majuDJ Opublikowano 10 Czerwca 2012 Opublikowano 10 Czerwca 2012 Mam problem, dziś zainstalowałem swojej dziewczynie grę w netbooku HP Mini. Niestety netbooczek ten obsługuje maksymalnie obraz o rozdzielczości 1024 x 600 i tu zaczyna się problem. Po zainstalowaniu gry The Sims 3 wszystko ładnie gra i wygląda, ale po dłuższym graniu można zauważyć, ze obraz jest troszkę ucinany na górze i co najważniejsze na dole, przez co np przy tworzeniu sima i zmiany koloru ubrań nie da się tego zatwierdzić ( bo tick do zatwierdzania wyboru znajduje sie poza obszarem widzialnym, myślałem, że może trafię na oślep na wyczucie, ale nie działa). Tak wiec myślę zmienię rozdzielczość na 800x600 (4:3) lub 640x480 (4:3) i będzie wszystko ok, a tu znowu ten sam problem przycisz ( tiket) do zatwierdzania zmiany ustawień ekranu znajduję się poza ekranem ( nie da się w niego trafić na wyczucie - najwidoczniej system nie pozwala myszką tam sięgać). Co w takiej sytuacji zrobić? Podłączyć netbooka do jakiegoś innego niezależnego ekranu i tam przestawić ustawienia i zapisać zmiany i dopiero grać w The Sims 3, czy może jest na to jakiś inny sposób? ---------- Post dopisany 10-06-2012 at 16:57 ---------- Poprzedni post napisany 09-06-2012 at 22:18 ---------- Problem rozwiązany. Wystarczyło zmienić rozdzielczość ekranu w właściwościach systemu na 800x600 żeby gra uruchomiała się w tej rozdzielczości. Teraz obraz nie jest ucinany. Wszelkie zmiany typu przekręcanie obrazu o 90 stopni nie skutkowały - gra w ogóle nie chciała się uruchomić. Natomiast przestawianie właściwości w pliku options.ini gry The Sims 3 przynosiły tylko hipotetyczne zmiany, bo gra w ustawieniach ustawione miała 800x600, a tak naprawdę wyświetlał się w 1024x600. Nigdy nie pomyślałem że wystarczyło zmienić rozdzielczość w systemie Windows.
Rekomendowane odpowiedzi