Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Zamiana "+" i "-"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Koledzy potrzebuje przelacznika taki cos jak do elektrycznych szyb w audi 80 . Czy te oryginalne tak dzialaja ze zamieniaja + z - czy jest to sterowane jakims modulem. Potrzebuje ten przycisk do silniczka elektrycznych szyb. Czy da sie to zrobic bez zadnego modulu?

Opublikowano

troszkę zamotałeś z tym pytaniem , czy chodzi Ci o schemat tak zwanego pajączka który stosuje sie w alarmach żeby zmienić + na - i odwrotnie

Opublikowano
  • Autor

nie kolego chodzi mi o jakis przycisk (3 pozycyjny) ktory zamienia + i - po przelaczeniu go a chce go zastosowac do zupelnie czegos innego

Opublikowano

Na pewno takie przełączniki były w starych lanciach (może we fiatach też) do bezpośredniego sterowania silnikami szyb (duży prąd) poprzez zmianę polaryzacji.

Opublikowano
  • Autor

ok poszukam. A te z audi 80 nie sa takie?

Opublikowano
  • Autor

o widzisz takie cos by bylo dobre lecz idealne by bylo takie jak do szyb ze po przycisnieciu i puszceniu przelacznik wracal do pozycji 0 samoczynnie

Opublikowano

ale ten przełącznik dokładnie tak ma że wraca "Automatyczny powrót do pozycji 0 po puszczeniu przycisku"

Opublikowano
  • Autor

to super dzieki kolego za pomoc

Opublikowano
to super dzieki kolego za pomoc

proszę bardzo ja taki montowałem do wciągarki która chodziła właśnie lewo prawo

Opublikowano
  • Autor

a powiedz mi jeszcze kolego jak to podlaczyles?

Opublikowano

Maras w tym przycisku masz 6 styków.

Środkowe są wejściem + i -, natomiast boczne wyjściem + i - i odwrotnie - i + (w zależności od tego, w którą stronę go wciśniesz).

Jeśli chcesz to zastosować do elektrycznych szyb to możesz zastosować dowolny przycisk (niekoniecznie 6-stykowy), który będzie podświetlany (lepszy efekt i praktyczniejsze rozwiązanie w nocy) no i możesz zastosować przycisk, który będzie Ci odpowiadał i komponował się w aucie.

Z tym, że przy takiej opcji musisz już zastosować odpowiedni przekaźnik (8-stykowy), który będzie zmieniał biegunowość.

Takie rozwiązanie stosowałem m.in. do silników elektrycznych szyb i do elektrycznie składanych lusterek.

Przekaźnik tego typu: http://www.bazarek.pl/produkt/835798/przekaznik-12v-16a-finder-40619012.html

A schemat podłączenia wygląda tak (tu akurat przełącznik 3-stykowy, ale jak pisałem, może być i 4 czy 5-stykowy z podświetleniem przycisku):

5221958ed80b8c34m.jpg