Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Passat B5 3BG AVF 1.9tdi program TTC Kraków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Program robiony u Daniela Poznańskiego - TTC Kraków

Nie hamowałem auta przed, wynik po następujący :wink:

16072012.jpg

176.7 KM @ 353 Nm

Daniel powiedział że jeszcze do tygodnia niutki podskoczą o 20 tylko trzeba pojeździć, aby jakieś żaluzje się w turbie przeczyściły czy coś w tym stylu.

Co uważacie o wykresie??

Opublikowano

Momentu jak na AVFa doś mało, większość tych silników na seryjnym programie ma niewiele mniej.

Na czym auto było hamowane?? Bo takiego wykresu jeszcze nie widziałem??

Opublikowano
  • Autor
Opublikowano

nie chce nic mówić na hamownie u nich ale u mojego kumpla w pasku awx + brd wyszło 170ps i 450Nm więc nie wiem co oni mają tam skopane :facepalm:

Opublikowano
  • Autor

może on ma coś skopane? dlaczego uważasz że oni?? hamowaliśmy 4 auta, w tym serie i wszystkie wyniki były miarodajne.

kumpel mógł jechać porównać od razu na inną hamownię

---------- Post dopisany 18-07-2012 at 07:03 ---------- Poprzedni post napisany 17-07-2012 at 21:23 ----------

wykres

5242d8fc961448f9med.jpg

Opublikowano

Moj nie do konca sprawny AWX miał 366 Nm,AVF powinien miec wiecej.

450 Nm z BRD:jerk: dobry blad pomiarowy sie wkradł

Opublikowano
  • Autor
Moj nie do konca sprawny AWX miał 366 Nm,AVF powinien miec wiecej.

a taką moc też powinien mieć w serii? :wink:

Opublikowano

dlatego się nie wypowiadam, podjadę moim wozidłem i się przekonam na własnej skórze, co do psaka wszystko miał ok sam go składałem moc była ale po ich pomiarze to ani mocy a niutot to z księżyca, dodam że było to jak oni otwierali tą stację więc może poprawili te rolki

Opublikowano
  • Autor

Ostatnio nie dawało mi spokoju :decayed::decayed: to dlaczego wyszła mi po programie taka duża moc, a stosunkowo mały moment obrotowy, nie śledziłem wcześniej tego tematu bo mnie to nie interesowało, ale ostatnio pogrzebałem i poczytałem o tym więcej i teraz wiem że wszystko się zgadza co do poniższego i rozwieje wasze wątpliwości:

Moc a moment obrotowy (Tu można o tym poczytać - http://a4-klub.pl/turbo-chiptuning-tuning-mechaniczny-15/all-moc-vs-moment-87117/):)

MOC = Moment * obroty / 7022

Przy 4 tyś obrotów mam moment 310nM co widać na wykresie i tu wychodzi największa moc, więc wszystko jest tu czarno na białym :).

MOC = 310nM x 4000obr-min / 7022 = 176.6KM

Daniel zrobił za***isty program, który nie daje pierdolnięcia od samego dołu, dzięki czemu nie ma dużego przeciążenia co negatywnie wpłynęło by na sprzęgło i półosie z czasem. Auto jest dynamiczne na całym zakresie obrotów i chyba o to chodzi jeżeli robimy program aby auto było do jeżdżenia, a nie pod wyścigi ;). Utwierdziło mnie to tylko w tym, że jest On naprawdę dobrym tunerem i mogę go śmiało polecić :).

Nie rajcujcie się nigdy wielkością nM bo to nie to jest ważne, lecz moc i to jak przebiega krzywa momentu w całym zakresie obrotów

Opublikowano

Zakres obrotów w TDi jaki się najczęsciej wykorzystuje do jazdy na codzień to 2-3tyś obrotów jak byś w tym przedziale miał 390-400Nm to auto by lepiej przyśpieszało i było jeszcze bardziej elastyczne. Taka wartość momentu według mnie nie jest wcale żadnym jak to nazwałeś "pierdolnięceim z dołu" i seryjne zdrowe sprzęgło i przegłuby bez problemu sobie z tym poradzą.

Auto do wyściów właśnie musi mieć dużą moc a moment w dolnym zakresie obrotów nie jest ważny bo i tak korzysta się z obrotów 3-4,5tyś.

Opublikowano
  • Autor

Masz rację, ale ja robię program po to, aby w przypadku kiedy trzeba wyprzedzić przy przykładowo 60km/h 5 aut po prostej czy pod górkę nie było problemu, a wtedy wchodzisz na wysoki zakres obrotów. Mi 360nM przy ponad 2 tyś obrotów do spokojnej jazdy na co dzień w zupełności wystarcza i nie wiem co mi da wciskanie w fotel przy 2 tyś obrotów w spokojnej jeździe i czemu ma służyć??. Program ma służyć lepszemu wyprzedzaniu, większej elastyczności przy dużych prędkościach a co za tym idzie większej pewności

Opublikowano
Masz rację, ale ja robię program po to, aby w przypadku kiedy trzeba wyprzedzić przy przykładowo 60km/h 5 aut po prostej czy pod górkę nie było problemu, a wtedy wchodzisz na wysoki zakres obrotów. Mi 360nM przy ponad 2 tyś obrotów do spokojnej jazdy na co dzień w zupełności wystarcza i nie wiem co mi da wciskanie w fotel przy 2 tyś obrotów w spokojnej jeździe i czemu ma służyć??. Program ma służyć lepszemu wyprzedzaniu, większej elastyczności przy dużych prędkościach a co za tym idzie większej pewności

Po twojej wypowiedzi widać że w dalszym ciągu nie za bardzo wiesz co to moment oborotowy a co to moc silnika ;)

Zadam proste pytanie: dwa takie same auta o tej samej masie, ten sam silnik i taka sama skrzynia biegów.

1. Moment od 2 do 3tyś obr 350Nm i 175km ( czyli mniej więcej to co u ciebie)

2. Moment od 2 do 3tyś obr 400Nm i też 175Km

Przyśpieszamy na 3 biegu od 50-100km/h ( powiedzmy że wyprzedazmy inne auto)

Który z tych samochodów szybciej osiągnie 100km/h czyli będzie lepiej przyśpieszał, tym samym w którym wyprzedaznie będzie łatwiejsze??

Opublikowano
  • Autor

dobrze, ale podałeś za mało danych, bo znamy nM tylko w zakresie 2-3 tyś obr. A wyprzedzając powiedzmy garujesz do 4.5 tyś

Ja np mogę mieć moment 350nM od 2-3 tyś a od 3-4.5 350-260

Ktoś inny mając 400nM przy tej samej mocy na pewno nie ma ich od 2-3 tyś i od 3-4.5 dociągnie do 260

Sądzę że nie będzie praktycznie żadnej różnicy na drodze. Trzeba by to sprawdzić tylko i wyłącznie w praktyce

---------- Post dopisany at 18:32 ---------- Poprzedni post napisany at 18:25 ----------

twój przykład ni jak się ma do praktyki. Pokaż mi 2 wykresy wtedy możemy spekulować

Opublikowano

Proszę bardzo przykładowy wykres:

353wykres.jpg

Od 3800obr wykresy się pokrywają dlatego widać tylko jeden kolor.

I co o tym myślisz??

Opublikowano
  • Autor

W tym przypadku wygrywa czerwona kreska, ale tuner nie zrobi tak wysokiego momentu w tak długim zakresie obrotów

wykresgz.jpg

img1119f.jpg

Popatrz, tu masz przykład jaki chciałeś.

Mój wykres: 176.7 KM @ 353 nM

Czyjś wykres: 177.2 KM @ 394 nM

Mój wykres: 2.2-3.1 tyś 353 dostępne w tym całym zakresie

Czyjś wykres: 2.2-3.1 tyś, 394nM dostępne tylko przy 2.2 obr, od 2.2-2.8 jest już 380nM, od 2.8 do 3.1 spada do 360

Mój wykres: 3.1-4 tyś 353-310nM

Czyjś wykres: 3.1-4 tyś 360-310 nM

Mój wykres: 4-4.5 tyś 310-260nM

Czyjś wykres: 4-4.5 tyś 310-260 nM

Od 3.1 tyś praktycznie jest to samo, a od 2-3.1 nie ma stałego porównania więc taka różnica moim zdaniem nie przełoży się na wyraźnie lepsze przyspieszenie

Twierdzę że to pierdolniecie na 394nM nie odniesie żadnego sukces w wyprzedzaniu przy przyspieszaniu 50-100km/h na jednym biegu od 2-4.5 tyś obr, a jeżeli będzie jakakolwiek różnica to niezauważalna.

Tylko test z rolki tych aut pokazał by prawdę

Opublikowano
W tym przypadku wygrywa czerwona kreska, ale tuner nie zrobi tak wysokiego momentu w tak długim zakresie obrotów

Dlaczego nie?? Popatrz np. na mój wykres.

Opublikowano
  • Autor

no ale porównaj te 2 wykresy które wkleiłem i powiedz mi że auto z wykresem czyimś 394nM wyprzedzi stanowczo wykres mój z rolki np z 2 biegu od 2 tyś obr do prędkości 180km/h. Dlatego wykresy porównuje sie indywidualnie, nie można powiedzieć że jak ktoś ma mało nM to ma c**jowo, najpierw trzeba zobaczyć wykres w jakim zakresie ma te nM

Opublikowano
no ale porównaj te 2 wykresy które wkleiłem i powiedz mi że auto z wykresem czyimś 394nM wyprzedzi stanowczo wykres mój z rolki np z 2 biegu od 2 tyś obr do prędkości 180km/h. Dlatego wykresy porównuje sie indywidualnie, nie można powiedzieć że jak ktoś ma mało nM to ma c**jowo, najpierw trzeba zobaczyć wykres w jakim zakresie ma te nM

Nie wyprzedzi bo tylko przez około 1 sekund będziecie jechać na 2 biegu w przedaziale obrotów gdzie to inne auto ma większy moment. Potem na kolejnych biegach obroty będą już cały czas powyżej 3 tyś obr gdzie przebieg momentu jest podobny.

Co innego jeśli pojedziecie od 80km/h do 180km/h tylko na 5 biegu. Wtedy czas w jakim to inne auto będzie maiło większy moment będzie dłuższy i ty zostaniesz sporo w tyle.

Opublikowano
  • Autor

no ale już sam rozumiesz o co mi chodzi w tym momencie, każdy wykres trzeba analizować, dlatego do mnie nie przemawia podnieta dużym momentem który jest dostępny w przedziale obrotów którego tak naprawdę nie odczujemy.

---------- Post dopisany 26-07-2012 at 18:03 ---------- Poprzedni post napisany 23-07-2012 at 22:15 ----------

powiem Wam, że brakuje fmica ;/, 28 stopni dziś, troszkę jazdy i po dojechaniu do domu patrze ręką na węże od dolotu a ich się nie da dotknąć ręką, w każdym miejscu takie gorące :/

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

nex,Twoim największym błędem było to,że nie pojechałeś na sofa i hamownię do arcymistrza tuningu elektronicznego,czyli Rogala.

Daniel,jak i całą reszta tunerów,to przy nim tandeciarze,tylko on potrafi najlepiej zrobić każde auto.

Każdy inny soft,wykres,na tym forum nie jest wart niczyjej uwagi,komentarza.Tylko pomiary z najlepszej na świecie hamowni polskiej produkcji DynoProject,to cud techniki,nad cudami techniki.

Taka SuperFlow amerykańskiej produkcji przy hamowni w Performance,to zwykły badziew,już o tych niemieckich wynalazkach mahy nie wspomnę.

Więc jak chcesz żeby się wszyscy na widok Twojego pomiaru spuszczali z wrażenia,to goń na Mineralną.Efekt gwarantowany.