Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Ułamany zaczep cięgna - szukam porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pacjent Audi A4 1996 rok, zemek centralny z kluczyka

Pewnego dnia otwierając auto coś zgrzytnęło w zamku, auta od strony kierowcy juz mi sie nie udało otworzyć gdyż kluczyk łatwo przechodził miedzy pozycje "zamkinj" i "otwórz" ale auto nie reagowało. Drzwi od strony pasażera i tylna klapa ok. zamykając i otwierajac centralny działa.

Po zdjęciu tapicerki okazało się że ułamał się zaczep ciegna odpowiadającego za otwieranie auta kluczykiem (zdj zapożyczone z neta)

a4zamek.jpg

I teraz pytanie jak to naprawić ????

Kupić używana wkładke na allegro??? (ale wtedy kluczyk nie bedzie pasował)

Da sie wymienic sam element z tym zaczepem????

Przekopałem forum ale podobnego problemu nie znalazłem.

Może ktoś miał podobną awarię.... :kwasny:

Pomóżcie bo mi już pomysły sie skończyły...

Opublikowano

Nie widać za dobrze na zdjęciu, ale ten plastikowy uchwyt cięgna powinien się dać zdemontować. Spróbuj go jakoś wypiąć i tylko ten elemwnt wymienić. Zapytaj, jak masz blisko salon VAG, czy aby nie da się takiego elementu ori kupić. Kupowałem samo cięgno, tą linkę, z tym żę od regulacji nawiewów, to były to niewielkie koszta w serwisie, ok. 40 złociszy.

Możesz też swój ułamany uchwyt spróbować zregenerować, tzn. zaląć w nim cięgno na stałe cyną, albo jakimś klejem, drutem złapać, itp. Tylko musisz cięgno połączyć z tym uchwytem tak, żęby uchwyt był ruchomy, obracał się wokół własnej osi w metalu, w którym jest osadzony, a cięgno wciśnięte w uchwyt musi już być z nim połączone na sztywno.

Ważne żeby obrót kluczyka w zamku powodował przesunięcie cięgna, które odblokowuje drzwi.

Opublikowano
  • Autor

No własnie nie widzę żadne możliwości i pomysłu zeby to w jakis sposób zaczepić a pękło w tych okolicach:

a4zamek.jpg

Uploaded with ImageShack.us

A może ktoś ma fote jak wygląda cały zamek rozebrany na części???

Czy opłaca sie wybrać w wycieczke po szrotach w poszukiwaniu tego elementu ( i czy go mozna wymontować bez problemu z całego zamka???)

Opublikowano

Weź ten plastik i powinieneś kupić w każdym motoryzacyjnym, koszt 1,20

Opublikowano
  • Autor

Problem tkwi w tym ze to metal pękł :(

Opublikowano

Kup to gdzies na szrocie, mozna rozebrac i wymienic ten element. W serwisie raczej tylko caly mechanizm bedzie dostepny.

Opublikowano

na forum pewnie ci co sprzedaja auta na czesci pewnie na peczki maja takich zamkow, oddadza ci za symboliczne pieniadze

Opublikowano
  • Autor
Kup to gdzies na szrocie, mozna rozebrac i wymienic ten element. W serwisie raczej tylko caly mechanizm bedzie dostepny.

Jesli jestes pewny opcji ze ten jeden tylko element mozna wymienic to by mi to odpowiadalo.

Pytaie: kupowac bebenek czy kompletna klamke ???

Opublikowano

Na szrocie raczej nikt nie będzie się bawił i dadzą Ci całą klamkę. Nie mam pojęcia jaki to może być koszt. Może kilka dyszek:dontknow: