Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skrzynia 5 czy 6?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie :)

Planuje zakup Audi A4 B6 1,9TDI 130KM, chciałbym samochód z 6 stopniową skrzynią manualną, jednakze trafiła się fajna sztuka tylko ze skrzynią "piątką". Chciałbym się dowiedzieć jakie prędkości obrotowe silnika są przy 100km/h w samochodzie z 6 i 5 skrzynią... Jeżdze głównie w weekendy po około 200 kilometrów drogami gdzie obowiązuje ograniczenie prędkości :wink: ale mając w perspektywie wyjazd na wakacje autostradą ta szóstka byłaby zbawienna :) czy ta piątka to dobry wybór?

Z góry serdecznie dziękuje za odpowiedzi :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Skrzynia 5 biegow w 1,9Tdi 130km to 100km/h przy 2 tyś obr na 5 biegu. Skrzynia 6 biegowa to około 10km/h więcej na ostatnim biegu przy 2 tyś obr.

Opublikowano

ja miałem 5 biegów w AWX w Passacie i 6 w AFV w a4 i dla mnie lepiej się jeździło jeżeli chodzi o dobór obrotów na poszczególnych biegach w 5 biegowej skrzyni

Opublikowano

Ja mam A4 z AWX i skrzyne miałem najperw 5 biegową teraz mam długą 6 biegową i na tej drugiej o wiele lepiej się jeździ. Pierwsz 3 biegi są praktycznie take same, 4 bieg jest krótszy przez co autem o wiele lepej się wyprzedza, na starej skrzyni miałem z tym problem jak chciałem kogoś wyprzedzić przy prędkości 70km/h bo 3 bieg to już za wysokie obroty a 4 za niskie i auto nie jechało jeszcze jak powinno. Teraz przy 70km/h na 4 biegu mam 2000obr i praktycznie pełny moment obrotowy. Jak jade po autostradzie i wrzuce 6 bieg to mam 150km/h przy 2500 obr a nie jak wcześnej przy 3 tyś obr przez co w aucie jest o wiele ciszej.

Opublikowano
  • Autor

Serdecznie dziękuje za odpowiedzi. 10 km/h to nie dużo biorąc pod uwage taką samą prędkość obrotową silnika na najwyższym biegu. Teraz więc pytanie, czy lepsza piątka czy szóstka? Postaram się przewieźć jednym i drugim :) jeszcze raz dziękuje serdecznie za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

Opublikowano
Serdecznie dziękuje za odpowiedzi. 10 km/h to nie dużo biorąc pod uwage taką samą prędkość obrotową silnika na najwyższym biegu. Teraz więc pytanie, czy lepsza piątka czy szóstka? Postaram się przewieźć jednym i drugim :) jeszcze raz dziękuje serdecznie za odpowiedzi.

Pozdrawiam!

10 km/h więcej jest na standardowej skrzyni z AVF ja ma długą skrzynie 6 biegową z BRD i na niej jest 20km/h więcej przy 2tyś obr. Przy 3 tyś obr jest to już 30km/h więc różnica spora.

Opublikowano

Pozdrawiam!

10 km/h więcej jest na standardowej skrzyni z AVF ja ma długą skrzynie 6 biegową z BRD i na niej jest 20km/h więcej przy 2tyś obr. Przy 3 tyś obr jest to już 30km/h więc różnica spora.

Jarol, jaką masz różnice między prędkością z licznika a GPS naprzykład przy prędkości 160km/h, bo u mnie jest rórznica 3 km/h? Pytam bo też mam skrzynia z BRD i przy 2 tys. obr mam coś około 113km/h a przy 3 tys. mam 170 :eusathink:

Opublikowano

Pozdrawiam!

Jarol, jaką masz różnice między prędkością z licznika a GPS naprzykład przy prędkości 160km/h, bo u mnie jest rórznica 3 km/h? Pytam bo też mam skrzynia z BRD i przy 2 tys. obr mam coś około 113km/h a przy 3 tys. mam 170 :eusathink:

Więc nie ma różnicy 20km/h. Mam AVFa i na 6 przy 2tys jest ok 105km/h i licznik prawie wcale nie oszukuje, moze 1-2%.

Opublikowano

U mnie według GPSa przy 2000obr mam 116km/h na liczniku jest prawie 120km/h

Opublikowano

prawda jest taka ze jak jezdzisz do 160 km/h na autostradzie to Ci 5 biegow wystarczy,5 bieg w awx jest dlugi,kiedys Jarol wrzucales tabelke i pisales ze 5 bieg w awx jest tak samo dlugi jak 6 w avf

Opublikowano
prawda jest taka ze jak jezdzisz do 160 km/h na autostradzie to Ci 5 biegow wystarczy,5 bieg w awx jest dlugi,kiedys Jarol wrzucales tabelke i pisales ze 5 bieg w awx jest tak samo dlugi jak 6 w avf

Dokładnie tak różnca jest 3 czy 4 km więcej.

Opublikowano

A jak by wrzócił skrzynie FHN , występowały w AWX-ach (jest to skrzynia bardzo długa) .

Sam myślę taką z B6 wsadzić do mojej B5 , albo przełożyć 5-ty bieg z FHN do mojej DVS .

Opublikowano
  • Autor

Slicznie dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pomalutku szukam dla siebie wozu, jednakże nie trafiłem na zadbany egzemplarz. Myśle ze priorytetem dla mnie bedzie bardziej stan techniczny niz skrzynia 5 czy 6 bo różnice w obrotach silnika nie są bardzo duże.

Pozdrawiam!!

• 9 lat później...
Opublikowano

@Jarol @norka @mnetzimny

Panowie, widzę, że przerabialiście temat skrzyń 6-biegowych w A4 B6. 

Stoję przed takim tematem i miałbym parę pytań. Pomożecie?

HCK, BRD - widzę że Jarol jeździł na skrzyni z BRD i sobie chwalił.

Co z mocowaniami, poduszkami, impulsatorem, ewentualnym dystansem między skrzynią a blokiem silnika?

Wspomniana skrzynia FHN to piątka, więc poniekąd odpada.

W ogłoszeniach widzę jeszcze skrzynie z oznaczeniami: FRL, HCF...

W moim przypadku chodzi o A4 B6 2002 AWX.

Edytowane przez speed_maniac