Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ocena logów Zawór EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykonaj 003 Basic Settings - tylko nagrzej motor porzadnie

Opublikowano

dziala ale czyszczenie nie pomoze zlikwidowac wyciekow

Opublikowano
  • Autor
dziala ale czyszczenie nie pomoze zlikwidowac wyciekow

Może jakaś porada?

Opublikowano

W moim przypadku czyszczenie EGR-a pomogło (był cały zasyfiony i ciekło z niego). Możesz wymienić dodatkowo o-ring na rurze wchodzącej do niego. Wybór należy do Ciebie czy chcesz od razu wyłożyć kasę na nowy (jeśli nie zaślepiasz) czy spróbować go wyczyścić i zobaczyć czy dalej będzie ciekło z niego.

Opublikowano
  • Autor

Uszczelkę i pierścień uszczelniający już zakupiłem. W przyszłym tygodniu chce się wziąć za czyszczenie.

Opublikowano
Witam,

czy może ktoś zdiagnozować sprawność działania mojego EGR-a. Leje się z niego i nie wiem czy go zaślepiać czy może tylko przeczyścić. Jakby był sprawny to będę czyścił.

Grupy: 001 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 002 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Grupy: 003 - VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

w, którym miejscu się leje? Jak na łączeniach to wymień uszczelki i będzie spokój... :wink:

Opublikowano
  • Autor

Z łączeń na pewno, ale ogólnie w koło jest zachlapane.

Opublikowano

Czyszczenie nic nie da, po krotkim czasie znowu sie bedzie lalo, na 100% wyciek jest miedzy silowniczkiem uchylajacym egr a tulejka prowadzaca, proponuje rozebrac egr uszczelnic go i zaslepic lub kupic nowy.

Opublikowano
Czyszczenie nic nie da, po krotkim czasie znowu sie bedzie lalo, na 100% wyciek jest miedzy silowniczkiem uchylajacym egr a tulejka prowadzaca, proponuje rozebrac egr uszczelnic go i zaslepic lub kupic nowy.

A ja się z tym nie zgodzę. Mi ciekło z łączeń i też calutki EGR i pół silnika było zachlapane. Wyciągnąłem go, wyczyściłem, nowe uszczelki i już trzeci lub czwarty miesiąc suchutko. Nawet jak go porządnie przegonie również suchutko. Dodatkowo zmieniłem odmę na drugą i mam spokój. Po tych operacjach nie to auto, teraz czuję, że mam AVF pod maską.

Opublikowano

A ja się z tym nie zgodzę. Mi ciekło z łączeń i też calutki EGR i pół silnika było zachlapane. Wyciągnąłem go, wyczyściłem, nowe uszczelki i już trzeci lub czwarty miesiąc suchutko. Nawet jak go porządnie przegonie również suchutko. Dodatkowo zmieniłem odmę na drugą i mam spokój. Po tych operacjach nie to auto, teraz czuję, że mam AVF pod maską.

Jezeli cieknie z laczenia to wystarczy wymienic uszczelke jezeli natomiast cieknie z otworow odpowietrzajacych w EGR czyszczenie nie pomoze.

Opublikowano

Zgadza się, jeśli cieknie z 2 otworków pod siłownikiem zaworu EGR (srebrnym grzybkiem) to pomaga tylko zaślepienie tych otworków (wraz z zaślepieniem mechanicznym lub podciśnieniowym samego zaworu EGR bo po zaślepieniu tych 2 przeciwległych otworków EGR i tak nie będzie działał - membrana się nie podniesie i zawór EGR się nie otworzy bo nie będzie wyrównania podciśnienia z ciśnieniem atmosferycznym wewnątrz siłownika zaworu EGR) bo czyszczenie niczego nie zmieni - tuleja prowadząca trzonka zaworu EGR jest już wyświechtana i olej tam będzie się ciągle przeciskał chyba, że wywalisz odmę z dolotu a z uszczelnień wałka turbo nie poleci ani grama oleju.