzy od firmy

Opublikowano
  • Autor

tak tak... pisząc że zakup przez internet komplikuje sprawę, to miałem na myśli - wysyłkę uszkodzonej części, oczekiwanie na nową itp. - a to parę dni może się zejść... Jak bym kupił w sklepie koło domu, to część zdejmuję z samochodu, wsiadam na rower, jadę wymienić w sklepie towar i tego samego dnia już śmigam na nowej części :)

O kwestię formalną /gwarancję/ się nie martwię, bo tak jak piszesz: to jest i tak zawarta umowa kupna-sprzedaży i gwarant musi się wywiązać.

Opublikowano

no to jest jedyny minus kupna przez neta:wink:

Opublikowano
  • Autor

No i udało mi się wymienić łożyska... Założyłem MASTER-SPORT. Na chwilę obecną mam przejechane jakieś 300km, a w aucie cisza aż miło :)

Nic nie bije, nic nie huczy.. Zobaczymy po kolejnych kilometrach :)

Jedynie kilka uwag co do wymiany: (może się komuś przyda),

ja walczyłem z tym przez 2 godziny... z przerwami na piwo :)

Przy czym tak naprawdę to jest robota na faktycznie 30 min do godziny - jeśli ktoś ma więcej technicznego pojęcia....

Ja pierwszy raz w życiu rozbierałem zacisk hamulcowy...

I już z tym miałem małe problemy - zapieczona śruba.

Później chciałem zdjąć uchwyt podtrzymujący cały układ hamulcowy... niestety bez skutecznie.... (te 2 bolce na których opierają się klocki),

jednak po kilkunastu min. udało mi się zdemontować tarczę bez jego zdejmowania - cały pic polega na odłączeniu tarczy od łożyska - u mnie się trochę zapiekło,

ale wystarczyło wd40 i trochę kombinacji i poszło. Jak już tarcza była osobno, bez większych problemów zeszła...

A samo łożysko bardzo delikatnie dało się wysunąć.

Jedynie uwaga co do śruby dołączonej przez Master-Sport - to nie jest klucz imbusowy 19 tak jak w orginale, tylko 17...

Rozmiar śruby taki sam tj. długość, szerokość łba itp, jedynie trochę mniejszy otwór na klucz.

Dokręcone ile było tylko siły, i śmiga jak nowe :)

Tak więc polecam wymianę we własnym zakresie :)

A co do trwałości produktu: napiszę coś więcej jak więcej kilometrów zrobię :)