Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kodowania w Audi A4 B8 za pomocą VCDS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wlacz swiatła na postoju skręc kierownicą ( lewo-prawo) i sprawdz czy działają ci przeciwgielne .

Opcja uruchamia sie bodajze ponizej 40 km/h w czasie jazdy .

RESTART MMI robiłes po kodowaniu ? jesli masz fabryczny alarm to sprawdz czy masz fiycznie syrene ( podszybie)

Syrenę mam bo alarm wyje. W wolnej chwili sprawdzę co kolega arekp zaproponował. Ale dalej nie mam doświetlania zakrętów oraz regulacji jasności podświetlenia podłogi w pakiecie QQ1 mimo że pakiet jest fabryczny. Z tym podświetleniem to już dałem spokój i odkodowałem . Cały czas była na MMI wyszarzona ta opcja. Restart MMI robiłem VCDSem i nie pomogło. W wolnej chwili powalczę jeszcze z tym doświetlaniem ale jakoś słabo mi to wygląda
  • Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Wyświetleń 1,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Żle coś robisz :wink:

Światła przeciwmgielne jako doświetlenie zakrętów (zależne od kąta skrętu kierownicy)

09-Cent.Elekt. ---> Coding-07 Long Coding Helper BYTE 4 Bit 0 zmiana z 0 na 1

Co do regulacji przestrzeni nóg to co masz w aucie ? MMI ? CONCERT ?

Jaki masz kabel ?

Opublikowano
Wlacz swiatła na postoju skręc kierownicą ( lewo-prawo) i sprawdz czy działają ci przeciwgielne .

Opcja uruchamia sie bodajze ponizej 40 km/h w czasie jazdy .

RESTART MMI robiłes po kodowaniu ? jesli masz fabryczny alarm to sprawdz czy masz fiycznie syrene ( podszybie)

Syrenę mam bo alarm wyje. W wolnej chwili sprawdzę co kolega arekp zaproponował. Ale dalej nie mam doświetlania zakrętów oraz regulacji jasności podświetlenia podłogi w pakiecie QQ1 mimo że pakiet jest fabryczny. Z tym podświetleniem to już dałem spokój i odkodowałem . Cały czas była na MMI wyszarzona ta opcja. Restart MMI robiłem VCDSem i nie pomogło. W wolnej chwili powalczę jeszcze z tym doświetlaniem ale jakoś słabo mi to wygląda

przy kablu 10.6.0 miałem problem żeby zakodować doświetlanie zakrętów, nie chodziło mi. po zmianie kabla na 12.10.3 od razu działa :whistling:

Opublikowano
Aktywacją beep poprzez sygnał z syreny alarmu (jak posiadamy fabryczny )

46-Moduł Komfortu --->ADAPTACJA 10 ---> Channel 63 ---> dodajemy +4 do obecnej wartości

Trzeba dodatkowo:

46 Moduł Komfortu -> Kodowanie -> Bajt 01 -> Bit 2 na 1

Bez tego nie działa

:banan: THX :) po zmianie bajta 01 już jest OK :)

Opublikowano
Aktywacją beep poprzez sygnał z syreny alarmu (jak posiadamy fabryczny )

46-Moduł Komfortu --->ADAPTACJA 10 ---> Channel 63 ---> dodajemy +4 do obecnej wartości

Trzeba dodatkowo:

46 Moduł Komfortu -> Kodowanie -> Bajt 01 -> Bit 2 na 1

Bez tego nie działa

:banan: THX :) po zmianie bajta 01 już jest OK :)

U mnie właśnie nie mogę tego bitu ustawić, daję "do it" i brak reakcji, mogę sobie go klikać i 50 razy. Resztę co mnie interesowało to ustawiłem: wsk. zegarów, doświetl zakrętów, itd.

Opublikowano
Żle coś robisz :wink:

Światła przeciwmgielne jako doświetlenie zakrętów (zależne od kąta skrętu kierownicy)

09-Cent.Elekt. ---> Coding-07 Long Coding Helper BYTE 4 Bit 0 zmiana z 0 na 1

Co do regulacji przestrzeni nóg to co masz w aucie ? MMI ? CONCERT ?

Jaki masz kabel ?

Mam VCDS 11.30 i MMI 2. Po zakodowaniu widzę opcję na MMI ale jest szara a nie czerwona i nie mogę do niej wejsć.

Co do doświetlania zakrętów to pokaż mi prosze palcem co mam zrobić bo nie moę załapać co robię źle http://img802.imageshack.us/img802/1116/li2m.jpg

Opublikowano

Czyli kodowanie powinno byc : 01000001

Opublikowano
  • Autor

Słabszy kabelek ibrak podpowiedzi :wink:

W binary zmieniasz z 0 na 1 pierwszy z prawej a pozniej EXIT .

Jakby nie poszło to powtarzasz i klikasz obok aby zapisało sie 1 a pozniej dajesz znowu na EXIT :decayed:

15278347.jpg

Opublikowano

Mam vcds 11.11 i taki sam kabel. lusterka zakodowalem ale nie grzeją, maty są, szyba tylna grzeje :facepalm:

Próbuje zakodowac TPMS, tu przyjmuje tylko instrument, ABS nie przyjmuje kodowania, a w radiu są tylko cyfry i bity bez opisów :facepalm: o co kaman?

Opublikowano
Mam vcds 11.11 i taki sam kabel. lusterka zakodowalem ale nie grzeją, maty są, szyba tylna grzeje :facepalm:

Próbuje zakodowac TPMS, tu przyjmuje tylko instrument, ABS nie przyjmuje kodowania, a w radiu są tylko cyfry i bity bez opisów :facepalm: o co kaman?

postaraj się jeszcze zakodować manualnie, czyli w miejscu gdzie jest long coding dodaj inne wartości heksadecymalne... może przyjmie?

ja tak miałem przy starym kabelku 10.6 kilka lat temu, nie było bitów i podpowiedzi ale long coding przyjmował ok.

odnośnie TPMS sprawdziłeś pompę czy jest kompatybilna? może masz start/stop system?

Opublikowano

Jakby nie poszło to powtarzasz i klikasz obok aby zapisało sie 1 a pozniej dajesz znowu na EXIT :decayed:

http://img213.imageshack.us/img213/1916/15278347.jpg

Podziałało :) Mam już doświetlanie ale co dziwne nie mam w okienku możliwości "zaptaszkowania" innych bitów niż ten co jest na podlinkowanym zdjęciu. Tylko 6 bit z trybem turystycznym MMI jest widoczny. Ale to nic. Najważniejsze że działa . :banan::gicior::good: i wielkie dzięki za pomoc

Opublikowano
  • Autor

http://img213.imageshack.us/img213/1916/15278347.jpg

Podziałało :) Mam już doświetlanie ale co dziwne nie mam w okienku możliwości "zaptaszkowania" innych bitów niż ten co jest na podlinkowanym zdjęciu. Tylko 6 bit z trybem turystycznym MMI jest widoczny.

Tak jak pisałem masz starsza wersje VCDS i nie ma tam wszystkich podpowiedzi :wink:

Ale teraz masz zakodowane .......................:thumbup:

Opublikowano
Niestety jest za słaby kabel :kwasny:

O jakim oznaczeniu kabel potrzebuje. 12.10.3. ?

---------- Post dopisany at 17:06 ---------- Poprzedni post napisany at 17:03 ----------

postaraj się jeszcze zakodować manualnie, czyli w miejscu gdzie jest long coding dodaj inne wartości heksadecymalne... może przyjmie?

ja tak miałem przy starym kabelku 10.6 kilka lat temu, nie było bitów i podpowiedzi ale long coding przyjmował ok.

odnośnie TPMS sprawdziłeś pompę czy jest kompatybilna? może masz start/stop system?

Mam start/stop i zła pompę, poprostu się bawiłem aby zobaczyć cóż tego będzie, ale nie przyjmuje kodowania.

Opublikowano

Lusterka działają, znaczy się jadno, bo prawe nie mam maty :facepalm: , nie wiedziałem :kox:

A co do reszty to nowszy kabel działa tak samo. No ale i tak narazie nic TPMS nie będzie :slina:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie gdzie zmienic zeby ledy sie tylko sciemnialy przy wlaczeniu kierunku, bo teraz jak wlaczam kierunek to sie wylaczaja ...

Sent from my GT-N8000 using Tapatalk 4

Opublikowano

piszę to bo dostałem kilka maili wcześniej odnośnie eko start-stop Jak to wyłączyć? Nie da się kodowaniem, albo kanałami, ale...

Jak ktoś chce zdezaktywować eko (start-stop) wyłączanie się na światłach to musi zmienić sterownik MCE09 na ten z literka D

Przez przypadek wpadłem na to (ASO w Krakowie też zachwycone odkryciem), błędów w silniku i innych sterownikach nie ma! nie wyłącza się już na światłach :wink:

Opublikowano
  • Autor

Ja znam kodowanie wylaczenia systemu START /STOP w benzynce 2.0 TFSI

SILNIK 01 --- Długie kodowanie -> CODING 07 -> BYTE 5 --> Bit 6 dezaktywacja

Dodatkowo wylaczyc mozemy przełącznik :

MCE 09 --> Długie kodowanie -> CODING 07-> Byte 20 --> Bit 2 dezaktywacja