Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Alternator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój alternator jest w rozsypce (krzywy wirnik przez źle dobrane sprzęgiełko, kumutator do wymiany itp) piszczy, strzela ale narazie ładuje.

Dzwoniłem ostatnio do gościa który zajmuje sie regeneracją alternatorów. Cena jaką usłyszałem zwaliła mnie z nóg 700zł :/

Mam alternator bosha 028 90 30 28 120 A

Moje pytanie brzmi:

Jaki alternator mogę kupić? Musi być koniecznie o takim samym oznaczeniu? Z tego co powiedział mi ten koleś to jeden z najdroższych alternatorów, dlatego też regeneracja tak dużo kosztuje.

Z góry przepraszam jeśli umieściłem post w nieodpowiednim miejscu.

Opublikowano

Ja miałem oryginalnie alternator bez sprzęgiełka o prądzie ładowania 120A. Ponad 2 lata temu założyłem zamiennik (nowy), też bez sprzęgiełka o prądzie ładowania 90A i spokojnie daje radę - auto mam dość ubogie jesli chodzi o wyposażenie elektryczne, tj. brak klimy, elektr. szyb, oprócz tego mam światła do jazdy dziennej - więc mogłem sobie na to pozwolić.

Altek niekoniecznie musi mieć sprzęgiełko, patrz na sposób mocowania, wymiary zewnętrzne i odległość koła pasowego (czy np. nie wystaje zbyt mocno od altka).

Przy okazji: nowy zamiennik kupiłem za ok. 450zł i działa do dzisiaj bez zarzutu (założony ok. 2,5 roku temu).

Opublikowano

Tylko informacyjnie... Domyslam sie ze raczej napewno masz Boscha.

Ale ten numer nie jest Boscha, tylko VW...

ALTERNATOR AUDI A4 - ALTERNATOR AUDI A4 1.9 D -

Pozdrawiam

Opublikowano

mozesz kupic po regeneracji a w wyslesz im swoj a zwróca ci kaucje jak chcesz dam ci namiary tylko troche daleko bo na slasku w dabrowie górniczej

Opublikowano
  • Autor
mozesz kupic po regeneracji a w wyslesz im swoj a zwróca ci kaucje jak chcesz dam ci namiary tylko troche daleko bo na slasku w dabrowie górniczej

Właśnie taką możliwość dostałem również od tego gościa, tyle że w zamian za oddanie mojego chciał nadal duuużo :/ bo 650 zł. Więc jak dla mnie jakiś oszust.

Zależy mi nawet na używanym alternatorze, tyle że sprawnym. Nie wiem jaki dobrać, żeby bylo w miare tanio.

---------- Post dopisany at 18:34 ---------- Poprzedni post napisany at 18:29 ----------

Ja miałem oryginalnie alternator bez sprzęgiełka o prądzie ładowania 120A. Ponad 2 lata temu założyłem zamiennik (nowy), też bez sprzęgiełka o prądzie ładowania 90A i spokojnie daje radę - auto mam dość ubogie jesli chodzi o wyposażenie elektryczne, tj. brak klimy, elektr. szyb, oprócz tego mam światła do jazdy dziennej - więc mogłem sobie na to pozwolić.

Altek niekoniecznie musi mieć sprzęgiełko, patrz na sposób mocowania, wymiary zewnętrzne i odległość koła pasowego (czy np. nie wystaje zbyt mocno od altka).

Przy okazji: nowy zamiennik kupiłem za ok. 450zł i działa do dzisiaj bez zarzutu (założony ok. 2,5 roku temu).

No niestety ja mam trochę wiecej el. :/ przez co ten 90A może nie dać rady.

Klimatronik, el szyberdach, szyby przód, fis, nagłośnienie z ori tubą itp, lusterka el :/ kurcze, nie wiem gdzie znaleźć coś konkretnego żeby posłużyło trochę.

Ten alternator bez sprzęgiełka o napięciu 120A to jakiej firmy miałeś że nie miał sprzęgiełka? Valeo?

---------- Post dopisany at 18:38 ---------- Poprzedni post napisany at 18:34 ----------

Tylko informacyjnie... Domyslam sie ze raczej napewno masz Boscha.

Ale ten numer nie jest Boscha, tylko VW...

ALTERNATOR AUDI A4 - ALTERNATOR AUDI A4 1.9 D -

Pozdrawiam

Zgadza sie, chodziło mi o alternator boscha, źle napisałem.

Opublikowano

Używki na allegro bardzo tanie są. Przed założeniem sprawdź tylko ile szczotek pozostało i zakładaj.

Na forum pewnie bez problemu coś znajdziesz z pewnego źródła.

Opublikowano
Ten alternator bez sprzęgiełka o napięciu 120A to jakiej firmy miałeś że nie miał sprzęgiełka? Valeo?

Bosch, do tej pory leży w garażu - jutro mogę ci spisać z niego numer i podać.

Opublikowano
  • Autor

Bosch, do tej pory leży w garażu - jutro mogę ci spisać z niego numer i podać.

Jak mógł byś to bardzo będę Ci wdzięczny.

Opublikowano

Fotki mojego starego alternatora, jakość kiepska (robione komórką):

08062012210.jpg

08062012211.jpg

• 8 lat później...
Opublikowano

Mogę z czystym sumieniem polecić regenerowane rozruszniki i alternatory w sklepie motostarters.pl. Kilka razy zamawiałem do swoich aut i bez zarzutów, a też nie drogo wychodzi :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 24.02.2021 o 19:33, HouseMD9010 napisał:

Mogę z czystym sumieniem polecić regenerowane rozruszniki i alternatory w sklepie motostarters.pl. Kilka razy zamawiałem do swoich aut i bez zarzutów, a też nie drogo wychodzi :)

Lipna reklama sklepu ?‍♂️