Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

Wentylator elektryczny - problem z uruchomieniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

szukałem na forum, ale nie znalazłem podobnego przypadku do mojego (albo źle szukam).

Otóż na tyle co wyczytałem na forum, wentylator elektryczny od klimatyzacji powinien załączyć się automatycznie jak włącza się klimatyzację. U mnie niestety nie startuje. Myślałem o bezpiecznikach, przekaźnikach, ale najpierw sprawdziłem jeszcze jedną rzecz, zakręciłem wentylator lekko ręką i zaczął chodzić normalnie. Zgasiłem auto, odpaliłem i znów to samo, nie zakręci dopóki nie ruszyłem go ręcznie (wystarczy w miarę lekko w miarę ruszyć).

Czy ktoś miał może taki przypadek i wie co jest przyczyną?

Raczej nastawiać się na wymianę wentylatora czy da radę go jakoś zregenerować?

Można z tym w ogóle jako tak jeździć czy czymś to grozi (i czym w razie czego)?

Spisałem z wentylatora kod 4B0 959 455 ale z tego co patrzyłem w ETCE to chyba później robili je pod kodem 8D0 959 455 b i c. W razie czego to rozumiem, że bez problemu podejdzie wentylator z tym nowym numerem?

Orientujecie się jaki jest koszt oryginału? I czy warto kupować jakieś nowe zamienniki czy lepiej używek szukać w razie czego?

Sorry za dużą ilość pytań ale wolę od razu wypytać niż co chwilę posty sadzić.

Opublikowano

Podepnij wentylator na krótko do akumulatora i zobacz czy sam wystartuje.

Opublikowano

W sumie to nie trzeba było nawet pod aku podłączać, wystarczyło wypiąć wtyczkę od czujnika bo po odpaleniu jest napięcie na przewodach idących do wentylatora. No i niestety nie chciał sam ruszyć, trzeba było mu pomóc.

Udało mi się wyjąć cały wentylator, przedmuchałem, przesmarowałem i jak na razie działa. Ale pewnie to tylko tymczasowy zabieg i trzeba będzie pomyśleć nad wymianą.

Dlatego też teraz pytanie, czy ktoś kupował jakieś zamienniki? Czy warto i jakie jak coś? Bo używki to podejrzewam, że też mogą długo nie pochodzić. A ori pewnie nie będzie zbyt tani.

Opublikowano

Sprawdz czujnik / wlacznik wentylatora. ja walcze w swoim ABC od jakiegos czasu z rosnacą temp. nie uruchamialo mi wentylatora tego malego, sprawdzalem przekazniki czujnik wymienilem w pierwszej kolejnosci ( srednia polka cenowa ) i dalej nie dzialalo. okazalo sie ze czujnik nowy byl uszkodzony. doszedlem do tego mostkując mase z 1 biegiem i pozniej z 2 biegiem na kostce od czujnika. wentyl startowal bez problemu. wentylator jak sie spali to kupujesz nowy, ale tylko z wyzszej polki. ja wybralem alternatywe od passata b5 za 80 zl kupilem piękny wentylek i smiga, tylko czujnik dawał w kosc. jak juz to zrobilem wóz sie dalej grzeje :/ nie wiem co moze byc powodem :/ pompa wody pracuje ( widac jak przez ciekiego weza wpada woda do wyrownawczego ) termostat nowy sprawny sprawdzany w domowych warunkach ;) otwiera sie na 2 min przed zawrzeniem wody w garnku. układ zalany płynem w 100% węże od chłodnicy czyste. wykluczam narazie uszczelke bo jak by byly przedmuchy to zaraz po odpaleniu by szły banki w wyrównawczym . płyn nie smierdzi spalinami, nie ma wody w oleju, ani oleju w płynie. nie kopci. została mi w sumie wiskoza do obadania ale nie mam bladego pojecia jaka jest jej zasada działania i jak ma sterowane obroty. musze sie dokształcic. czytalem juz dziesiatki postów i jak narazie w zadnym nie było pomocy :/

Opublikowano

a czy uszkodzona wiskoza ma sie jakos do zerwanego sprzegielka klimatyzacji?taka to diagnose postawili mi klimiarze z mielca,niby ze wentylator obraca sie za slabo co spowodowalo jakies cisnienie i zerwanie sprzegiełka,cos takiego jest mozliwe?u mnie wentylator z wiskozo na zimnym silniku da sie zatrzymac reka ale na ciepłym tez,obraca sie w miare normalnie,nic sie nie przegrzewa,wentylator elektryczny załacza sie normalnie,czy ta wiskoza jest faktycznie uszkodzona czy mam to olac i nie szukac dziury w całym.