Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Wahacze górne - luzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam luzy na wahaczu gornym prawym i sa one wyczuwalne gdy kopie noga w kolo, da sie tak jezdzic jakis czas ?? dodam ze jestem w holandi i drogi sa tu idealnie rowne

dzieki za opowiedz

Opublikowano
  • Autor

a co moze sie stac jezeli sie rozpadnie ten wahacz ??

tylko jeden gorny ma taki luz (gorny przod od posazera)

Opublikowano

a co moze sie stac jezeli sie rozpadnie ten wahacz ??

tylko jeden gorny ma taki luz (gorny przod od posazera)

Lepiej nie pytaj i oby nigdy ci się to nie stało,autko może stracić sterowność i nieszczęście gotowe.

Opublikowano
  • Autor

a jakie jest prawdopodobienstwo ze ten wachac sie rozpadnie ??

luzy sa spore, ale podczas jazdy jest ok, tylko jak kopne w kolo to czuc ten luz

Opublikowano

W środku końcówka w tych wahaczach ma plastik jeżeli jest zbyt mocno wypracowana(duży luz) może wyskoczyć przy skręcie kół ,koledze wyskoczyła w czasie przejeżdżania przez tory kolejowe. :shocked:

Opublikowano
  • Autor

i co sie stalo w aucie kolegi ?? jakies powarzne uszkodzenia ??

Opublikowano

W aucie nic się nie stało tylko wymiana wahacza na poboczu a autem prowadzało jak po lodzie. :confused4:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja Ci powiem tak ...masz luz ?? jedz i wymieniaj !! .Mowa o gornych ale na swoim przykladzie (bo wywaliło mi w dolnym sworzen i to na cale szczescie przy 20km/h) powiem NIE CZEKAĆ, :no:.

Opublikowano

Ja nie miałem aż tak poważnych luzów ale te upierdliwe pukanie od momentu ruszania tak do 20 km/h :angry:.U mnie

musi wszystko hulać jak należy i byle usterka mnie wpienia dlatego robię na bierząco.

Jak uważasz ale ja bym to już wymieniał.

Opublikowano
  • Autor

gdybym byl w Polsce to bym to zrobil ale w chwili obecnej jestem w holandi a tu w warsztacie wymiana tych dwoch gornych wahaczy z jednej strony to koszt 420€ wiec to duzo a musze jakos jezdzic a za kilka dni sam se wymienie i koszt to bedzie o wiele nizszy

pozdro

Opublikowano

to prawda,ze wymiana czegokolwiek w aucie,tu,w holandii jest masakrycznie drogie. Ja tydzien temu wrocilem z polski i jestem po wymianie 4 wahaczy gornych,wszystkich tarcz hamulcowych i klockow,przedniej szyby (370zl w polsce,a 420euro w car glass :wallbash::kwasny: ) ,oleju i filtrow,zrobiona inspekcja,wymieniony plyn we wspomaganiu. Razem wyszlo 1270euro. W holandi kosztowalo by mnie to okolo 2500euro. :polew:

Opublikowano

górne wahacze odpowiadają za tor jazdy. Mnie jak padł pierwszy górny to auto zaczęło ściągać i jazda powyżej 100/h była ryzykowna (ciągłe kontrowanie). Ja bym kupił wahacze i jeśli w holandii robocizna jest droga to przed trasą do polski przeznaczył cały dzień na ich wymianę.

Wymiana wahaczy górnych nie jest taka straszna. Jest opis w dziale warsztat.

Opublikowano
  • Autor

dokladnie chce tak zrobic teraz tylko czekam na paczke z polski z wachaczami i kluczami i beda to robil.

pozdrawiam

Opublikowano

To już możesz psikać jakimś zajzajerem śruby szczególnie tą nad kołem

Opublikowano

a czy nie trzeba bedzie ruszyc amora,zeby dostac sie do srub od wahaczy???? Potem i tak chyba trzeba bedzie ustawic zbierznosc,wiec wizyta u mechanika cie nie ominie :)

Opublikowano
  • Autor

z tego co wiem to wystarczy lekko opuscic kolumne i wyciagnac srube z gornego wahacza i to wszystko. nie wydaje mi sie zeby trzeba bylo ustawiac zbierznosc na nowo. Ale moze jest tu ktos kto wie to na 100% ????

z gory dzieki za pomoc

Opublikowano

Mimo że opis jest na forum opisze bo jestem swiezo po wymianie 2 szt. górnych prawa strona .

Kolumne trza odkrecic całkiem ale. przed : odkrecamy śrubę z mocowania ( nadkole ) luzujesz srube z kolumny a jak ci sie uda wyjać z poluzowaniem to powodzenia mi koles odkrecał całą i lekko wygioł do siebie wybił śruby u mnie lekko wyszły . ale widziałem na własne oczy przypadek że trza było grzać palnikiem jażmo mocowania te nad kolem :decayed:tak mówie ta śruba moze wyjsć lekko ale ... jak nie wyjdzie to trzeba urzyć palnika do podgrzania ale uważać owinąć rurki i inne pierdoły szmatami zmoczone wodą :hi:[br]Dopisany: 03 Czerwiec 2008, 19:36 _________________________________________________zbierznosci sie nie ustawia