Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wzrastające spalanie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nie moglem znalesc nigdzie iodpowiedzi to moze ktos mi tutaj wyjasni. Mianowicie chodzi mi o spalanie auta w czasie postoju,jak zlapie juz temperature robocza czy nawet nie, na postoju na wyswietlaczu fis 1, nie 2, spalanie wzrasta gdzies o 0,1 l co 3-5 sekund, czy to jest normalne aby auto ktore stoju na postoju przykladowo 10 minut pokazywalo spalanie srednie cos kolo 30 litrow :) Oczywiscie nie ubywa w zadnych szybszym tempie paliwa.

Opublikowano

Też tak mam - jadę oszczędnie - pokazuje mi poniżej 5l a na każdych światłach w górę:)

Opublikowano

Ponio , a co się dziwisz .... normalne - fis pokazuje chwilowe spalanie .

Opublikowano

Podłącze się pod wątek

Kilka tygodni temu kupiłem A4 b6 AVF 1.9TDI quattro

I mam problem (chyba) z dużym spalaniem narazie jeszcze tylko po mieści odcinki po 3km średnio i spalanie średnie mam 11l/100km. Raz zrobiłem trasę( około 90km) i wyszło mi 6,4l/100km.

Podobno mam jakiegoś wirusa wpakowanego tak już kupiłem sprawdzał to kolega z forum anotnio i potwierdzał że coś było robione.

Jeszcze jedna rzecz mnie martwi jak jadę i wrzucę na luz to spalanie w danym momencie pokazuje mi 2,8l/100km

Czy jest się czym martwić czy to norma.

Nie mam jeszcze VAGA wiec logów nie wrzucę.

---------- Post dopisany at 18:19 ---------- Poprzedni post napisany at 18:19 ----------

Podłącze się pod wątek

Kilka tygodni temu kupiłem A4 b6 AVF 1.9TDI quattro

I mam problem (chyba) z dużym spalaniem narazie jeszcze tylko po mieści odcinki po 3km średnio i spalanie średnie mam 11l/100km. Raz zrobiłem trasę( około 90km) i wyszło mi 6,4l/100km.

Podobno mam jakiegoś wirusa wpakowanego tak już kupiłem sprawdzał to kolega z forum anotnio i potwierdzał że coś było robione.

Jeszcze jedna rzecz mnie martwi jak jadę i wrzucę na luz to spalanie w danym momencie pokazuje mi 2,8l/100km

Czy jest się czym martwić czy to norma.

Nie mam jeszcze VAGA wiec logów nie wrzucę.

Opublikowano

PO co wrzucasz na luz, nie jeżdzi się na luzie. Jak wrzucisz na luz to komp pokazuje ostatnie zapamiętane spalanie jakie było gdy jechałeś na biegu. Co do wysokiego spalania to przy takich odcinkach jest to możliwe.

Opublikowano

Zalezy jaki to byl ten 90 kilometrowy odcinek, duzo swiatel ,skrzyzowan itp ??6,4l to troche duzo, powinno zejsc ponizej 6l jak na taki dystans :P Moj rekord to 4,9 przy 15 kilometrach drogi z pracy (bez zatrzymywania sie).

Opublikowano

ten odcinek 90km to w sumie droga bez swiatel bez korków predkosc 120km/h 6-bieg ale nie była to jazda mega oszczędna na jakiś rekord tylko zwykła jazda

"antonio" wspomniał mi że mam podwyższoną dawkę paliwa itp czyli coś było wirusowane

a jęśli chodzi o jazde na "luzie" to jak wrzucę luz to pokazuje mi ostatni odczytczyli np.8l/100 i spada co 30m aż zatrzyma się na 2.8l/100.

trochę mnie martwi te spalanie wcześniej miałem A3 1.9tdi 110km 97r. i tam się lało i latało 7-8l to przy szaleńczej jeździe a 4,5l przy oszczędnej na trasie

ps.dlaczego mi wali podwójne posty???

Opublikowano

Podwójnymi postami się nie przejmuj, urok "nowego" forum ;) Silniki TDI na pompie palą mniej niż na pompowtryskach, w dodatku masz napęd quattro. Dla porównania podam Ci mój wyniki z trasy ok. 100km Wisła-Mysłowice( zima, kilka stopni na plusie) - jechałem ze średnią prędkością 90 km/h z pełnym bagażem w cztery osoby, klima cały czas chodziła- spalił mi 5,3 L. Auto mam przymulone, jechałem oszczędnie - taki wyniki uważam za bardzo dobry. Wiele czynników ma wpływ na spalanie, teraz zmieniłem opony ze 195/65/15 na 205/55/16 i wzrosło o jakieś 0,5L na 100km.

Opublikowano

6.4 to normalny wynik dla b6 PD przy normalnej jeździe - zauważ jaka jest różnica w wadze w porównainu do a3 :whistling: wiadomo że można i 5 osiągnąć ale jest to wtedy eco driving i nie jest zdrowy dla silnika

ja w swojej b6 jak miałem to spalanie na trasie miałem podobne przy w miarę fajnej jeździe wyprzedzanie z pedałem w podłodze a prędkości 120-140km/h

a na luzie to wiadomo że ci będzie pokazywał jakieś spalanie bo silnik przecież się kręci nie na powietrze nie? jak puścisz gaz na biegu to jest wtedy odcinane paliwo i będzie wtedy na fisie 0