Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Co może być przyczyną "jajowatych kół" ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam taki problem! po założeniu 17" i opon 225/45 a z tyłu 235/45 wystąpił u mnie efekt "jajowatych kół"! na 16" nie odczuwałem tego! dzisiaj zdjąłem felgi i założyłem stalówki najpierw 2 na przód potem 2 na tył i nadal to odczuwam! co w zawieszeniu może powodować taki efekt? mam wrażenie że to tył mi bije :wallbash:

Opublikowano

mam to samo....

Może przyczyną jest "nagłe hamowanie" które spowodowało znaczne zużycie się bieżnika w jednym miejscu? :mysli:

Opublikowano

Hmm... Z tego co wiem to efekt zniekształcenia opony powstaje w przypadku, gdy mamy zużyte amortyzatory.

Opublikowano

Równie dobrze może być źle przezimowana opona (złe przechowywanie), ewentualnie starość i coś w środku mogło puścić.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

no dokladnie ja miałem pierlki z 2002 roku i po zimie 2 mi sie zjajiły po przejechaniu tysiaca km, trzymałęm je w nieocieplonym garażu...

Opublikowano

opony w trakcie przechowywania trzeba przekręcać co mniej więcej 2 tygodnie tak około 45 stopni. (jak stoją pionowo oczywiście) inaczej mogą się odkształcić

jak leżą i zajmują kupę miejsca to ich nie ruszam i są ok

Opublikowano

sluszna uwaga, nie wpadlem na to ze sie mogą od stania znieksztalcic....

Opublikowano

dlatego najlepiej robic tak jak napisal Doman

polozyc na boku i nie ruszac

w przechowalniach sa specjalne rampy, gdzie wlozona opona styka sie ze stelazem tylko w 2, gora 3 miejscach minimalna powierzchnia bieznika, a i tak trzeba je co jakis czas przekrecac

to tylko guma nachlapana na metalowa siatke niestety...

Opublikowano

Hmm... Z tego co wiem to efekt zniekształcenia opony powstaje w przypadku, gdy mamy zużyte amortyzatory.

Jezdzilem w zime na oponach ROF, dwie tylne opony sie znieksztalcily po miesiacu jazdy (jakies 3000-4000km). Po tym jak zaczalem odczuwac bicie - zaczalem szukac przyczyny, zrobilem m.in. sciezke diagnostyczna, przednie amorki byly w o wiele lepszym stanie niz tylnie - czy to moglo wykonczyc te opony? :mysli:

Opublikowano

jak przechowuje sie opony z felami to napompowane na lezaco jedna na drugiej a jezeli same opony pozostaje juz tylko odwracac :/ albo tez na lezaco ale wtedy nie jedna na drugiej bo na tej na dole jest wywierany za duzy nacisk i sie deformuje :/

Opublikowano

Jezdzilem w zime na oponach ROF, dwie tylne opony sie znieksztalcily po miesiacu jazdy (jakies 3000-4000km). Po tym jak zaczalem odczuwac bicie - zaczalem szukac przyczyny, zrobilem m.in. sciezke diagnostyczna, przednie amorki byly w o wiele lepszym stanie niz tylnie - czy to moglo wykonczyc te opony? :mysli:

To zależy w jakim stopniu amorki były zużyte. Jeżeli bardzo- to całkiem możliwe. Ja też u siebie mam zniekształcone oponki, chciałem je z tyłu na przód przerzucić ale strasznie hałasują (efekt bicia) :confused4: Szkoda ich bo bieżnika więcej jak pół na nich jeszcze zostało. Na razie jeżdżą na tyle bo ich tak nie słychać. Winą zniekształcenia- zużyte amorki, u mnie do tego darło je troszkę na krawędzi od środka. Szkoda że poprzedni właściciel tyle zwlekał z wymianą amorków bo zmarnował dobre opony :(

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

ale co w zawieszeniu może powodować taki efekt. zmieniłem koła i dalej jest to samo? może to wachacze albo amory?