Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Asystent Swiatel Drogowych HIGH BEAM ASSIST 2008-2012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam gateway o numerach 8T0907468T, którego nie ma na liście obsługujących HBA ale bez problemu przyjął kodowanie i zaczął wołać o asystenta. Czy to oznacza ze moj gateway jednak obsłuży system asystenta swiatel?50b9f5e59d5781aa320ee220c7947d68.jpg948859ad90bda0b97aaad67aad6a6db4.jpg

Opublikowano
  • Autor

Przeciez pisze ci ze nie moze byc osiagniety :wink: kazde MCE 09 przyjmuje kodowanie

kodowałes 19 GATEWAY ?

Opublikowano

Tak kodowalem tylko gateway. Nie moze byc osiagniety bo go fizycznie nie ma jeszcze. To jak gateway przyjal hba to znaczy ze obsłuży?

Edytowane przez piotrekb_tt

Opublikowano

To bida. Myslalem ze jest tak jak w vagu np mk5 ze jak dany moduł przyjmuje kodowanie to znaczy ze obsługuje dana opcje.

Opublikowano
  • Autor

Spis kodów PR jest w ETCE i nie widze tam info o HBA

Podepnij kamere to wtedy bedziesz miał pewnośc na 100 % czy działa czy nie

Opublikowano

Tak trzeba bedzie zrobic. Dzieki za pomoc

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Mam zamiar zamontować zarówno HBA, jak i Lane Assist. Obydwa sterowniki mają połączenie po CANie z Gateway.

Czy są jakieś przeciwwskazania by puścić w okolice lusterka tylko jedną parę przewodów (CAN) i tam rozgałęzić do sterownika Lane Assist i wtyki lusterka z kamerą?

Czy powinienem ciągnąć jednak obydwie pary osobno i łączyć pod schowkiem pasażera?

Logika podpowiada, że jedna para po słupku wystarczy, ale może jest coś o czym nie wiem.

Przy okazji - jeśli ktoś ma, tak jak ja, zwykłe lusterko ale z wbudowanym czujnikiem wilgoci, odpada ciągnięcie kabla do modułu komfortu bo on już jest (we wtyczce lusterka mam teraz zajęte piny 1 = zasilanie z bezpieczników, 2 = masa i 7 = połączenie do pinu 32 w module komfortu). Czyli przy instalacju fotochromu i kamery HBA wystarczy wtedy tylko puścić jedną parę do Gateway (CAN, piny 3 i 8 z lusterka) i podpiąć krótkim kabelkiem pin 6 z pinem 8 we wtyczce oświetlenia podsufitki.

Opublikowano
  • Autor

Czy są jakieś przeciwwskazania by puścić w okolice lusterka tylko jedną parę przewodów (CAN) i tam rozgałęzić do sterownika Lane Assist i wtyki lusterka z kamerą?

bez problemu mozesz tak zrobić :hi:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zdjąłem dzisiaj CP z trzech komponentów dzięki czemu mogłem moda dokończyć - i wszystko działa idealnie :-)

Tak jak pisałem, po zmianie lusterka (i gatewaya) trzeba było tylko jedną parę CAN puścić. Nawiasem mówiąc, nie trzeba podsufitki / osłon ściągać - odkręciłem panel oświetlenia podsufitki i wpuściłem pod dach kilka spiętych sztywnych pasków montażowych - jak końcówka wyszła spod zdjetego słupka to przeciągnąłem przygotowaną wiązkę.

Kolejny system odhaczony (są już ADS, AHA i HBA), biorę się za resztę. Kolejny będzie Lane Assist, którym wepnę się do CANów puszczonych dla HBA, czyli pozostanie mi tylko pociągnięcie zasilania.

Raz jeszcze dzięki wrclaguna za opis!

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chciałem podziękować Grzegorzowi za świetny opis. Właśnie HBA zrobione, zakodowane i chyba działa, bo nie miałem okazji testować. W każdym bądź razie błędów nie mam.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Chciałem zapytać czy u was HBA w czasie jazdy się wyłącza... nie wiem czym to jest spowodowane, jest możliwość ze światło się odbija od znaków czy przydrożnych słupków?. Brak błędów.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam wszystkich

Proszę o pomoc w sprawie HBA

NIE MAM POJĘCIA czemu nie działa

Wymienione zostało wszystko i nic

Nowy ganek,bordnez,lusterko,zegary i nic

Brak ruwniez błędów proszę pomocy dodam że to audi a6 c6

Dodam że brak ikonki na wyświetlaczu i nie mam tej opcji 09 long koding w bordziedzinie

Proszę o pomoc

wrclaguna może typos pomożesz proszę o kontakt na pw

Opublikowano
  • Autor

Witam wszystkich

Proszę o pomoc w sprawie HBA

NIE MAM POJĘCIA czemu nie działa

Wymienione zostało wszystko i nic

Nowy ganek,bordnez,lusterko,zegary i nic

Brak ruwniez błędów proszę pomocy dodam że to audi a6 c6

Dodam że brak ikonki na wyświetlaczu i nie mam tej opcji 09 long koding w bordziedzinie

Proszę o pomoc

wrclaguna może typos pomożesz proszę o kontakt na pw

daj jakis scan chociaz :)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy lusterko 8K0857511E będzie odpowiednie do auta z czujnikiem deszczu/zmierzchu, czujnikiem wilgotności (bez lane assist)?

Opublikowano

Jak to jest w koncu z montażem poliftowego lusterka z HBA do przedlifta pomijajac kwestie samego mocowania. Chodzi o kodowania itp? Da rade to ogarnąć czy będą komplikacje?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy przy konieczności wymiany gatewaya, trzeba wpinać się w magistralę CAN bezpośrednio w gateway czy można to zrobić w innym miejscu?

Opublikowano

Czy przy konieczności wymiany gatewaya, trzeba wpinać się w magistralę CAN bezpośrednio w gateway czy można to zrobić w innym miejscu?

Jak masz lane assist to nie musisz ciagnac kabli bo samego gatka. Jak nie to niestety czeka cie ta robota bo piny sa puste.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy rodzaj świateł powinien być rzeczywiście zakodowany jako LED?

Edytowane przez komoornik

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, czy Adres 19: CAN Gateway (J533) Plik etykiet: AKP\8T0-907-468.clb
Oznaczenie elementu SW: 8T0 907 468 AD HW: 8T0 907 468 K
Komponent: GW-BEM 4CAN-M H09 0117 obsłuży lusterko HBA 8K0857511E