Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Brak Mocy. Troszkę dymi. N75? EGR? TURBO? :/

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.

Od kilku dni mam problem z moją ździrką. Brak mocy, nie ma wgl przyspieszenia, troszkę kopci na czarno przy mocnym butowaniu, VAG wypluł błąd 00575.

Zajrzałem dziś pod maskę, pościągałem plastiki i obejrzałem wężyki, moim zdaniem są ok, chociaż to tylko moje zdanie :P Podciśnienie jest, palec ciągnie.

Chciałbym zrobić logi lecz niestety nie umiem ( mam Polskiego Vaga 5.9, jakby ktoś umiał w tym programie zrobić to prosiłbym o instrukcję ).

Jadąc na 3ce bądź 4ce, lecz częściej te zjawisko objawia się na 3ce - 3 tyś obrotów i ni chu.. więcej. auto zwalnia. Potem tak na do 110 km/h się rozbuja i więcej nie leci, spalanie też troszkę skoczyło patrząc po wskazówce jak popierdziela w dół. Nie mówcie że turbo powiedziało papa ...

Bardzo proszę o wszelkie sugestie, podpowiedzi. Będę wdzięczny.

Podjechałbym do mechaniora lecz mój jest na urlopie a do innych ciulów nie pojadę bo skasują kasę a ... szkoda gadać.

Opublikowano

00575 Ciśnienie w kolektorze ssącym - różnica w regulacji.

Możliwe przyczyny:

- uszkodzony zawór magnetyczny N75 ograniczenia ciśnienia doładowania

- połącznia węży układu dolotowego (zamienione lub źle osadzone)

Skutki:

- Brak mocy, utrudniony rozruch, niewłaściwa praca silnika.

Sposób usunięcia usterki:

- sprawdzić zawór magnetyczny N75

- sprawdzić układ regulacji ciśnienia doładowania z turbosprężarką.

Pewnie zawór N75 do wymiany...

Opublikowano
  • Autor

Oby. Powiedzcie mi koledzy jak zrobić logi polskim vagiem ?

Opublikowano

do poczytania :wink:

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/tdi-diagnostyka-aktualizacja-30-vii-2008-a-12031/

a później :wink:

:hi:

http://a4-klub.pl/diagnostyka-vag-32/2-5-tdi-akn-analiza-logow-pomocy-4662/

PS.Napisz w spotach katowickich ,że potrzebujesz zlogować autko do user'a krolu , umów się ,zabierz butelczynę wody ognistej i pewnie wrócisz do domu z kompletem logów

Opublikowano
  • Autor

Dobrze panowie, byłem u mechaniora, okazuje się, że gruszka od turbo zaniemogła. :)

---------- Post dopisany 05-08-2012 at 22:38 ---------- Poprzedni post napisany 04-08-2012 at 14:58 ----------

Wszystko zrobione, na szczęście sam się z tym uporałem niedzielnym popołudniem :P

Jeśli ktoś miałby problem z gruchą bądź ogólnie z mocą, a VAG wypluwałby błąd 00575, pisać do mnie, przez kilka dni tak ogarnąłem ten temat, że wiem więcej niż wszystko :D

Opublikowano
Dobrze panowie, byłem u mechaniora, okazuje się, że gruszka od turbo zaniemogła. :)

---------- Post dopisany 05-08-2012 at 22:38 ---------- Poprzedni post napisany 04-08-2012 at 14:58 ----------

Wszystko zrobione, na szczęście sam się z tym uporałem niedzielnym popołudniem :P

Jeśli ktoś miałby problem z gruchą bądź ogólnie z mocą, a VAG wypluwałby błąd 00575, pisać do mnie, przez kilka dni tak ogarnąłem ten temat, że wiem więcej niż wszystko :D

Tak Ci się wydaje tylko, ale uwierz mi, że poznałeś jedną z wielu przyczyn tego błędu i mniejszego pierdolnięcia V6-tki :decayed: ja też trafiłem na taki przypadek w moim, ale trochę tych silników przewinęło mi się przez ręce i wiem, że to nie jedyny powód, gdzie pokazuje 575 i tryb awaryjny przy 3k.

Opublikowano
  • Autor

No wiesz, przez kilka dni kopałem i na necie i przy aucie, stąd doszedłem do gruszki :)

Opublikowano

Wujek, powiem Ci tak, wyrzucalo mi blad 575 caly czas jak turbo puszczalo olej i poszlo do regeneracji a jak zdechla gruszka sterujaca to zadnych bledow nie mialem ;) Tak jak Ci pisze kaju to ze Ci pokazalo ten blad i akurat to wyszlo to czysty przypadek moglo byc wiele innych rzeczy ;)

I pamietaj, ze sztange trzeba teraz odpowiednio ustawic ;)

Opublikowano
Wujek, powiem Ci tak, wyrzucalo mi blad 575 caly czas jak turbo puszczalo olej i poszlo do regeneracji a jak zdechla gruszka sterujaca to zadnych bledow nie mialem ;) Tak jak Ci pisze kaju to ze Ci pokazalo ten blad i akurat to wyszlo to czysty przypadek moglo byc wiele innych rzeczy ;)

I pamietaj, ze sztange trzeba teraz odpowiednio ustawic ;)

Dokładnie, najlepiej jak będziesz miał starą na stole, to najlepiej ustaw na tej samej wysokości.

Sysiek, mówisz, że prawdopodobnie najszybsze masz 2,5 w klubie... Ile z niej wydusiłeś? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Sztanga jest odpowiednio ustawiona, jak kupiłem to tylko plug and play ;)

Opublikowano

Kaju, wykres jest na forum ;)

Wujek, uwierz mi ze sztanga nie jest odpowiednio ustawiona, ja wyjezdzilem prawie 1/4 zbiornika robiac logi i co raz krecac sztanga ;)

Opublikowano

Aaa, Twoje to srebrne z przelotem, co mnie tak rajcuje brzmienie... Już wiem co i jak :decayed: a jaką prędkość udało Ci się osiągnąć najwyższą?

Opublikowano

Sam z Żona 245 (jeszcze seria) ale jak zobaczyla ile jest to juz musialem odpuszczac.

W 4 osoby 240, sam moze bym dal rade zamknac licznik :decayed: ale nie proboje

Opublikowano
Sam z Żona 245 (jeszcze seria) ale jak zobaczyla ile jest to juz musialem odpuszczac.

W 4 osoby 240, sam moze bym dal rade zamknac licznik :decayed: ale nie proboje

To samo co ja, 245 w niemcowni na banie w serii, po chipsie nie próbowałem,ale czuje do 220 w h*j lepszy ciąg, powiem Ci, że wyżej bym już nie próbował jak 240 z tego co pamiętam to tam już 4tysiące były, nie kręciłbym już jej wyżej na seryjnych gratach...

Opublikowano
  • Autor

Ok .. Temat widzę nie do końca rozwiązany ...

Nowa grucha a jadąc dziś "trasą" odcięło mi ją. Rozebrałem dekle z silnika i obserwuję, grucha znów nie chodzi tak jak powinna pomimo tego, że jest nowa...

Podciśnienie jest.

---------- Post dopisany 21-08-2012 at 17:38 ---------- Poprzedni post napisany 20-08-2012 at 16:18 ----------

Proszę logi do oceny : VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Opublikowano
Ok .. Temat widzę nie do końca rozwiązany ...

Nowa grucha a jadąc dziś "trasą" odcięło mi ją. Rozebrałem dekle z silnika i obserwuję, grucha znów nie chodzi tak jak powinna pomimo tego, że jest nowa...

Podciśnienie jest.

---------- Post dopisany 21-08-2012 at 17:38 ---------- Poprzedni post napisany 20-08-2012 at 16:18 ----------

Proszę logi do oceny : VAGLOG - wklej logi z VCDS/VAG-COM

Z tego co czytam, to przepływka nie daje rady to raz, turbo stoi w miejscu to dwa. To jedzie w ogóle? Turbo do czyszczenia, przepływka wstępnie do przeczyszczenia, ostatecznie do wymiany, bo podaje tylko połowe zadanych wartości, turbina ewidentnie za***ana, do rozbiórki i czyszczenia.

Opublikowano
  • Autor

Okazalo się, że jakimś dziwnym trafem grucha się odkręciła od tej łapki co steruje sztangami ... Przykręciłem, autko odzyskało może 3/4 mocy, lecz przy gwałtownym starcie kopci na czarno ... też podejrzewam turbawkę na stół i czyszczonko.

Ale przepływka? Przecież wymieniona ponad rok temu na ori boscha ...

---------- Post dopisany at 09:27 ---------- Poprzedni post napisany at 09:26 ----------

Teraz zrobię logi po "podłączeniu" gruchy, zobaczymy co wyjdzie i wrzucę logi do oceny.

Tymczasem Kaju, dziękuję za ocenę logów i poświęcenie czasu :)

Opublikowano
Okazalo się, że jakimś dziwnym trafem grucha się odkręciła od tej łapki co steruje sztangami ... Przykręciłem, autko odzyskało może 3/4 mocy, lecz przy gwałtownym starcie kopci na czarno ... też podejrzewam turbawkę na stół i czyszczonko.

Ale przepływka? Przecież wymieniona ponad rok temu na ori boscha ...

---------- Post dopisany at 09:27 ---------- Poprzedni post napisany at 09:26 ----------

Teraz zrobię logi po "podłączeniu" gruchy, zobaczymy co wyjdzie i wrzucę logi do oceny.

Tymczasem Kaju, dziękuję za ocenę logów i poświęcenie czasu :)

Zrób i wtedy ocenimy co go jeszcze boli, może już jest OK, skoro odzyskał 3/4 a wcześniej po logach widziałem, że miał 1/4 MAX :decayed:

Co do przepływki - na logach które dałeś, podawała połowe zadanych wartości, chwilami nawet mniej o ile pamiętam... A turbo stało z braku podciśnienia. Teraz powinno na logach też inaczej wyjść :thumbup1:

Opublikowano

Panowie, opiszę wam swój przypadek który można powiązać z powyższym. W styczniu kupiliśmy nowy silnik, afb, wszystko ładnie pięknie, przepływka zakupiona w Boschu. Auto pięknie jeździło ale około miesiąc temu zaczęły się problemy - standardowo błąd 575, auto wpadało w tryb awaryjny. Byłem bardzo zdziwiony, gdyż mój ojciec jeździ jak szatan po 180 i przy jego stylu jazdy nie miało prawa się nic stać z turbiną.

W trybie 011 BS zauważyłem że sztanga nie idzie w pełni do góry. Dopiero jak pomogłem śrubokrętem ładnie wędrowała do góry i od razu wartości na Vagu się zwiększały. Ojciec pojechał na diagnostykę, zaworki niby ok, wytwarzały podciśnienie, diagnosta zaobserwował też przycinająca się sztangę.

Pomyślałem - ze starego silnika została zregenerowana turbina wraz z gruszką, co mi szkodzi przełożę samą gruszkę. Zwłaszcza że auto wogóle straciło przyśpieszenie i kopciło niemiłosiernie na niebiesko.

Przełożyłem gruszkę i oczywiście bez żadnej najmniejszej poprawy. Podmieniałem nawet zaworki, zaślepiałem EGR. Brakowało doładowania i to naprawdę sporo, wogóle turbo jak miało kaprys to budziło się od 2 tys.

Wkurwiłem się na całą sytuację i powiązałem ten ciąg zdarzeń z tym który dział się na poprzednim silniku - przepływka nowa, turbo zregenerowane a i tak nie jechał jak trzeba.

Przełożyłem wczoraj turbinę i pomimo tego że diagnosta stwierdził że zaworek jest dobry, kupiłem Pierburga z Intercarsu. Zamontowałem to dziadostwo (okazało się że pod starą turbiną nie było uszczelek - szok), w międzyczasie upierdzieliłem przewód smarowania turbo i musiałem też przełożyć. Odpaliliśmy auto, pierwsze spostrzeżenie nie kopci nie niebiesko.

Zapinam Vaga, 011 BS, po chwili sztanga momentalnie w górę (bez żadnego zacięcia jak przedtem) i przejażdżka. Aż mi się banan na gębie pojawił jak usłyszałem świst turbo, auto pięknie się zbiera i co najważniejsze doładowanie wróciło do normy, pokrywa się tak jak trzeba a nie jak na poprzedniej turbinie - ciągle go brakowało do 2500 tys. obrotów. Pojechaliśmy na dwupasmówkę, zrobiłem loga dynamicznego 011 i 003 i póki co jest bajka.

Nie sugerujcie się tym że jak n75 wytwarza podciśnienie to jest w pełni sprawny - nas wszyscy utwierdzali w tym przekonaniu i nikt nie chciał pomóc. Druga sprawa to pewnie zawaliła się zmienna geometria w turbo - tylko z jakiego powodu nie mam pojęcia - kat wywalony, wtryski ustawione, oprócz jednego który ma korekcję 1,65. Może on spowodował zawalenie tej geometrii.

Wrzucę dzisiaj logi i spróbujemy wspólnie rozwiązać ten problem.

Opublikowano

Czekamy na logi :hi: