tomambros Opublikowano 6 Czerwca 2012 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Witam, Dzis zdjalem pokrywe silnika i zauwazylem ze jest mokro od oleju... na zalaczonym obrazku prosze o pomoc jak moglbym to naprawic.... czy musze cos wymienic? pozdrawiam <br /><br />
msuchecki90 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Opublikowano 6 Czerwca 2012 zawór EGR puszcza , dożo o tym było już pisane poszukaj
tomyx1307 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Cieknie z zaworu EGR - norma w tych silnikach. Olej cieknie na złącze elastyczne tłumika, co z czasem prowadzi do zniszczenia tego złącza. U mnie tak było i musiałem wymienić plecionkę. A co do samego EGR, to można go wyjąć i czyścić oraz dać nowe uszczelki-nie wiem, na ile taki zabieg pomaga. Ja wymieniłem EGR na nowy-400 PLNów -na razie sucho.
tomambros Opublikowano 6 Czerwca 2012 Autor Opublikowano 6 Czerwca 2012 zna ktos numer katalogowy uszczelek?
danu44 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Opublikowano 6 Czerwca 2012 zna ktos numer katalogowy uszczelek? Uszczelek raczej sam nie wymienisz. A to ze leci olej... to poczytaj na forum jakie moga byc powody. Wpisz w google EGR, lub na YT. NP. Wyciek z egr - foto : Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników - Najwieksze forum uzytkownikow aut Volkswagen Golf - Pozdrawiam PS. http://a4-klub.pl/silniki-diesla-29/b6-avf-skad-wyciek-oleju-zaworu-egr-119085/
Kshyhu87 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Opublikowano 6 Czerwca 2012 jesli AWX to nie jestem pewien ale chyba: Pierścień uszczelniający N90927302 Uszczelka 069131547D jesli sie myle niech mnie ktos poprawi
Sztomel Opublikowano 6 Czerwca 2012 Opublikowano 6 Czerwca 2012 Jeśli masz silnik AWX to nie baw się w zakup nowego EGR i uszczelek bo jest to kosztowne. Wymiana samych uszczelek nic Ci nie da bo cieknie z otworków wyrównujących ciśnienie pod membraną siłownika. Najnormalniej w świecie wypnij wężyk podciśnienia z siłownika zaworu EGR (tego metalowego srebrnego grzybka) i koniec wężyka zaślep czymkolwiek a dwa przeciwległe otworki pod pokrywą siłownika zakołkuj najlepiej patyczkami i będziesz miał z tym święty spokój. Jeśli masz silnik o oznaczeniu AVF to EGR trzeba tak samo zaślepić ale też i "wyciąć" go programowo z softu sterownika silnika bo będzie sypał błędem oraz kontrolką i komunikatem na zegarach. Wycięcie programowe EGR akurat u gościa, którego znam kosztuje 100 zł tyle, że jest on z dzielnicy Rybnika.
Rekomendowane odpowiedzi