Opublikowano 3 Sierpnia 201213 l Siema. po przejechaniu 7 km auto nagrzało sie do 90 C i odkreciłem korek wlewu oleju a z silnika wydobywała sie para lub dym (spalin nie było czuc) . to jest normalne w autach czy cos jest nie teges??
Opublikowano 3 Sierpnia 201213 l Powiem szczerze że te samo zjawisko od dawna u siebie zaobserwowałem. Płynu mi wcale nie ubywa, oleju prawie też (robię dolewkę 0,5l na 10000km). Auto jeździ bezproblemowo, temperaturę trzyma bez problemu. Jedyne co mnie martwi to kontrolka od ciśnienia oleju co jakiś czas na wertepach (od roku tak się włącza na dziurach i nic się nie dzieje). Na twoim miejscu nie martwił bym się tym.
Opublikowano 3 Sierpnia 201213 l Autor ja jezdze na mobilu 10w40 swiezo zalany jakies 500 km zrobiłem na nim.
Opublikowano 4 Sierpnia 201213 l Ja śmigam na motulu 6100 synergie+ 10w40. Fakt faktem ale od zmiany stukło już 12tys km.
Opublikowano 4 Sierpnia 201213 l Nie sądzę, żeby olej silnikowy parował. Silnik nie jest układem hermetycznie szczelnym...wystarczy, że wilgotność powietrza jest większa, deszcz...duże różnice temperatur i gotowe. Przy 90-100st paruje woda...w życiu nie olej. 0st? Olej by raczej dymił gdyby był przegrzany/przepalony. Jeżeli nie ubywa płynu chłodniczego to niczego bym nie ruszał.
Opublikowano 4 Sierpnia 201213 l Ja mam TDI na pompowtryskach i jest to normalne zjawisko parowania z korka wlewu oleju nawet sam mechanik mi to potwierdzil
Opublikowano 4 Sierpnia 201213 l Dlatego ja się tym zjawiskiem nie przejmuję Chociaż czasem wkurw mnie bierze jak kontrolka od ciśnienia oleju wyje na wertepach, zmienię ten olej, bo czujnik ciśnienia oleju już wymieniłem dawno. No chyba że naprawdę jest problem z ciśnieniem oleju i pompa oleju już siada, w co wątpię, bo już dawno silnik bym zajechał.
Opublikowano 4 Sierpnia 201213 l Sprawdz czy nie ubywa Ci płynu chłodniczego jesli tak to do wymiany uszczelka pod głowicą. u mnie żadna kontrolka od oleju sie nie swieci a paruje
Opublikowano 4 Sierpnia 201213 l Właśnie wszystkie płyny w normie, nic nie ubywają. Póki nie mam żadnych objawów to nie mam problemu
Opublikowano 4 Sierpnia 201213 l Jeśli ma moc nie kopci to nie sie czym przejmować jeździj, lej i sprawdzaj poziom oleju
Opublikowano 4 Sierpnia 201213 l Autor zle ujełem te parowanie poprostu leci szary dym spod korka. oleju nie bierze płynu tez nie.a ile temperatury ma olej jak płyn chłodniczy ma 90C????
Opublikowano 5 Sierpnia 201213 l Przy nagrzanym silniku olej nie powinien przekraczać temperatury 120 stopni.
Opublikowano 5 Sierpnia 201213 l to co wam się unosi po odkręceniu korka wlewu oleju to jest "mgła olejowa"
Opublikowano 5 Sierpnia 201213 l Mi też jak silnik się nagrzeje i otworzę korek wlewu oleju to olej paruje. To chyba normalne. Oleju nic nie ubywa, jest ok. Też kiedyś tym byłem zaniepokojony, ale nic się nie dzieje. Swoją drogą ja jeżdżę na LPG, więc olej może mieć trochę większą temperaturę.
Opublikowano 5 Sierpnia 201213 l Autor a ta niby "mgła olejowa" oznacza cos zuzytego czy tak musi byc???
Opublikowano 5 Sierpnia 201213 l Wpisałem w Wujka Google. Co to jest mgła olejowa?Niemal wszystkie prace obróbkowe powodują powstawanie pewnej ilości mgły olejowej. Płyny używane do chłodzenia i smarowania narzędzi i obrabianych przedmiotów (obróbka metali) wskutek działania sił mechanicznych i oddziaływania ciepła generowanego w wyniku tarcia przekształcają się w lekką mgiełkę. Mgiełka ta stwarza potencjalne zagrożenie dla zdrowia operatorów i szkodliwie oddziaływuje na środowisko pracy maszyn. Zanieczyszczeniu mogą ulec również gotowe produkty.
Opublikowano 5 Sierpnia 201213 l mgła olejowa to nic innego jak rozdrobniony do mikroskopijnych rozmiarów olej podczas pracy przez elementy ruchome w silniku i jest to normalne