Doman13 Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 Witam potrzebuję wymienić drugą sprężynę (poprzednia wymiana poległa na nakrętce nr 1 i musiałem podrzucić amorek ze sprężyna do warsztatu) jaką nasadkę muszę kupić żeby odkręcić nakrętkę nr 1 na fotce?
Gość michal Opublikowano 24 Maja 2008 Opublikowano 24 Maja 2008 A dlaczego nasadaka? Klucz płaski oczkowy - chyba 15 z tego co pamiętam i po problemie :th:
Doman13 Opublikowano 24 Maja 2008 Autor Opublikowano 24 Maja 2008 A dlaczego nasadaka? Klucz płaski oczkowy - chyba 15 z tego co pamiętam i po problemie :th: Nasadka dlatego że jest bardziej poręczna w wielu sytuacjach Próbowałem 15 i nie podeszła, za mała jest. --------------------------------------------------- już wiem potrzebna jest 18 oczkowa i imbus.
KrzyHo Opublikowano 1 Czerwca 2008 Opublikowano 1 Czerwca 2008 Może to głupio zabrzmi, ale przed odkręceniem pamiętaj o ściśnięciu sprężyny. Na pewno o tym wiesz, ale tak tylko dla bezpieczeństwa mówię. Bo było słyszałem że niektórzy próbowali bez ściskania odkręcać i czasami za mocno odkręcili i im sprężyna wystrzeliła.
Doman13 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2008 Dzięki KrzyHo za ostrzeżenie, ściągacze były w akcji przy wymianie sprężyny, ogólnie bez podnośnika robota jest ciężka, i trzeba uważać żeby nowa sprężyna leżała w gniazdach tak samo jak stara (inaczej mogą być problemy z mocowaniem amortyzatora na dole do wahacza) Widziałem raz na własne oczy jak gość (uczeń) chciał wymienić sprężynę bez ściągaczy. Dobrze że jak sprężyna wystrzeliła to mu rąk nie połamała.
KrzyHo Opublikowano 2 Czerwca 2008 Opublikowano 2 Czerwca 2008 Dokładnie, znajmy chciał poluzować śrubę bez trzymania jej imbusem i nie ściągnął sprężyny. Za mocno odkręcił śrubę i jak mu wyskoczyła to dostał tą górną poduszką w głowę, a sprężynka poleciała gdzieś na warsztat. A jemu zrobili opatrunek i żyje.
Rekomendowane odpowiedzi